Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Debatt om pandemin och ungas hobbyer: Vapaavuori varnar för coronarevolt bland folk – Kiuru vill ha alla åtgärder i kraft

Från 2021
Uppdaterad 01.02.2021 17:47.
En kvinna i blått munskydd står vid en mikrofon. Hon är klädd i svart tröja och har håret i en hästsvans. I händerna har hon ett pappersark som hon viker på mitten.
Bildtext Minister Krista Kiuru och Helsingfors borgmästare debatterade i på måndag förmiddag.
Bild: Lehtikuva

Helsingfors borgmästare Jan Vapaavuoris budskap är klart - så länge restaurangerna är öppna ska också barnens hobbyer vara det. Omsorgsminister Krista Kiuru håller fast vid att huvudstadsregionen gjorde fel beslut när man öppnade upp. "Det här är ingen lek", säger hon.

De två makthavarna möttes i en debatt arrangerad av föreningen Politiska journalister på måndagen.

I diskussionen stod det klart att linjen är olika då det gäller beslutet att öppna upp hobbyverksamheten inom ordnade former för barn och unga i huvudstadsregionen.

Vapaavuori försvarade beslutet och hänvisade till regeringens egen hybridstrategi.

– Jag går inte med på uppfattningen att vi skulle trotsa regeringens rekommendationer, tvärtom följer vi dem bättre än regeringen själv, säger Vapaavuori.

– I strategin talar man om att åtgärderna måste vara nödvändiga, ha rätta proportioner och att man hela tiden måste söka balans mellan de hälsomässiga, sociala och ekonomiska aspekterna.

Vilka exempel har du på att det är större nytta än skada att öppna upp hobbyverksamheten?

– Det är klart att vi har flera olika symptom på ungdomarnas stress, på många oroväckande sätt. Det är också en fråga som mer eller mindre alla sakkunniga har lyft upp. Det finns massor olika problem, säger Vapaavuori.

"Om vi inte gör allt vi kan så känner hela Finland det i skinnet"

Omsorgsminister Krista Kiuru svarar att åtgärderna ska göras preventivt, innan situationen blir för allvarlig. Det är hennes ministerium som ansvarar för coronastrategin i Finland.

– Om man inte håller sig i framkanten och gör allt som man kan, så känner hela Finland det i skinnet. Det här är ingen lek, säger Kiuru.

Hon säger att Jyväskylä är ett exempel där man enligt henne har gått rätt till väga.

– Jyväskylä är ett nytt spridningsområde där krisen just nu är verkligt svår. De tog alla åtgärder i bruk – till och med högstadiet stängdes. Nu försöker de balansera situationen snabbt.

Vapaavuori säger att han inte går med på uppfattningen att Helsingfors skulle ha agerat för sent i höstas. Han betonar att han stöder restriktionerna och att det endast är enskilda frågor som han har en annan åsikt om.

– Det är märkligt att man hela tiden upprepar att de regionala myndigheterna ska fatta besluten men ändå vill staten säga hur vi ska göra, påpekar Vapaavuori.

– En sak är klar. Man kan inte stänga ner barnens hobbyer förrän man stänger restaurangerna, säger Vapaavuori.

Vapaavuori varnar för "coronarevolt"

Helsingfors borgmästare varnar för att folk har svårt att förstå poportionerna, att det syns en slags coronarevolt också bland så kallade måttfulla människor, som har tagit ett stort ansvar hittills.

– Jag upplever på riktigt att regeringen borde ta på allvar hur det står till med folks moral. När samhällsmoralen börjar urholkas tar vi en stor risk att folk inte tar begränsningarna på allvar.

Som exempel på det här nämner han att idrottsturneringar har arrangerats utanför spridningsområdena eftersom folk är trötta på restriktionerna i huvudstadsregionen.

Vår svårighet är att alla inte har samma lägesbild

Krista Kiuru fick frågan om hur regeringen ser på risken att folk börjar revoltera mot restriktionerna.

– Vår svårighet är att vi inte alla har samma lägesbild. Vi har inte alltid lyckats så väl. Jag försöker vara med inom varje sjukvårdsdistrikt för att berätta vad det handlar om för att vi ska ha samma lägesbild.

Hon nämner att 60 procent av de sociala kontakterna har dragits ner genom restriktionerna, men om det blir värre är målet att de ytterligare ska minska med 25 procent.

– Förstås är alla mycket trötta efter den här turneringen, det förstår jag nog, säger Kiuru.

Diskussion om artikeln