Forskare: Norska serien Atlantic Crossing späder på fördomar mot svenskarna under andra världskriget
Den uppmärksammade norska serien Atlantic Crossing, som handlar den norska kungafamiljens öden och äventyr under andra världskriget, har premiär i Sverige i dag. I Norge bävar hovexperten Tore Rem för mottagandet eftersom Sveriges dåtida kung Gustav V framställs i dålig dager, skriver NRK.
Enligt Rem kan svenskarna komma att tolka serien som väl chauvinistisk.
– Kung Gustav V framställs som en skurk som vänder norrmännen ryggen då tyskarna invaderar, säger Rem. Den tolkningen motsvarar inte alls historieskrivningen, menar han.
Serien tar sig för stora konstnärliga friheter, säger Rem. Han räknar upp några kritiska punkter, där händelser i serien inte stämmer överens med historiska källor:
– I serien kritiserar Gustav V öppet Norges kung Haakon, han lägger press på kronprinsessan Märtha att återvända till Norge från exilen i Sverige, han lanserar idén om att den 3 år gamla Harald ska krönas till kung, och han gömmer tidningarna så att inte Märtha ska veta vad som pågår. Dessutom påstås han ha skrivit till Hitler och bett om att kung Haakon ska avsättas.
Historiker stöder Rems tolkning
NRK intervjuar också populärhistorikern och författaren Herman Lindqvist om hans syn på serien. Han håller med den norska hovexperten Tore Rem.
– Gustav V var ingen skurk, säger Lindqvist. Det var den svenska regeringen som förhöll sig iskall till det norska kungahuset under kriget.
Det svenska kungahuset vände dem alls inte ryggen – det gjorde tvärtom sitt yttersta för att hjälpa det norska kungahuset, säger Lindqvist.
Herman Lindqvist säger att manusförfattarna till Atlantic Crossing verkar vara ute efter att späda på antisvenska attityder vad gäller andra världskriget.
– Norrmännen framställs som hjältar och svenskarna som fegisar. Gustav V blir i serien en symbol för det fega Sverige, påpekar Lindqvist.
Seriens skapare Alexander Eik tillbakavisar kritiken som Rem och Lindqvist för fram:
– Vi framställer Gustav V som han framställs i de flesta historiska verk, säger Eik.
Kritiken mot serien har varit hård redan på förhand i Sverige, bland annat i en artikel i SVT anklagas serien för historieförfalskning.