Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Den ryska oppositionsledaren Aleksej Navalnyj dömdes till tre och ett halvt års fängelse

Från 2021
Uppdaterad 03.02.2021 05:19.
Aleksej Navalnyj i rättssalen i Moskva
Bildtext Oppositionsledaren Aleksej Navalnyj i rättssalen i Moskva.
Bild: EPA

Den ryska oppositionsledaren Aleksej Navalnyj har dömts till tre och ett halvt års fängelse. Länder i väst krävde omedelbart att Navalnyj ska friges. Demonstrationer mot domen ledde till massgripanden.

Eftersom Navalnyj tidigare suttit ungefär ett år i husarrest ska han nu sitta två år och åtta månader inspärrad.

Navalnyjs advokat meddelade omedelbart efter att domen hade förkunnats att han tänker överklaga den. Navalnyjs anhängare var också direkt framme och uppmanade likasinnade att dra ut på gatorna i centrala Moskva för att protestera mot domen.

Det ledde igen till att polisen grep mängder av människor. Uppgifterna om hur många demonstranter som greps varierar mellan drygt 1000 och 1400.

Video: Domen mot Aleksej Navalnyj har fallit – så här gick det till - Spela upp på Arenan

Domstolen i Moskva avgjorde om en villkorlig dom mot Navalnyj från år 2014 skulle omvandlas till fängelsestraff. Domen gällde förskingring.

Aleksej Navalnyj och hans bror Oleg åtalades för bedrägeri och penningtvätt och anklagades för att via sitt transportföretag ha svindlat pengar av kosmetikföretaget Yves Rocher.

Aleksej Navalnyj dömdes till tre och ett halvt års villkorligt fängelse, medan brodern fick tre och ett halvt år ovillkorligt fängelse.

Oleg Navalnyj satt av sin dom och frigavs i juni 2018.

Orsaken till att Aleksej Navalnyjs villkorliga dom nu togs upp i Moskvadomstolen var att han enligt det ryska brottspåföljdsverket bröt mot villkoren i domen när han vid flera tillfällen inte infann sig för registrering på utsatt tid.

Att Navalnyj blev förgiftad i augusti ifjol och efter det vårdades i Tyskland godtogs inte som förklaring.

Rak kritik från väst

Invändningarna från väst lät inte vänta på sig länge efter att domen hade fallit, bland andra kommenterade republikens president Sauli Niinistö domslutet.

Niinistö säger till Yle att han anser straffet vara väldigt hårt med tanke på att Navalnyj återhämtade sig från en förgiftning och sedan återvände frivilligt hem två veckor försenad till anmälan hos brottspåföljdsverket.

– Domen passar inte över huvud taget in i vår rättstradition eller finländska rättssystem, säger Niinistö.

Tysklands utrikesminister Heiko Maas påpekade att Europadomstolen redan 2017 har ansett domen mot Navalnyj vara godtycklig, och krävde att han genast ska friges.

USA:s nytillträdde utrikesminister Anthony Blinken krävde också att Navalnyj och de under de senaste dagarna gripna ryska demonstranterna friges.

Storbritannien framförde samma krav som USA men var också betydligt rakare i sin kritik, då utrikesminister Dominic Raab kallade dagens domslut för "perverst".

Litauens utrikesminister Gabrielius Landsbergis lyfte å sin sida upp frågan om sanktioner mot Ryssland. Enligt Landsbergis är sanktioner nu det enda möjliga verktyget för dialog mellan EU och Ryssland. Han hävdade också att Litauen kommer överväga egna nationella sanktioner mot Ryssland, om inte EU snart aktiverar sig.

EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen och unionens chefsdiplomat Josep Borrell tog båda till orda på tisdag kväll, men båda för att kräva att Navalnyj friges.

Navalnyj skämtade med hustrun och domaren

Rättegången inleddes på morgonen och pågick, med undantag för några pauser, hela dagen fram till klockan 20 lokal tid.

Navalnyj var på plats i rättssalen i Moskva och verkade vara vid gott mod. Han skämtade både med sin hustru Julija Navalnaja och med domaren.

– Julija de visade dig till och med på tv i min cell. De sa att du bryter mot ordningen. Stygga flicka, jag är stolt över dig, sa Navalnyj enligt uppgifter i oberoende rysk media.

Navalnaja greps i samband med de stora massprotester som hölls under veckoslutet till stöd för Navalnyj, men släpptes efter några timmar.

Julija Navalnaja
Bildtext Julija Navalnaja på väg in till rättegången i Moskva
Bild: EPA

På domarens fråga om var Navalnyj är bosatt svarade oppositionspolitikern skämtsamt "Häkte nummer ett".

– Koma, jag låg i koma, svarade Navalnyj på en fråga om varför han inte infann sig personligen i Moskva för registrering inom utsatt tid.

Enligt brottspåföljdsverket bröt Navalnyj över 50 gånger mot reglerna för den villkorliga domen.

Dessutom meddelade han inte officiellt verket var han befann sig.

Aleksej Navalnyj i rättssalen i Moskva
Bildtext Aleksej Navalnyj skämtade med både sin hustru och domaren i rättssalen
Bild: /All Over Press

Navalnyjs jurister undrade å sin sida hur brottspåföljdsverket inte kunde veta att Navalnyj befann sig i Berlin när hela Ryssland visste det.

Enligt juristerna hade de personligen överlämnat ett bevis till myndigheterna på att Navalnyj rehabiliterades i Tyskland.

Hånade Putin: Förgiftare av underkläder

I sitt anförande inför domstolen sa Aleksej Navalnyj att målet med rättegången mot honom är att skrämma president Vladimir Putins motståndare.

– De sätter en person bakom galler för att skrämma miljoner.

Navalnyj anklagade också än en gång ryska myndigheter för att ha försökt mörda honom när han förgiftades med nervgiftet novitjok ifjol.

Med hänvisning till att man hittade gift i Navalnyjs kalsonger hånade han Putin och sa att han kommer att gå till historien som förgiftare av underkläder.

Anhängare greps igen

Anhängare till Navalnyj hade samlats nära domstolsbyggnaden i Moskva för att visa honom sitt stöd.

Anhängare till Aleksej Navalnyj demonstrerar
Bildtext Anhängare till Navalnyj hade samlats nära domstolsbyggnaden i Moskva. Polisen hade stängt av flera gator
Bild: STELLA Pictures / ddp

Hundratals kravallpoliser fanns på plats och polisen hade stängt av flera gator kring byggnaden för trafik.

Kravallpoliser på plats i Moskva
Bildtext Hundratals kravallpoliser fanns på plats utanför domstolsbyggnaden
Bild: EPA

Redan innan rättegången hade inletts började polisen gripa demonstranter.

Demonstrant förs bort av kravallpolis
Bildtext Polisen började gripa demonstranter redan innan rättegången började
Bild: /All Over Press

En stor mängd demonstranter greps eftersom demonstrationen enligt polisen inte hade fått tillstånd och därför var olaglig. Enligt ryska medier fanns också journalister bland de gripna.

Enligt de första uppgifterna handlade det om några hundra gripna. Senare har medier rapporterat om upp till 1400 gripna, med hänvisning till övervakningsorganisationen OVD .

Kreml: Dumt om EU kopplar fallet Navalnyj till våra relationer

Flera EU-länder vill att unionen inför ytterligare sanktioner mot Ryssland på grund av Navalnyj. Men ännu finns inga planer på sådana åtgärder.

Kreml sa på tisdagen att man hoppas att EU:s relationer till Ryssland inte kopplas till fallet Navalnyj. Det skulle vara dumt, enligt Kreml.

Samtidigt beklagar sig det ryska utrikesministeriet över att en stor mängd utländska diplomatbilar fanns på plats utanför domstolen i Moskva.

Ministeriet anklagar utländska diplomater som var närvarande vid rättegången för att blanda sig i Rysslands inre angelägenheter.

Källor: AFP, Reuters, BBC

Texten är uppdaterad 3.2.2021 kl 5.11 med nya uppgifter om antalet gripna.

Diskussion om artikeln