Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Gruvliga detaljer i krigsbrottsåtalet: Mannen som numera bor i Finland mördade tiotals, våldtog flera och åt människor under inbördeskriget i Liberia

Från 2021
En man täcker sitt ansikte med en pärm i en rättegångssal.
Bildtext Den sierraleonska mannen i Birkalands tingsrätt i Tammerfors den 12 mars 2020.
Bild: Lehtikuva

Den mycket allvarliga krigsbrottsrättegången har i dag inletts med en förberedande rättegång i Tammerfors. Gibril Massaquoi står åtalad för grova brott som begåtts under det andra inbördeskriget i Liberia. I det i dag offentliggjorda åtalet framgår det att Massaquoi åtalas för bland annat mord och våldtäkt.

Riksåklagare Tom Laitinen fungerar som åklagare i fallet och huvudförhandlingen är på onsdag. I dag offentliggjordes stämningsansökan och således detaljer kring åtalspunkterna.

Massaquoi nekar till brott, och enligt försvaret befann han sig inte i Liberia vid tiden för de brott han åtalas för. Han försvaras av advokaten Kaarle Gummerus.

Han står åtalad för ett tiotals mord, åtta fall av grov våldtäkt, grovt krigsbrott och grov kränkning av mänskliga rättigheter under undantagsförhållanden mellan åren 1999–2003. Offren var civila och avväpnade soldater. Bland dem finns män, kvinnor och barn.

Massaquoi häktades i mars i fjol, och brottsutredningen inleddes hos Centralkriminalpolisen redan år 2018.

Svenska Yle publicerar undantagsvis namnet på personen redan i det här skedet av rättsprocessen eftersom det handlar om exceptionellt grova brott och om en person som haft ett ett offentligt uppdrag i ledande ställning.

Inflytelserik inom rebellgrupp

Massaqoui hade en hög position inom rebellgruppen Revolutionära förenade fronten RUF som stred i såväl inbördeskriget i Sierra Leone som i Liberia. RUF stöddes av den tidigare och numera fängslade presidenten i Liberia, Charles Taylor.

Rebellgruppen är ökänd för sina brutala krigsföringsmetoder, där offer bland annat lemlästades och torterades. Den använde sig också utbrett av barnsoldater.

Massaquois hade stort inflytande i RUF. Han var bland annat gruppens ledare Foday Sankohis personliga assistent. Han var också ordförande för gruppen fram till våren 2002, rapporterar Yle Uutiset.

Mord och kannibalism

Åklagaren åtalar Massaquoi för tiotals mord som enligt stämningsansökan har begåtts i flera olika sammanhang mellan den sjunde januari 1999 och den nionde mars 2003.

Riksåklagare Tom Laitinen preciserar den misstänkta tidpunkten för brotten till juli–december 2001. Morden ska ha utförts på flera håll i Liberia.

Enligt åklagaren har Massaquoi beordrat sina underordnade soldater att mörda tiotals civila. Han ska också själv ha mördat människor.

puolustusasianajaja Kaarle Gummerus ja syyttäjä Tom Laitinen
Bildtext Åklagare Tom Laitinen (till vänster) och försvarsadvokat Kaarle Gummerus.
Bild: Marjut Suomi / Yle

Soldaterna har aktivt letat efter personer som flytt undan kriget i byar och regnskogar. Enligt Massaquoi hade de tagits fiendens sida.

De civila fördes sedan till byn Kamatahu Hassala där de stängdes in i hus och brändes levande. Tio barn ska också ha stängts in i ett centralkök och bränts ihjäl där.

Flera civila som bröt sig in i mataffärer för att leta efter mat sköts till döds.

Massaquoi och hans soldater styckade också sina offers kroppar, och på beordran av honom tillreddes sedan mat av kropparna. Massaquoi åt också själv sina offer, enligt åklagaren.

Massaquoi är också åtalad för åtta fall av grov våldtäkt. De ska enligt åklagaren sannolikt ha skett mellan januari och december 2002. Kvinnorna var tillfångatagna av Massaquoi.

Brottsrubriceringarna grovt krigsbrott och grov kränkning av mänskliga rättigheter under undantagsförhållanden var i kraft i Finlands strafflag då brotten begicks.

Mannen har bott i Tammerfors i tio år. Han arbetar där och har familj, och har inte tidigare dömts för brott i Finland.

Källor: STT, Yle Uutiset