Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Väntetiden vid jouren vid Raseborgs sjukhus fördubblades – endast en läkare jourar

Från 2021
Uppdaterad 02.02.2021 12:35.
Ingång till raseborgs sjukhus.
Bildtext Jouren vid Raseborgs sjuhus i Ekenäs har gått igenom stora förändringar.
Bild: Yle

Efter att Raseborgs sjukhus i Ekenäs blev av med den specialiserade jouren i höstas finns det nu endast en läkare som har jour dygnet runt på primärvårdsjouren.

Det här har lett till att patienterna är tvungna att vänta i medeltal två timmar på att bli undersökta. Tidigare var väntetiden ungefär en timme.

Patienter har också tillbringat flera timmar på jouren i väntan på transport till Lojo sjukhus eller på att bli inskrivna vid sjukhuset följande vardagsmorgon.

Den nya blandavdelningen har haft ett varierande antal inskrivna. För en vecka sedan (25.1) var 24 av de 25 platserna i användning.

Det är främst patienter som nyligen har opererats på andra sjukhus eller patienter med olika infektionssjukdomar som skrivs in på avdelningen.

Patienter med covid-19 som behöver sjukhusvård vårdas på Kirurgiska sjukhuset i Helsingfors eller Jorvs sjukhus i Esbo.

Underskott och färre anställda

Preliminära uppgifter visar att Raseborgs sjukhus gjorde ett underskott på cirka 2,8 miljoner euro i fjol. Både inkomster och utgifter blev lägre än budgeterat i fjol.

De anställda vid Raseborgs sjukhus minskade med 54 till 178 personer under fjolåret. Det är främst frågan om vårdpersonal.

Läkarna och personer inom stödfunktioner är anställda av HUS och ingår inte i sjukhusets egen personalstyrka.

Totalt torde det jobba ungefär 80 personer färre vid Raseborgs sjukhus än året innan.

Källa: Föredragningslistan till nämnden för Västra Nylands sjukvårdsområde 4.2.

Korrigering 2.2 kl. 12.35: Totalt jobbar det ungefär 80 personer färre vid Raseborgs sjukhus, av dem är 54 sjukhusets egen personal.

Diskussion om artikeln