"Det är intressant att se hur vissa fåglar kommer tidigare och flyttar bort senare" – Gårdsplanskrysset vill få fler intresserade av fågelskådning

Fågelskådning intresserar många - Gårdsplanskrysset hölls under veckoslutet
BirdLife Finland vill få folk intresserade av fågelskådning och ta reda på vilka fåglar som observerats i Finland i januari. Under veckoslutet ordnades fågelskådarevenemanget Gårdsplanskrysset.
Gårdsplanskrysset ordnades nu för sextonde gången och populariteten håller i sig, berättar fågelskådaren Marcus Duncker i Pargas.
– Det har blivit populärare med åren, det är många som brukar rapportera in vad de sett. Sen är det ju lättare att se vilka fåglar som finns på ens gård i januari, då det inte finns lika många fåglar här på vintern, säger Duncker.
Gårdsplanskrysset går ut på att man under en timme på lördag eller söndag går ut för att se på fåglar på den egna gården eller i en park. Iakttagelserna får man sedan meddela i ett formulär på BirdLifes nätsidor.
Vem som helst kan delta i Gårdsplanskrysset och ingen tidigare erfarenhet behövs.
Av Finlands cirka 250 häckfågelarter stannar uppemot 70 kvar över vintern. De vanligaste gästerna på en fågelmatning är talgoxe, blåmes, talltita, domherre, grönfink och gulsparv.
"Intressant att se hur vissa fåglar kommer tidigare och flyttar bort senare"
Duncker har fågelskådat i nästan sextio år och även om fågelskådandet är en hobby, så har han även under årens lopp lett kurser i fågelskådning. En stor del av sina iakttagelser har Duncker skrivit ner och samlat i en Excel-tabell.
– Jag har obrutna serier sedan 1974 då jag flyttade till Pargas tills nu. Det har varit roligt att se hur vissa fåglar har börjat komma tidigare till Finland och flyttat bort senare och andra har nästan tagit slut för att populationerna har blivit så små av olika orsaker. Sådana här saker håller en igång, säger Duncker.
Är det någon fågelart som har fastnat speciellt bra i minnet?
– Jag fick en gång se en gråhalsad trast uppe på Parsbybacken i Pargas. Det är många år sen, men det var en sibirisk trast som tydligen hade flugit vilse.
– Det är den mest sällsynta art jag har sett i Pargas. Men det är roligt att se att det har kommit in många nya arter hit. Vi har fått gråhäger hit som ny art och sångsvanen började häcka här igen efter att ha varit borta i många år, säger Duncker.
"I dag kan man lära sig mycket också hemma på soffan"
Även om våren och hösten är högsäsong för fågelskådare, är det en hobby som kan utövas året runt. För den som vill börja med fågelskådning är det bra att ha med sig en kikare och eventuellt en systemkamera.
– Sen är det viktigt att ha tillräckligt med kläder på sig. För under en stor del av fågelskådandet står man stilla, säger Duncker.
I dag är det ändå betydligt lättare att vara fågelskådare än det var på 1960-talet, då Duncker började med sin hobby. I dag finns mycket information, fotografier och till och med videor på Youtube där olika fågelarter presenteras.
– Förr måste man titta på fåglar tillsammans med en mer kunnig kamrat som kunde berätta att det där ska du titta eller lyssna på. Men nu finns det alla möjligheter att lära sig hemma i soffan, säger Duncker.
"Låt fågelholkarna hänga kvar under vintern"
Vintern är en tuff tid för många småfåglar och en stor del av deras vakna tid går ut på att samla mat. Maten ger också fågeln lite extra näring, som hjälper den att klara de kalla vinternätterna.
Det är bra att mata fåglarna, men börjar man mata dem är det viktigt att sedan fortsätta mata dem under hela vintern.
Många småfåglar söker också skydd i närheten av människan i garage, gårdsbyggnader eller fågelholkar.
– Småfåglarna går gärna in i holkar för att det är mycket varmare inne i fågelholkar än på en gren. Därför får man gärna låta fågelholkarna stå kvar under vintern, säger Duncker.
Gårdsplanskrysset arrangeras i år den 30–31 januari. Mer information om tävlingen hittar du här.
Vilka arter som hittas uppdateras hela tiden på Bird Lifes hemsida. Här kan man följa med vilka arter som folk har sett under veckoslutet.