Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

HUS-läkare vill ha munskyddsplikt i hela Finland: "Byt ut tyg mot kirurgiska munskydd"

Från 2021
Uppdaterad 02.02.2021 14:34.
HUS biträdande överläkare Eeva Ruotsalainen står ute i en beige dunjacka. Bakom henne syns bilar parkerade.
Bildtext HUS biträdande överläkare talar för bruk av kirurgiska munskydd. Arkivbild.
Bild: Jari Kärkkäinen/ Yle

Biträdande överläkare Eeva Ruotsalainen vid Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt HUS vill att finländare ges en tydlig signal om hur viktiga munskydden är.

Enligt Ruotsalainen kunde finländarna bli bättre på att använda munskydd.

Ruotsalainen säger i en intervju för Yle Radio 1 (på finska) att hon hade önskat förpliktigande bruk av munskydd, inte enbart en rekommendation.

– Jag använder hellre ordet munskyddsplikt än -tvång, sa Ruotsalainen i intervjun.

Biträdande överläkaren konstaterar att Finland gått in för enbart rekommendationer i frågan.

– Personligen hade jag önskat en nationell rekommendation – eller plikt – redan i ett tidigare skede. Det hade varit en tydlig signal till invånarna om hur viktiga munskydden är som komplement till säkerhetsavstånd.

"Byt ut tyg mot kirurgiska munskydd"

Särskilt viktiga är munskydden enligt Ruotsalainen just nu när det finns risk för att muterade virus kommer åt att sprida sig.

– För de muterade virusvarianternas del vet vi att bäraren har mera virus i svalget. Muterade virus sprids 50 procent mera än så kallade normala coronavirus som är i omlopp, säger hon.

I kampen mot muterade virus fungerar kirurgiska munskydd bättre än munskydd av tyg.

– Det skyddar så att bäraren inte smittar andra, men bäraren själv får inte motsvarande nytta. Om alla använde munskydd skulle tygmunskydd skydda även bäraren – men så är inte fallet.

"Kirurgiskt munskydd när du går till butiken"

Munskydd av tyg hindrar droppar från att sprida sig men det filtrerar inte de minsta partiklarna som finns i luften, aerosolerna som svävar omkring, säger Ruotsalainen.

För gemene man ger ett kirurgiskt munskydd tillräckligt skydd vid exempelvis butiksbesök, utomhus, på jobbet och till och med i kollektivtrafiken.

Mer kompakta FFP2- och ja FFP3-munskydd, som bättre skyddar även bäraren mot aerosolsmitta, rekommenderar Ruotsalainen främst för riskgrupper.

– Sådana rekommenderar jag då man träffar någon i riskgruppen eller om man själv hör till riskgruppen. Det är klart tyngre att använda FFP-munskydd än kirurgiska munskydd.

Så här använder du munskydd rätt - Spela upp på Arenan

Diskussion om artikeln