Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Nu söker kommunerna valfunktionärer – men epidemiläget skapar osäkerhet

Från 2021
Uppdaterad 01.02.2021 10:05.
Väljare lägger valsedel i låda
Bildtext Till valfunktionärernas uppgifter hör, förutom själva rösträknandet, att hålla ordning i röstningslokalen och att kontrollera folks identiteter.
Bild: Yle/Carmela Walder
Rädslan för corona kan påverka kommunalvalet - endel valfunktionärer ställer inte upp i år - Spela upp på Arenan

Med några månader kvar till kommunalvalet har sökandet efter valfunktionärer börjat i kommunerna runt om i regionen.

Och att valfunktionärerna är viktiga, det råder det ingen tvekan om.

- Utan funktionärer kan vi inte hålla något val.

Det säger Petra Öhman, som är Centralvalnämndens sekreterare i Pargas och organiserar det praktiska kring valet i staden.

I år är heller inget vanligt valår. Nu tvingas också kommunerna ta epidemiläget i beaktande för att kunna säkerställa att röstningen ordnas på ett så coronasäkert sätt som möjligt.

Epidemiläget oroar

I Pargas oroar man sig för att coronapandemin kan göra det svårare att få tag på funktionärer i år.

- Det är nog ett bekymmer att hitta tillräckligt många, och visst kan det finnas många som är rädda för att smittas av coronaviruset, säger Öhman.

Kvinna med ljust hår, glasögon och ljus kofta.
Bildtext Jakten på valfunktionärer har börjat, berättar Petra Öhman.
Bild: YLE/Nilla Hansson

Hur kan man ersätta sådana som inte vill ställa upp på grund av smittorisken?

- Vi hoppas att många studerande och permitterade kan tänka sig att ställa upp.

Öhman berättar också att lönen för de som ställer upp som valfunktionärer under förhandsröstningen är 14 euro för vardagar och 25 för helger. På själva valdagen får man ett fast arvode på 250 euro.

Justitieministeriet bestämmer om valet kan hållas

Justitieministeriet bereder för tillfället vårens kommunalval i samarbete med Institutet för hälsa och välfärd (THL), med hänsyn till coronaepidemin och valfunktionärernas säkerhet.

På grund av coronaläget har det spekulerats i att valet skulle kunna flyttas fram.

- Att skjuta upp ett val är Justitieministeriets beslut, och tills ett sådant beslut kommer så jobbar vi utgående ifrån att valet kommer att hållas som planerat i april, säger Öhman.

Öhman berättar att planeringen inför kommunalvalet är i full gång i kommunen, och att säkerheten kommer att vara hög.

- Vi kommer att göra det så coronasäkert som möjligt för funktionärer och väljare, med skärmar, munskydd och visir.

Kan du se några fördelar med att flytta fram valet?

- Det beror helt på vilken synvinkel man ser det från. För mig som organisatör skulle det vara bra, men för den kommunala demokratin skulle det vara negativt, säger Öhman.

President Halonen: "Kommunalvalet bör ordnas i vår trots pandemin"

Att flytta fram ett val är inget lätt beslut. Bland de som uttalat sig emot att flytta fram valet hittar vi president Tarja Halonen.

Tarja Halonen.
Bildtext Varken krig eller uppror har stoppat val hos oss tidigare, så vi ska nog klara av det här under coronan också, sa Halonen när hon medverkade i Yles Morgonettan på lördagen.
Bild: Henrietta Hassinen / Yle

Halonen påminde om att det för äldre och riskgrupper finns möjligheter att sköta röstningen hemifrån. Hon påpekade också att det finns skäl att skydda valfunktionärerna extra noggrant i år.

Seniorerna är kommunalvalets trotjänare

En grupp som ofta brukar ställa upp som funktionärer när det drar ihop sig till val är seniorerna.

Raili Svahnström från Nagu och Stig Engman från Pargas har båda varit med om åtskilliga kommunalval. Svahnström har varit med som funktionär i olika val sedan 1990-talet och Engman sedan början på 1980-talet.

På frågan ifall de kommer att ställa upp i år svarar de ändå olika. Svahnström berättar att hon kommer att ställa upp som funktionär ifall hon blir tillfrågad, medan Engman säger att han gjort sitt och lämnat över till yngre förmågor.

stig engman
Bildtext Stig Engman har en lång bakgrund som politiker i Pargas. Han har varit aktiv inom Socialdemokraterna i många år.
Bild: Yle/Johanna Ventus

- Det är ett tungt jobb, med mycket spring fram och tillbaka och många kandidater att hålla reda på. Det passar bättre för yngre människor, men jag tror det kan vara svårt att få dem att ställa upp, säger Engman.

Intressanta diskussioner med väljare

Engman tror ändå inte att coronaläget skapar större osäkerhet hos potentiella funktionärer.

- Nej, inte tror jag det. Så länge man kan hålla avstånd och utrymmena inte är för små. Men mera jobb blir det, helt klart.

Enligt Engman är lönen man får som valfunktionär inget att hänga i julgranen.

Istället finns det andra sidor med arbetet som är mer givande.

- Man träffar så många människor och det uppstår ofta intressanta diskussioner. Inte bara om politik och kandidater, utan hela livsöden, säger Svahnström.

Förhandsröstning ordnas i Finland 7–13 april 2021 och utomlands 7–10 april 2021. Valdagen är söndagen den 18 april 2021.