Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Österbottniska gymföretagare ser högsäsongen torka ihop: "Frågan är hur länge man orkar kämpa"

Från 2021
Spinningtimme pågår, instruktör på cykel i bild.
Bildtext Träning i grupp rekommenderas inte i Österbotten under februari månad. Det här drabbar gymföretagarna ekonomiskt.
Bild: 2014 - The Boston Globe

Det är en hård ekonomisk smäll för de företagare som driver gym att ställa in alla grupptimmar, enligt den rekommendation som nu gäller i Österbotten. - Jag har inte lyft lön sedan april, säger en gymägare vi intervjuat.

På Fitness Club Jakobstad har man hela tiden följt gällande rekommendationer till punkt och pricka. Det berättar företagets vd Milla Jungell.

- I normala fall har vi också grupptimmar hos oss, men nu var det en självklarhet att upphöra med dem, säger Jungell.

Det här sedan Österbottens coronasamordningsgrupp på fredagen meddelade att hela Vasa sjukvårdsdistrikt nu befinner sig i epidemins värsta spridningsfas och kom med nya starka rekommendationer.

Tidigare gällde att inte fler än tio personer bör samlas, men nu rekommenderas att all gruppverksamhet inomhus för vuxna tar paus fram till slutet av februari.

Nyheten förvånade inte Milla Jungell.

- Man är ju inte förvånad, men ledsen. Det har varit ett år där man hela tiden väntat på en vändning men istället fått ständiga motgångar. Det var en målsättning att januari skulle bli en nystart, men nu gick det såhär.

Annan tolkning vid andra gym?

På det gym som Jungell driver har man redan under en lång tid organiserat ledd träning endast för små grupper. Alla som tränar individuellt på gymmet ges en egen sprayflaska med desinfektionsmedel för att rengöra använda redskap och utrustning med.

- Vi har hela tiden varit väldigt strikta och noggranna, inte minst eftersom vi har många i riskgrupp som tränar hos oss, säger Jungell.

Hantlar på rad
Bildtext Att träna individuellt på gym är något mindre farligt enligt coronasamordningsgruppen, såtillvida att man är noggrann med avstånd och hygien.
Bild: Mikael Crawford/Yle

Därför kände Jungell att det var självklart att inhibera gruppträningen i enlighet med de nya rekommendationerna.

I Vasa funderar Jan-Erik Kronman fortfarande på saken.

Kronman, som äger motionscentret Wasa Sports Club, kommer först att diskutera saken tillsammans med kolleger.

- Det här kom ju snabbt på i fredags och vi har nästa palaver på tisdag, då kommer vi att diskutera hur det blir med gruppträningen.

Hård ekonomisk smäll

Kronman berättar att man på Wasa Sports Club följt rekommendationen om maximalt tio personers grupper och att det fungerat bra i och med att gymmets medlemmar förhandsanmält sig till träningen.

Dessutom har man gott om utrymme i det stora gymcentret, totalt 4 000 kvadratmeter. Normalt ryms 80 personer i en av gymmets största salar för gruppträning.

- Nu då vi tar in tio personer så blir det minst tre eller fyra meters avstånd mellan deltagarna, påpekar Kronman.

Åtminstone fram tills tisdagens palaver väljer man alltså på Wasa Sports Club att köra på som hittills, med gruppträning för maximalt tio deltagare. Kronman betonar också att man inte bara har fokus på säkerhetsavstånd i huset, utan även hygien.

Sprayflaskor på ett litet bord.
Bildtext Tränar du på gym, var noga med att rengöra redskapen efter dig.
Bild: Yle / Hedvig Sandell

Kronman påpekar också att ett beslut om att ställa in grupptimmarna inte är lätt att fatta. Varken med tanke på gymmets trogna kunder eller med tanke på företagets ekonomi.

- Det är aldrig roligt, men något måste ju göras. Samtidigt är det inte lätt att vara företagare i dessa tider. Och det kan man nu i varje fall säga att indragna grupptimmar inte är något positivt.

Coronaåret har varit extremt tufft ekonomiskt, konstaterar såväl Milla Jungell i Jakobstad som Jan-Erik Kronman i Vasa.

- I 39 år har jag varit företagare här på samma ställe och nog ska vi väl klara det här också. Men jag har tvingats permittera folk och dragit ner på alla kostnader, säger Kronman.

Fitness Club Jakobstad är ett betydligt mindre företag och Milla Jungell berättar att hon nästan gör allt själv. Det blir tio timmars arbetsdagar.

- Personligen har jag jobbat utan lön sedan april.

Orättvisor då stöd betalas ut

Enligt Jungell handlar allt nu om när situationen lättar och om huruvida det går att få statliga stöd som gör skillnad ekonomiskt.

- Frågan är hur länge man orkar kämpa och vänta. Normalt är våren vår högsäsong, före sommaren som då igen är lågsäsong. Men det ser ju inte bra ut nu, tvärtom så ska vi igen överleva en sommar utan den buffert som högsäsongen ger.

en kvinna yogar
Bildtext Det finns många möjligheter att träna hemma, men enligt Milla Jungell är gymföretagarna är oroliga för att folk inte ska hitta tillbaka till gymmen när krisen en dag är över.
Bild: Mostphotos/Aleksandr Davydov

Jungell har dessutom lagt märke till vad hon känner är en stor orättvisa. De stöd som branschens företagare har kunnat söka har varit inkomstbaserade. Någon kompensation för utebliven inkomst ges inte, säger Jungell.

- Tyvärr har det här drabbat oss småföretagare och det har jag reagerat skarpt på. Det har alltså visat sig att vi borde ha lyft höga löner för bidragen baserar sig direkt på uppgifter ur inkomstregistret. Men inte prioroterar man ju sin egen lön först. Tvärtom så ser man ju först till att betala alla utgifter.

Jan-Erik Kronman säger för sin del att ovissheten hör till det som är tyngst.

- Man vet själv knappt från dag till dag vad som händer. Vi får gå framåt en dag i sänder och hoppas att det lättar snart, säger Kronman.

- Det som driver mig att inte ge upp är alla våra lojala kunder. Att få komma hit till gymmet varje dag och träffa dem, det håller humöret uppe, säger Jungell.

Diskussion om artikeln