Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Merparten av söndagens rekordmånga österbottniska coronafall kommer från Vasa: "Över 800 kommer snart att sitta i karantän"

Från 2021
En man med runda svarta glasögon, rutig keps och munskydd står utanför sjukhuset.
Bildtext Heikki Kaukoranta är ledande överläkare i Vasa stad. Han hoppas att de rekommendationer som nu gäller i Vasa sjukvårdsdistrikt ska få effekt, men dagsläget bekymrar honom stort.
Bild: Yle/Ulrika Stagnäs-Lund

Av de 32 nya coronafall som bekräftats i Vasa sjukvårdsdistrikt hör hela 20 hemma i Vasa. Stadens ledande överläkare Heikki Kaukoranta misströstar, inte minst eftersom flera fall har hittats på äldreboendet Kaarlentupa.

Det var i onsdags som staden först tvingades konstatera att coronaviruset, trots alla försiktigthetsåtgärder, tagit sig in på Kaarlentupa.

På söndagen kom beskedet att ytterligare sju fall bekräftats på boendet.

– Av klienterna som bor på Kaarlentupa är det nu bara fyra som inte visar symptom, säger Heikki Kaukoranta.

En vårdare håller armen kring en äldre person för att stöda då hen går.
Bildtext De äldre på Kaarlentupa vårdas på sina rum.
Bild: Eleni Paspatis / Yle

Totalt har man hittills på serviceboendet konstaterat smitta hos en vårdare och tio boende.

Coronaläget i staden är nu allvarligt enligt Kaukoranta. Bland söndagens 20 fall finns dels kända smittkedjor, men också flera okända.

– Vi har ingen exakt bild av läget ännu. Just nu pågår smittspårningen, men vi kan i vilket fall som helst vara säkra på att få tiotals nya fall från de fall som nu har hittats.

Bland de nya som insjuknat finns studerande, vuxna i arbetsför ålder, de äldre klienterna på Kaarlentupa, men också ett utländskt begravningssällskap som inte följt den starka rekommendationen om att maximalt tio personer bör samlas.

Kaukoranta gör ingen hemlighet av att han är missnöjd med regeringens åtgärder. Han anser att det tagit för länge att strama åt reglerna vad gäller resande och att det som gjorts inte är tillräckligt.

– Våra nuvarande regler spelar ingen roll i ett fall som med det här begravningssällskapet. De testas på flygplatsen men sedan är de inne i landet, och nu har vi den vägen fått flera nya fall här i Vasa.

– Jag är jättebesviken på våra beslutsfattare.

Antalet Vasabor i karantän ökar

De närmaste veckorna blir svåra vad gäller epidemiläget, bedömer Kaukoranta.

Han hoppas att österbottningarna orkar följa de nya rekommendationer som regionens coronasamordningsgrupp gav på fredagen. Enligt rekommendationen bör all gruppverksamhet för vuxna ta paus fram till slutet av februari.

Men de nya fall som nu konstaterats i Vasa leder också till att antalet personer som sitter i karantän ökar kraftigt.

De är redan nu omkring 600, men siffran kommer att öka med minst 200 personer i och med söndagens fall, tror Kaukoranta.

– Över 800 kommer snart att sitta i karantän. Kanske 850. Och jag hoppas att jag inte underskattar siffran.

Diskussion om artikeln