Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Helsingfors börjar massvaccinera personer som fyllt 85 - myndigheterna beslutar om Astra Zeneca-vaccinets målgrupp på tisdag

Från 2021
Uppdaterad 01.02.2021 09:15.
En man blir vaccinerad mot coronaviruset.
Bildtext Massvaccineringar inleds idag för de som fyllt 85 år i Helsingfors.
Bild: Lehtikuva

I Helsingfors börjar man i dag vaccinera personer som fyllt 85 år mot coronaviruset. Staden har arbetat hela helgen för att hinna ikapp de långa köerna till tidsbeställningen som uppstod genast när nät- och telefontjänsten öppnades förra veckan.

Det säger Leena Turpeinen, direktör för hälsovårdstjänster för Helsingfors stad.

- Det blev rusning i telefontjänsten och vi lyckades inte allokera tillräckligt med anställda till vår serviceleverantör för att ta emot samtalen. Under veckoslutet har vi kavlat upp ärmarna och ringt nära 3 000 samtal mellan fredag och söndag, och hunnit i kapp situationen. I morse återstod det endast några samtal, sa Turpeinen som intervjuades i Yles Morgonsoffa

- Nu rekryterar vi med fart så jag tror nog att vi kan ordna upp läget.

Turpeinen säger att man inte behöver oroa sig över att gå miste om sin vaccineringstur.

- Ingen blir utan tur. Vi har tänkt att vi personligen ringer upp dem som inte infinner sig vid sin tur för att försäkra att alla som vill får vaccinet, sa direktören.

Dålig vaccintillgång bestämmer takten

Den första veckan planerar Helsingfors vaccinera 2 000 personer av sammanlagt 14 000 personer i åldersgruppen vid de olika vaccineringspunkterna.

Enligt Turpeinen skulle staden kunna vaccinera upp till 6 000 personer per dag, om det fanns mer vaccin, men för närvarande vaccineras bara kring 1 000 personer dagligen.

De flesta doser hittills har levererats av Pfizer-Biontech och en liten del av Moderna. Mängderna har varit mindre än man väntade sig.

I hela landet vaccineras för närvarande 10 000 personer per dag, säger Mia Kontio, ledande sakkunnig vid Institutet för hälsa och välfärd, som också deltog i sändningen.

- Nu har vi fått lite färre doser, kring 45 000, men vi lyckades ändå förra veckan ge 55 000 doser, sa Kontio.

- Den maximala kapaciteten för hela landet är 600 000 vaccineringar per vecka.

Hälsovårdare rullar tummarna

Nu väntar myndigheterna på det svensk-brittiska Astra Zenecas vaccin som marknadsförts som det egentliga "massvaccinet". Produkten fick grönt ljus av EU:s läkemedelsmyndighet EMA i fredags, men det är ännu oklart till vilka åldersgrupper vaccinet kan ges.

Tyskland rekommenderar inte vaccinet till personer över 65 år på grund av sämre skyddseffekt, medan Storbritannien inte har begränsat målgruppens ålder.

- Intressant att se en hurudan åldersfördelning börjar gälla för vaccinet, finns där någon begränsing. Det gör situationen mera komplicerad om preparatet bara kan ges till en viss åldersgrupp, sa Leena Turpeinen.

Astra Zeneca har dessutom sagt att det kan leverera bara hälften av den utlovade mängden till EU i början av året.

- Men vi väntar otåligt på det. Vi har rekryterat så många anställda att vi tänker att de nu blir arbetslösa. Vad ska de sysselsätta sig med om vi inte får av vaccinet? säger Turpeinen.

Beslut om Astra Zeneca i morgon

Mia Kontio säger att man vid THL arbetat dygnet runt under helgen för att plöja igenom den senaste forskningen om preparatet. En åldersrekommendation kan bli möjlig när beslut i frågan fattas på nationellt plan på tisdag.

- Vi gör egna kalkyler, ser på olika alternativ om hur vaccinerna ska riktas, sa Kontio.

- Nu när det finns lite vacciner lönar det sig att ta den med lite sämre effekt som ända skyddar mot sjukdomens allvarliga form. Astra Zenecas vaccin har konstaterats skydda bra mot den allvarliga sjukdomsformen, sa Kontio.

Försiktighet än så länge

Leena Turpeinen säger att det ännu dröjer före äldre personer som nu vaccineras kan slappna av vad gäller restriktioner.

- De flesta har bara fått en dos av två hittills. Men det ger förhoppning om en ljusare framtid, säger Turpeinen.

Diskussion om artikeln