Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Lukas, 18, såg sina Gamestopaktier stiga med över tusen procent – småspararnas revolt blev ett fenomen på aktiemarknaden

Från 2021
Uppdaterad 04.02.2021 11:06.
Lukas Idman vid sin dator.
Bildtext Lukas Idman har fattat tycke för spekulationer på aktiemarknaden.
Bild: Maria Wasström / Yle

Ingåbon Lukas Idman är en av de tusentals småsparare som tillsammans lyckats sätta aktiemarknaden i svaj.

Lukas Idman är 18 år och nybliven aktiesparare. Sommarjobbspengar och pengar han fått i födelsedagspresenter förvandlades ifjol till aktier i globala företag, bland dem det omtalade spelföretaget Gamestop.

Steg över alla förväntningar

- I slutet av november läste jag ett par analyser på Wall Street Bets om Gamestop. Då kostade aktien 16 dollar och var helt undervärderad. Jag tänkte att den kanske kunde gå upp till 40 dollar, men nu talar vi ju om flera hundra dollar, konstaterar Lukas Idman sakligt.

Han håller nämligen huvudet kallt när det kommer till affärer. Faktum är ändå att det han fick vara med om i slutet av januari är helt unikt.

Ökning på tvåtusen procent

De aktier han själv betalat 17 dollar per styck för började plötsligt skjuta i höjden i raketfart. Onsdagen den 27 januari nådde kursen 347,50 dollar.

- En viktig regel att tänka på är ju att man varken förlorat eller förtjänat något innan man sålt, säger Lukas Idman som vid vårt möte i början av veckan ännu inte beslutat hur han ska göra.

Från konkursfärdig till lyckostjärna

Men hur kunde den här osannolika kursstegringen alls inträffa? Vanligtvis när aktiekurser går upp finns det förväntningar på att företaget ska växa men i det här fallet handlar det om ett företag på ruinens brant.

Vi tar det från början: Gamestop är ett företag som säljer dator- och konsolspel. Eftersom spelare idag laddar ner sina spel i elektronisk form istället för att gå till affären och köpa dem så går det inte så bra för företaget. Företaget går tvärtom på förlust och affärerna stängs en efter en.

I Finland stängdes alla sexton affärer under förra året.

Internationella investerare, som hedgefonder, ser detta och ser sin chans. Hedgefonder kan nämligen göra vinst också på sjunkande aktiekurser med en metod som heter blankning.

Vad betyder ord som blankning och shortning?

Vad är en hedgefond?

Blankning innebär att man lånar aktier som man sedan säljer. Förhoppningen är att aktiens pris faller så att man sedan kan köpa tillbaka den för ett lägre pris. Om aktien däremot stiger så förlorar man istället pengar.

Hedgefonder och andra investerare ser till att hela aktiestocken i Gamestop blir blankad. När den informationen kommer ut på diskussionsforum Wall Street Bets där unga och djärva småsparare håller till börjar saker hända. Läsarna i den digitala gemenskapen uppmanas köpa upp aktier i Gamestop.

I sitt rum i det ljusa trähuset i Västankvarn sitter också Lukas Idman och följer diskussionsforumet Wall Street Bets och idéer börjar gro.

En massiv köpiver världen över leder sedan till att kursen stiger och plötsligt står hedgefonderna där med sina blankade aktier och tvingas köpa tillbaka aktier för dyra priser medan de gör miljardförluster.

Gräsrötternas revolt

Det har också talats om att det här är gräsrötternas revolt mot de stora hedgefonderna, alltså när småspararna tillsammans lyckades påverka marknaden till de stora hedgefondernas förtret.

Flera av de stora hedgefonderna som hade blankat aktier i Gamestop har nu förlorat miljarder eftersom de tvingats köpa tillbaka aktier som plötsligt är mångdubbelt dyrare.

Lukas Idman ute i snön.
Bildtext Lukas Idman tycker det är roligt att bekanta sig med aktiemarknaden och olika bolags tillväxtförutsättningar.
Bild: Maria Wasström / Yle

För Lukas Idman handlade det inte, åtminstone inte till en början, om ideologi.

- Jag tycker det är helt intressant. Som investerare vill man ju öka sitt kapital och få dividend. Det vill jag också men jag ser det inte som negativt om några hedgefonder samtidigt förlorar ett par miljarder dollar på blankningen, säger Lukas Idman.

Chatta med likasinnade

Mycket av den informationen hämtar han från nätforumet Wall Street Bets på den digitala plattformen Reddit. Där rör sig också tusentals, kanske miljontals andra aktiesparare. De diskuterar sina inköp och analyserar bolag.

- Jag skulle säga att det är en av de bästa investeringssidorna. Där finns några guldkorn med seriösa investerare som öppet delar sina analyser.

De stora pojkarna på Wall Street

Händelserna på aktiemarknaden har förbryllat också experter på placering och investering. En av dem är Karisföretagaren och aktiecoachen Sven-Eric Holmström.

- Jag misstänker att det började så att nu ska vi göra pengar. Sedan när det framgår vad de stora pojkarna har sysslat med blir det också ideologi.

Han förundrar sig över att det är möjligt - och lagligt - att blanka hela aktiestocken i ett företag.

Holmström tror att de senaste veckornas händelser kommer att leda till mer reglering beträffande i hur stor grad en aktie kan blankas - men också om var gränsen går till vad som kan tolkas som aktierådgivning på sociala medier.

Aktie coach Sven-Eric Holmström på sin byrå i Karis.
Bildtext Sven-Eric Holmström är bekant för många av regionens gymnasieelever eftersom han också håller kurser om ekonomi och placering.
Bild: Maria Wasström / Yle

- Den intressanta motsättningen just nu är ju hedgefonderna, alltså Wall Streets fula fiskar, mot den lilla tonåringen som placerar sina sista slantar. Riktigt så är det ju inte. I kulisserna finns det så mycket mer att beakta, säger Holmström.

Sociala medier är inget nytt för aktiesparare

Holmström påpekar att den som ger placeringsråd behöver ha tillstånd för det.

Han har också bekantat sig med nätforumet Wall Street Bets som han beskriver som en gråzon. På forumet finns hundratusentals kommentarer vilket gör det svårt att få en överblick över vad som egentligen finns där.

- Där fanns hundratals inlägg som inte följer lagens ramar, kan Holmström ändå lätt kommentera efteråt.

Värdeledare visar vägen på webben

Han vill inte skuldbelägga sociala medier men påpekar att det lätt uppstår värdeledare med oproportionerligt mycket makt i sådana här forum med stora mängder av följare.

- Man ska nog vara försiktig med vad man skriver i sådana här forum påpekar han och lägger fram ett exempel:

- Tänk dig Wall Street Bets som har 3,6 miljoner medlemmar. Om en miljon av dem satsar 500 dollar på ett bolag. Då blir det en halv miljard dollar som rör sig. En halv miljards köppress på ett bolag vars marknadsvärde kanske är 2-3 miljarder kan ge en avkastningspotential på tusentals procent, lätt. Jag misstänker nog att amerikanska finansövervakningen kommer att gå igenom de här händelserna noggrant.

Här kan du höra en längre version av intervjun med aktiecoach Sven-Eric Holmström.

Aktiecoach Sven-Eric Holmström om Gamestop-fenomenet

7:11

Intervjun med Lukas Idman hittar du när nedanför:

Aktieplaceraren Lukas Idman om Gamestop-affären

8:43

Fotnot: Lukas Idman hann sälja sina Gamestop-aktier innan kursen sjönk drastiskt.

Diskussion om artikeln