Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Vårddirektör: "Svårt att veta om patienter smittat personalen eller tvärtom" - två enheter stängda på Vasa centralsjukhus

Från 2021
Uppdaterad 01.02.2021 19:28.
E-byggnaden på Vasa centralsjukhus
Bildtext En avdelning på Vasa centralsjukhus är helt stängd och en annan tar inte emot nya patienter på grund av coronasmitta.
Bild: YLE/Mira Myllyniemi

Nio personer i personalen på Vasa centralsjukhus och flera patienter har testat positivt för coronavirus. Frågan är vem som smittat vem. - Just nu är en avdelning stängd och en i karantän, säger Marina Kinnunen som är direktör för Vasa sjukvårdsområde.

Coronasituationen i Vasa sjukvårdsområde, och i hela Österbotten, är oroväckande säger direktör Marina Kinnunen efter beredskapsgruppens möte på måndag.

I helgen kom besked om att både personal och patienter på Vasa centralsjukhus bär på coronavirus.

- Nu försöker vi få en bra helhetsbild av läget och stoppa smittspridningen. Smittan kan spridas via patienter och vi har coronavirus bland personalen på flera vårdenheter, säger Kinnunen.

Marina Kinnunen är direktör för Vasa sjukvårdsdistrikt. Här står hon klädd i svart vid huvudentrén på Vasa centralsjukhus.
Bildtext Marina Kinnunen säger att man nu snabbt försöker kartlägga och begränsa coronasmitta bland personal och patienter på Vasa centralsjukhus.
Bild: Antti Haavisto / Yle

En avdelning är helt stängd

Just nu är en avdelning på Vasa centralsjukhus i karantän på så vis att man inte tar in nya patienter och en avdelning är helt stängd.

Coronasmitta har också konstaterats bland patienter som redan lämnat sjukhuset.

- Vi får jobba hårt för att klara vårdarbetet med den personal som fortfarande är i jobb. Det är också svårt att veta om personalen smittat patienter eller vice versa, säger Kinnunen.

Hur många patienter som smittats vill Kinnunen inte precisera, men flera tiotal personer rör det sig inte om säger hon.

Kinnunen säger att de överiga enheterna fungerar som vanligt och personalen kan arbeta som normalt. Man räknar med att kunna öppna de stängda avdelningarna igen på måndag, men det beror på helhetssituationen.

- Vi siktar på måndag, då har vi tillräckligt med personal som inte längre är i karantän, säger Kinnunen.

Situationen när det gäller personal som kan och får jobba är bättre nu än den var i höstas säger Kinnunen.

Delvis okända smittkedjor

Hur viruset tagit sig in på sjukhuset är inte ännu till fulllo klarlagt. Alla coronafall på sjukhuset härrör sig inte från samma smittkedja och utredningsarbetet pågår som bäst.

Kinnunen säger att det trots coronafallen är tryggt att komma till sjukhuset sedan man stängt drabbade avdelningar.

Kinnunen säger den största faran för smitta gäller patienter som kommer in för vård för en annan åkomma än Covid-19 och inte uppvisar några symptom, trots att hen är smittad.

- Det är det knepiga att man kan känna sig helt frisk trots att man är smittad, säger Kinnunen.

Därför kartlägger personalen varje patient noggrannt och när ett nytt arbetspass inleds på sjukhuset går man igenom patienterna mående.

- Det är tryggt att komma in för vård, vi tar inga risker. Vi har erfarenhet frän i höstas och följer noggrannt checklistor när vi tar emot våra patienter, säger Kinnunen.

Hittills har man inte ställt in planerade ingrepp som inte är akuta på grund av coronaläget. Men Kinnunen säger att man hela tiden följer med hur situationen utvecklas.

- Vi utvärderar kontinuerligt läget för att kunna avgöra om vi måste skjuta på icke-akuta åtgärder, säger Kinnunen.

Diskussion om artikeln