Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Nathalie Blomqvist tillbaka med besked – efter en tävlingspaus på ett år putsade hon sitt eget finländska rekord

Från 2021
Uppdaterad 06.02.2021 09:14.
Nathalie Blomqvist under Kalevaspelen 2019.
Bildtext Nathalie Blomqvist jagar gränsen till inomhus-EM i Polen.
Bild: Friidrottsförbundet / © Anssi Mäkinen

Efter en påtvingad tävlingspaus från banlöpning på ett år återvände IK Falkens Nathalie Blomqvist till tävlingsbanorna med ett starkt formbesked. Blomqvist putsade sitt eget nationsrekord i 20-åringarnas ålderklass på 1500 meter på söndagen.

Blomqvist sprang drygt hälften av loppet i samma fart som Sara Kuivisto från Borgå Akilles, som vann loppet på 4.11,92. Kuivisto blev endast några hundradelar från damernas finländska rekord, medan Blomqvist alltså förbättrade sitt gamla nationsrekord i den egna åldersklassen till 4.19,16.

– Jag tycker det gick bra med tanke på att det var så länge sedan jag senast stod på startstrecket. Jag var nöjd med min tid, och det var jättekul att tävla igen.

Inomhus-EM i Polen är vinterns huvudmål

Blomqvist jagade samtidigt gränsen för inomhus-EM som är 4.17,00. I comeback-loppet lyckades det inte, men om coronaläget tillåter får hon en bra chans att försöka nå gränsen i en högklassig tävling i Belgien den 13 februari.

– Jag var kanske lite osäker på min tävlingsfart och på hur hårt jag vågar gå ut men det var ett jämnt lopp på söndagen. Jag hoppas ändå att jag kan springa ännu hårdare och nå den där EM-gränsen som jag drömmer om.

Nathalie Blomqvist löper.
Bildtext Nathalie Blomqvist.
Bild: SUL/ Anssi Mäkinen

Förra vintern vann Blomqvist både 800 och 1 500 meter i inomhus-FM. Också i år siktar hon på framgång i inomhus-FM som arrangeras i Jyväskylä den 20 till 21 februari. Vilka grenarna blir i årets FM är ändå ännu öppet.

– I inomhus-FM springer jag åtminstone 1 500 meter och antingen 800 meter eller 3000 meter. Både startfälten i FM och inomhussäsongens eventuella övriga tävlingar påverkar beslutet om vilka grenar det blir i FM.

Hälsporren förstörde förra sommaren

Nathalie Blomqvist missade hela förra sommarens banlopp på grund av en hälsporre som nu endast är ett otrevligt minne. Träningarna har fungerat normalt sedan hösten, och formen pekar spikrakt uppåt.

– Jag har på sistone gjort bättre träningar än någonsin tidigare. Jag är kapabel till mera och formen är bra, så jag hoppas på ännu bättre tider då jag fått några tävlingslopp i benen.

Efter att skadebekymren övervunnits har träningen gått bra. Inte ens coronaläget har stört träningen allt för mycket.

– Egentligen har coronan inte stört mig så väldigt mycket. Jag har fått träna i Botniahallen och kan också träna normalt i Vörå.

– Träningen följer ganska långt samma spår som tidigare. Vi gör inte så stora förändringar utan bygger vidare på det gamla.

– Det enda som har påverkats är lägren. Om det är möjligt blir det under våren läger utomlands antingen i Flagstaff i USA eller i Portugal.

Löpare i farten under Sverigekampen 2018.
Bildtext Blomqvist satte sitt personbästa i Sverigekampen 2019.
Bild: SUL / Anssi Mäkinen

Tävlingshungern är enorm efter tävlingspausen

Efter förra sommarens tävlingspaus smakar det igen med tävlingar. Söndagens comeback på löpbanorna gjorde aptiten för tävlingar bara större, så nu hoppas Blomqvist att coronan inte leder till att tävlingar inhiberas under inomhussäsongen

– Jag skulle ha velat tävla på nytt så fort jag var klar igår så tävlingsaptiten finns, säger Blomqvist.

På sommaren hoppas hon på att förbättra rejält sitt rekord på 4.15,19 som hon löpte i landskampen mot Sverige i Stockholm år 2019.

– Jag vill springa klart fortare än så, och hoppas på att kunna springa ner mot 4.10, säger Blomqvist.

Diskussion om artikeln