Aleksej Navalnyj ställs inför rätta igen – kommer troligen att få sitta fängelse länge till

Flera åtal har väckts mot oppositionsledaren Aleksej Navalnyj. Det gäller gamla fall, som ter sig högst märkliga, där Navalnyj misstänks bland annat för att ha svindlat pengar samt för förtal av en krigsveteran.
Nu behandlas en villkorlig dom mot Aleksej Navalnyj men flera andra mål mot honom har också väckts.
Navalnyj kommer att vara på plats i rättssalen för att höra om domstolen omvandlar hans villkorliga dom till ovillkorlig. Det skulle innebära tre och ett halvt år i fängelse.
Intresset för rättegången mot Navalnyj är så stort att behandlingen av ärendet flyttades till en större sal för att alla intresserade journalister ska få plats.
Fotografer släpps inte in, sägs det i förhandsinformationen. Bara ackrediterade skrivande journalister ska få komma in.
Stora demonstrationer har åter sammankallats till stöd för Navalnyj.
Eftersom de inte har fått tillstånd kommer många demonstranter att gripas, formellt som deltagare i en olaglig sammankomst.
Varför dök han inte upp, frågar domstolen
Domstolen ska ta ställning till om Navalnyj har brutit mot reglerna i en villkorlig dom han fick 2014.
Åtalet går ut på att han vid flera tillfällen inte har infunnit sig för registrering på utsatt tid.
Som förklaring godtas inte att Navalnyj blev förgiftad den 20 augusti och efter det vårdades på Charité-kliniken i Berlin i Tyskland.
Den villkorliga domen skulle ha gått ut den 30 december 2020.
Det federala brottspåföljdsverket, FSIN, skickade den 28 december en uppmaning till Navalnyj att genast infinna sig för registrering.
I beslutet hänvisar verket till en artikel i den medicinska tidskriften The Lancet. FSIN skriver att artikeln ger vid handen att Navalnyj har återhämtat sig från sin sjukdom.
Som bekant greps Navalnyj omedelbart då han den 17 januari återvände till Moskva.
Det fall som den villkorliga domen gäller är högst märkligt
Åtalet väcktes 2012 mot Aleksej Navalnyj och hans bror Oleg. De åtalades för bedrägeri och penningtvätt och sades genom sitt transportföretag ha svindlat pengar av kosmetikföretaget Yves Rocher.
Aleksej Navalnyj dömdes till tre och ett halvt år villkorligt fängelse, medan hans yngre bror Oleg fick tre och ett halvt år ovillkorligt fängelse. Han satt av sin dom och gavs fri i juni 2018.
Oleg Navalnyj arbetade tidigare på en chefspost vid det ryska postverket. Senare köpte han ett transportföretag och genom ytterligare företagsköp bildades ett annat.
Företaget skötte bland annat sortering, paketering och transport av Yves Rochers varor i Ryssland.
Åtalet om svindleri kom dagen efter att Aleksej Navalnyj hade sammankallat de oppositionella krafterna till en stordemonstration i december 2012.
Företaget Yves Rocher har uppgett att det inte har några krav mot bröderna Navalnyj och att det inte har lidit några ekonomiska förluster på grund av dem.
Den europeiska människorättsdomstolen har gett bröderna Navalnyj rätt i det här fallet, och tilldömt dem en ersättning på 76 000 euro.
Åtalas för förtal av veteran
En annan rättsprocess väntar också Aleksej Navalnyj som åtalas för att ha förtalat en krigsveteran.
Det handlar om en video som visades på den ryska, Kremltrogna tv-kanalen RT den 2 juni. Videon var en uppmaning till väljarna att delta i den allryska omröstningen om konstitutionen.
På videon uppträdde flera personer, både kändisar och så kallade vanliga människor. En av dem som var med var veteranen Ignat Artemenko.
Aleksej Navalnyj skrev på Twitter och andra sociala medier att de som var med på videon var maktens köpta drängar.
Över 13 000 personer klickade tummen upp för hans uppdatering på Twitter.
En jurist, Ilja Remeslo, gjorde i sin tur ett klipp av videon där han kombinerade Navalnyjs ord med bilden på veteranen Artemenko.
Det här fick fart på bland andra journalisten Vladimir Solovjov som står nära Kreml.
Nytt åtal om svindleri väcks
Undersökningskommittén har ytterligare ett ärende som gäller Aleksej Navalnyj under utredning.
Det handlar om att han och några andra personer via olika fonder och organisationer ska ha svindlat till sig stora belopp.
Enligt Utredningskommittén ska Navalnyjs Fond för kamp mot korruption och andra fonder och organisationer ha samlat in 588 miljoner rubel (ca 6,4 miljoner euro) i bidrag av privatpersoner.
Av de här pengarna ska Navalnyj och ”några andra personer” ha använt 356 miljoner rubel för att köpa privat egendom och värdeföremål samt för att betala semesterresor.
Utredningskommittén uppger inte vilka de andra personerna är.
Enligt Navalnyjs medarbetare användes pengarna för presidentvalskampanjen 2018.