Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Nytt hopp över sex meter och försök att sätta världsrekord – Armand Duplantis visade storform i säsongsstarten

Från 2021
Uppdaterad 31.01.2021 18:02.
Armand Duplantis applåderar.
Bildtext Armand Duplantis är i en egen klass i stavhopp.
Bild: EPA

Det var verkligen inget nytt under solen när Armand Duplantis öppnade säsongen. Först vann han tävlingen, sedan försökte han sätta nytt världsrekord i stavhopp.

Fem tävlingar och fem resultat över sex meter var innehållet i Armand Duplantis makalösa inomhussäsong i fjol.

Den här hallsäsongen började inte sämre för svensken.

I söndagens tävling i Düsseldorf hoppade Duplantis 6,01. Före det klarade han 5,91 i första försöket – ett hopp som säkrade segern.

På vägen hade de två andra sexmetersmännen Sam Kendricks och Piotr Lisek rivit ut sig på lägre höjder.

Valde att avsluta

Med ett nytt världsresultat i bakfickan och segern i hamn begärde Duplantis upp ribban på 6,19 – en centimeter högre än världsrekordet som han satte förra vintern.

Svensken, som var svindlande högt över i många hopp, sprang igenom det första försöket på 6,19. Efter det valde han att avsluta tävlingen.

– Jag kände att jag inte hade rätta rytmen i ansatslöpningen för att klara den höjden. Jag fick det inte att stämma på hela tävlingen, även om jag är väldigt nöjd med mitt hopp på 6,01. Men det kommer. Det är sånt som händer i första tävlingen, säger Duplantis till Sportbladet.

Duplantis tävlar nästa gång i Frankrike på lördag. Han intygar att kapaciteten finns för ett nytt världsrekord.

Efter söndagens insats är Duplantis världsetta i stavhopp. I fredags inledde veteranen Renaud Lavillenie året utmärkt när han klarade 5,95 i Karlsruhe.

6,01-hoppet är Duplantis bästa säsongsstart någonsin. När han satte världsrekord förra vintern öppnade han också året i Düsseldorf. Då hoppade han sex meter jämnt.

Finländska sprinterlöpare spräckte kvalgränsen

Vinterns friidrottsmästerskap är inomhus-EM i Polen.

Under helgen klarade Samuel Purola kvalgränsen till EM på 60 meter. Purola noterade 6,69 i en tävling i Uleåborg och var bara ett par hundradelar från sitt rekord.

– Jag förväntade mig till och med rekord. Jag har satt rekord i snabbhetstest, men jag kom inte ner i den farten i tävlingen, säger Purola i ett pressmeddelande.

På damernas 60 meter spräckte Anniina Kortetmaa kvalgränsen till EM då hon löpte på 7,39 i Jyväskylä. Det är Kortetmaas bästa tid på flera år.

På 1 500 meter satte Sara Kuivisto ett tidigt världsårsbästa vid en tävling i Helsingfors. Kuivisto noterade 4.11,92 och den tiden för upp henne som alla tiders trea på distansen.

Diskussion om artikeln