Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Vasas ledande överläkare vill att regeringen tar i med hårdhandskarna: "Samma svaga vapen fastän situationen eskalerar"

Från 2021
Uppdaterad 02.02.2021 12:00.
Statsminister Sanna Marin talar på en presskonferens. På bilden är hon omringad av svart färg (från kameralinsen).
Bildtext Sanna Marins regering borde ta i med krafttag och införa strängare restriktioner, det anser ledande läkare Heikki Kaukoranta i Vasa. Arkivbild.
Bild: Lehtikuva

Coronasituationen i Österbotten utvecklas i en oroväckande riktning anser Vasas ledande överläkare Heikki Kaukoranta. Samtidigt hörs också vissa kritiska röster mot regeringens åtgärder för att bekämpa smittspridningen.

Vasa stads ledande överläkare Heikki Kaukoranta säger å sin sida att de lokala och regionala myndigheterna inte har tillräckligt starka befogenheter för att på allvar kunna förhindra smittspridningen.

Kaukoranta vill se kraftigare åtgärder från regeringshåll. Så här sa han när vi talade med honom:

– Situationen är rätt så skrämmande i landet just nu. För mig är det egalt vem som tar till åtgärder, bara någon gör det. Vi har viljan men inte makt och regeringen har makt men gör inget, säger Kaukoranta.

En man med runda svarta glasögon, rutig keps och munskydd står utanför sjukhuset.
Bildtext Heikki Kaukoranta vill se större krafttag mot coronaviruset. Även på regeringsnivå.
Bild: Yle/Ulrika Stagnäs-Lund

Hoppades på regeringen

Heikki Kaukoranta skulle hoppas på starkare åtgärder för att förhindra spridningen av coronavirus. Det skulle också gynna landet ekonomiskt om man tog till starkare preventiva åtgärder anser han.

Heikki Kaukoranta tycker bland annat att till exempel de frivilliga coronatesterna vid Finlands gränser inte hindrar smittan från att komma in i landet. Många smittfall den senaste tiden har gått att spåra till utlandet.

– Det är en frustrerande situation. Man förväntar sig att vi ska klara oss med samma svaga vapen fastän situationen eskalerar, säger Kaukoranta.

I stället borde man enligt Kaukoranta hantera roten till problemet, det vill säga stänga gränserna. I nuläget är så kallad nödvändig trafik över gränsen tillåten.

Kaukoranta säger att trots att man från vårdens sida försökt få gehör har man inte fått det från varken Regionförvaltningsverket eller Institutet för hälsa och välfärd, THL.

– Vi på kommunal nivå har mycket att göra, Men verktygen saknas. Hör de på oss?

Hoppades på gränskontroller

Från regeringens sida föreslog man redan i höstas att det skulle krävas ett negativt testresultat för att få resa in i Finland. Men förslaget röstades ner i riksdagen.

Orsaken var att man ansåg att det skulle begränsa de grundläggande rättigheterna för mycket.

Kaukoranta anser å sin sida att man inte bara borde undvika inresor.

– Att testa vid gränsen förändrar inget.

Oikeusministeri Anna-Maja Henriksson antaa haastattelua Säätytalon portailla.
Bild: Petteri Bülow / Yle

Justitieminister Anna-Maja Henriksson (SFP) säger att man nu har ett nytt lagförslag på gång. Och att man önskar att alla områden som är i spridningsfasen tar i bruk alla befintliga åtgärder.

Henriksson säger att de regionala arbetsgrupperna har en stor makt.

– Vi har alla orsak att samarbeta och se till att viruset inte sprids. Regeringen har också fattat beslut om att bara nödvändig arbetspendling tillåts. Den begränsningen har varit i kraft i en vecka, säger Henriksson.

Henriksson säger att hon förstår dilemmat. Det blir stora beslut som måste ske lokalt, som att skolorna ska övergår till distansundervisning.

– Det gäller att hålla ihop och hålla ut. Inte leta syndabockar. Vi sitter alla i samma båt och vi kommer att gå mot ljusare tider, bara vi orkar lite till, säger Henriksson.

Anser du att Heikki Kaukorantas frustration är berättigad?

– Jag tror att alla som jobbat med det här under snart ett år börjar bli trötta. Jag har stor förståelse för att man skulle vilja finna en lösning. Vi har ett vaccin på kommande, nu gäller det att hålla ut, säger Henriksson.

Lagförslag på gång

Anna-Maja Henriksson säger att regeringen har planer på hur den ska reagera om läget förvärras. Och ett lagförslag är på kommande angående inresor till Finland.

– Den beredningen är just nu hos Social- och hälsovårdsministeriet. Jag ser fram emot ett beslut, men det måste beredas så att det går igenom i riksdagen. Därför måste grundlagsaspekten gås igenom.

Henriksson säger att ett liknande förslag fanns redan i höstas. Men det stötte på patrull i grundlagsutskottet. Därför är det viktigt att man för fram ett sådant förslag som kan gå igenom i riksdagen.

– Det stöder jag varmt, säger Henriksson.

När det gäller lokala och regionala verktyg säger Henriksson att hon inte riktigt vet vad Kaukoranta efterlyser. Smittskyddsläkare har redan nu stora befogenheter säger Henriksson.

– Man kan redan nu försätta människor i karantän. Det finns redan ett brett regelverk. Det har kanske funnits en viss frustration från regeringshåll också för att alla inte använt dessa medel., säger Anna-Maja Henriksson.

Diskussion om artikeln