Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Finlands Myanmar-ambassadör till Yle Uutiset: Läget är svårlöst och det finns risk för oroligheter

Från 2021
En man håller ett foto av Mynamars fängslade valda ledare Aung San Suu Kyi mot bröstet.
Bildtext Myanmar har tagit ett steg mot förnyat militärstyre
Bild: EPA-EFE/RUNGROJ YONGRIT

Läget i Myanmars största stad Yangoon har varit lugnt trots militärkuppen och undantagstillståndet, uppger Finlands Myanmar-ambassadör Riikka Laatu till Yle Uutiset.

Tidigare på dagen var telefonförbindelserna brutna och det har förekommit störningar i tillgången till internet. Vägen till stadens flygplats har också varit stängd.

Laatu säger att militärkuppen inte kommer som en överraskning. Militärens ledning har vägrat godkänna resultatet från parlamentsvalet i november.

Myanmars valda ledare Aung San Suu Kyi och hennes parti NLD vann en storseger i valet medan militärens parti USDP tappade mandat.

Ogrundade fuskpåståenden

Enligt militären förkom det utbrett valfusk i valet. Oavhängiga valobservatörer rapporterade däremot inget sådant fusk.

‒ Militären krävde att oklarheterna utreds innan parlamentet kan tillträda. De här förhandlingarna har nu av allt att döma kört fast, säger Laatu.

Det nya parlamentet borde ha tillträtt i dag på måndagen men i stället greps Aung San suu Kyi, presidenten Win Myint och minst 30 andra NLD-ledare.

‒ Situationen är mycket svårlöst. Det finns utan tvivel risk för oroligheter, säger Laatu.

Liten grupp kuppmakare

Laatus uppskattning är att kuppen utfördes av en liten klick i militärens ledning.

‒ Av allt att döma handlar det om några ledande personer, eftersom det här inte heller kommer att gynna militären på något sätt, säger Laatu.

En del av problem är enligt Laatu att arméns högsta befälhavare Min Aung Hliang närmar sig pensionsåldern. Kuppen kan vara ett sätt för honom att försöka trygga sin makt.

‒ Om det inte går att snabbt hitta en utväg så är det svårt att tänka sig att det här inte leder till någon form av våld.

Rädsla för ny diktatur

Myanmar styrdes av en militärjunta i årtionden fram till år 2011. Ambassadör Laatu säger att folket inte vill se en återgång till diktaturen.

‒ För dem är det värsta scenariot att landet går tillbaka till militärstyre. Folket är verkligen trötta på det.

Under militärstyret satt Aung San Suu Kyi i husarrest i 15 år. Var hon befinner sig nu är okänt och alla uppskattningar om hur länge hon kommer att hållas fängslad är gissningar.

Laatu säger att ifall det inte snabbt blir förhandlingar så är det osannolikt att Aung San Suu Kyi släpps snabbt. Orsaken är att hon är så populär att det skulle medföra stora risker för militärledningen.

Artikeln är en översättning av Yle Uutisets artikel "Suomen Myanmarin-suurlähettiläs: Tilannetta vaikea ratkaista, levottomuuksien vaara olemassa".

Diskussion om artikeln