Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Tiotusentals protesterade mot ny säkerhetslag i Frankrike – demonstranterna uttryckte också ilska mot coronarestriktioner

Från 2021
Polis samlade runt en demonstrant i Paris som ligger på marken.
Bildtext Den nya säkerhetslagen skulle betyda att man inte får filma eller fota franska poliser och publicera innehållet. Bild från lördagens demonstration i Paris.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

En ny fransk säkerhetslag som förbjuder fotografering, filmning samt publicering av polisinnehåll väcker debatt. Tusentals samlades på olika håll i landet under lördagen för att protestera mot den kritiserade lagen.

På plats fanns även sådana som demonstrerade för andra saker, främst gällde det coronarestriktionerna. Många unga människor hade samlats för att protestera mot coronarestriktionerna som begränsar kulturlivet.

– Jag har kommit hit i dag på grund av två saker – den nya säkerhetslagen och för att stödja kulturen, sa en av demonstranterna på plats.

– Massa affärer är öppna och metron är packad, men kulturinstitut är stängda även om vi kan ha dem öppna med skyddsåtgärder.

Över 30 000 demonstrerade runtom i landet.

Människor protesterar i Paris.
Bildtext Demonstrationerna runtom i landet lockade över 30 000 människor.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Vad handlar säkerhetslagen om?

Den nya säkerhetslagen skulle innebära att filmning och fotografering av polisaktivitet samt publicering av innehållet förbjuds.

Det skulle bland annat betyda att man inte får filma polisbrutalitet, ett ämne som skapat het global debatt på senaste. Många fall av polisbrutalitet har rapporterats från USA, men också Frankrike har tampats med polisbrutalitet.

I november spreds videoinnehåll på en vit, fransk polis som slår en svart musikproducent i hans studio i Paris. Filmning och publicering av en sådan video skulle alltså inte vara lagligt om den nya lagen godkänns.

Lagen skulle också innebära att man börjar använda diverse övervakningsverktyg, exempelvis drönare och säkerhetskameror som filmar fotgängare.

Lagen har fått grönt ljus i underhuset – behöver ännu högre godkännande

President Emmanuel Macron har kritiserats för lagförslaget och många ser det som ett taktiskt steg "högerut" för presidenten.

Macron har sagt att han kommer att skriva om lagen, men demonstranterna vill att lagen överges helt och hållet.

Emmanuel Macron
Bildtext Den kritiserade säkerhetslagen kommer skrivas om, säger president Macron. Men det räcker inte, tycker demonstranter.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Man har tidigare motiverat lagförslaget med att det skulle skydda poliser och deras familjer från hot från "våldsamma demonstranter" och trakasserier på nätet.

Lagen har godkänts i den franska nationalförsamlingen ("underhuset"), men ska ännu behandlas i senaten ("överhuset"). Behandlingen i senaten inleds i mars.

Polisen tog till våld då utegångsförbud närmade sig

En del av demonstrationerna blev våldsamma. De många unga på plats som protesterade mot coronarestriktionerna hamnade i bråk med polisen.

I Frankrike gäller utegångsförbud mellan klockan 18 och 6. Poliserna tvingades ta till våld då demonstranterna inte ville lugna sig och gå hem då utegångsförbudet närmade sig.

Poliserna sköt mot demonstranterna med gummikulor och vattenkanoner.

Drygt 30 personer greps i samband med de mer våldsamma demonstrationerna i huvudstaden Paris.

Källor: AFP, AP

Diskussion om artikeln