Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Hållbarheten ska bli en kärnfråga för turismnäringen i Österbotten

Från 2021
En kvinna med kort blont hår och glasögon skrattar.
Bildtext Enligt Angelique Irjala på Kristinestads näringslivscentral tror att hållbar turism kan locka turister till Österbotten.
Bild: Yle/Juho Teir

Ett nytt projekt ska utveckla besöksnäringen i Österbotten genom att aktivt arbeta med hållbarhetsfrågor inom turismen. Enligt Angelique Irjala, vd för Kristinestads näringslivscentral, kommer det att ge mervärde för företagarna.

Folk tänker allt mer på hållbarhetsfrågor i dagens läge, även då det gäller turism. Därför vill Visit Finland att Finland ska bli ett mål för dem som söker efter hållbar turism.

De österbottniska näringslivsbolagen har nappat på idén och har startat ett projekt som strävar till att inom några år kunna titulera Österbotten som en region som uppfyller internationella krav på hållbarhet.

- Vi är med i flera stora samarbeten, till exempel Botnia Atlantica-projektet Destination Kvarken. Där jobbar vi specifikt mot Tyskland och där är det här med hållbarhet jättestort och det vävs in i allting i dag, säger Angelique Irjala, vd för Kristinestads näringslivscentral.

- Man vill profilera sig som en hållbar destination. I synnerhet då man ska ta sig utanför Finlands gränser så är det här av stor betydelse. Det är jätteviktigt att vi kommer igång med det här arbetet.

Projektet Sustainable tourism koordineras av Kristinestads näringslivscentral och det genomförs tillsammans med Dynamo Närpes, Jakobstadsregionens utvecklingsbolag Concordia och Vasaregionens utvecklingsbolag Vasek.

Projektet är speciellt viktigt med avseende till Visit Finlands vision om att vara bland de ledande länderna år 2025 när det gäller hållbar turism.

För att erhålla denna stämpel måste både regionens destinationsbolag och minst 51 procent av turismaktörerna uppnå vissa krav enligt ett sjustegsprogram.

- Det finns uppställda mål och det här sjustegsprogrammet går tydligt igenom vilka saker man ska ha både granskat som det är just nu och vilka steg som vi måste förändra för att kunna få den här stämpeln.

Turismen väldigt viktig

Även om Irjala inte direkt ser Kristinestad som en turiststad, så är turismen väldigt viktig för många av stadens företagare

- Vi har verkligen en unik miljö och vi har alla attributen som många turister söker efter. Viktigt är förstås att nivån på vår service och våra tjänster är på den nivån som våra kunder söker efter.

- Därför tror jag att det här med Sustainable tourism kommer att ge ett väldigt bra mervärde för företagarna.

En gata med gamla trähus i olika färger.
Bildtext Kristinestad med sina trähusmiljöer är en populär turistort.
Bild: Yle/Juho Teir

På grund av coronaepidemin fick den inhemska turismen ett uppsving förra sommaren, så också i Kristinestad.

- Alla säger att de aldrig någonsin haft en sådan turistsäsong som de hade ifjol och vi tror definitivt att det kommer att hålla i sig. Alla tecken tyder på att den inhemska turismen kommer att få ytterligare ett uppsving.

- Men i år är vi mera beredda, alla företagare har planerat väldigt fint in för sommaren hur vi ska få det att löpa på så att vi inte riktigt blir tagna på sängen.

Många turismföretagare har också framtidstro, bland annat är två nya bed & breakfast på gång i staden.

- Vi ser att intresset att besöka staden är stort och just den typen av övernattningsställen söker man, så vi tror definitivt att det finns utrymme för flera. Det ger oss en ännu större palett att kunna erbjuda människor en unik upplevelse i vår stad.

Diskussion om artikeln