Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Snart flyttar de första ungdomarna in i det nya ungdomshemmet i Sjundeå - Harjulinna ligger på lagom kort och lagom långt avstånd från huvudstadsregionen

Från 2021
Linda Engblom
Bildtext De första delarna av Harjulinna byggdes redan på 1940-talet.
Bild: Christoffer Westerlund / Yle

Harjulinna i Svidja får nytt liv igen. Ett ungdomshem för unga med missbruksproblem öppnar i byggnaden nu i februari.

Harjulinna är en riktigt bra plats för just den här verksamheten tack vare det perfekta avståndet till huvudstadsregionen och också med tanke på naturen runt omkring, menar Linda Engblom. Hon är en av företagarna bakom det nya ungdomshemmet.

- Läget har vi valt ut med tanke på att sådana här ungdomar ofta behöver avstånd från de här skadliga kretsarna där de kanske har kompisar och gäng som de missbrukar tillsammans med. Samtidigt vill vi att platsen inte ska vara så långt borta från huvudstadsregionen - därifrån de flesta av våra klienter troligen kommer att komma.

Linda Engblom
Bildtext Linda Engblom har över tio år jobbat med unga som har missbruksproblem.
Bild: Christoffer Westerlund / Yle

Bakom det nya företaget som driver ungdomshemmet finns förutom Linda Engblom också Matti Paakkanen och Jarmo Voutilainen.

Texten fortsätter efter ljudklippet

Nytt företag öppnar ungdomshem i Harjulinna i Sjundeå - Spela upp på Arenan

Natur och djur som en del av rehabiliteringen

Ungdomshemmet satsar på en internationell metod som kallas Green Care och som går ut på att man använder natur och djur som en del av rehabiliteringen.

Kor äter hö
Bildtext En tanke är låta de unga bekanta sig med ladugårdsarbete som en del av rehabiliteringen.
Bild: Yle/Minna Almark

Ungdomarna i Harjulinna kommer att få röra sig mycket i naturen.

Det finns också en tanke att involvera dem i lantbruksarbete och ladugårdsarbete. Svidja gårds ladugård ligger alldeles i närheten av Harjulinna. Den här arbetsverksamheten är möjlig tack vare ett samarbete med hyresvärden som äger Svidja gård.

Linda Engblom kommer att fungera som enhetschef på ungdomshemmet som ska finnas till för 12 -17-åringar. Till en början tar ungdomshemmet emot sju ungdomar och kommer att sysselsätta nio anställda.

Rum
Bildtext Rummen ungdomarna ska bo i är nyrenoverade.
Bild: Christoffer Westerlund / Yle

Den del av Harjulinna där de sju första klienterna kommer att bo är nu nyrenoverad. Renoveringsarbeten pågår ännu i övervåningen. Bara verksamheten kommer igång är planen att ytterligare sju ungdomar ska kunna flytta in i en avdelning i övervåningen.

Verksamheten sker i samarbete med kommunerna som köper tjänster av företaget. Det är socialmyndigheterna som beslutar vilka unga som behöver få en plats på ett ungdomshem.

Verksamhetstillståndet är på väg

Engblom berättar att Regionförvaltningsverket och kommunen utförde en granskning i ungdomshemmet förra veckan. Hon hoppas på att verksamhetstillståndet ska vara klart i morgon så att ungdomshemmet sedan ska kunna börja ta emot de första klienterna.

De unga blir skrivna som Sjundeåbor och de av dem som fortfarande går i grundskola inleder sin skolgång i Sjundeå.

korridor med grått golv och ljusa väggar
Bildtext Ungdomhemmet har plats för sju klienter och nio anställda.
Bild: Christoffer Westerlund / Yle

Harjulinna har varit rehabiliteringscentral för krigsveteraner. Byggnaden har används av Helsingfors universitet då universitetet var verksamt på området och senast har byggnaden använts som Röda Korsets flyktingförläggning för barn och unga. Flyktingförläggningen stängde hösten 2018.

Byggnaden ligger ett stenkast från Svidja slott.

Sjundeå IF:s handbollsspelare använder gymnastikhallen till träningslokal och tanken är att föreningen ska kunna fortsätta med det också när ungdomshemmet flyttar in.

gymnastiksal
Bildtext Gymnastiksalen i Harjulinna ska också i fortsättningen kunna användas av Sjundeå IF som har handbollsträningar i salen.
Bild: Christoffer Westerlund / Yle

De unga som flyttar in i ett ungdomshem kan ha problem med allt från alkohol och cannabis till kokain och amfetamin, beskriver Linda Engblom.

Hon har runt tio års erfarenhet av arbete med unga med missbruk. Hon upplever att missbruk bland unga är ett växande problem och att det numera allt oftare handlar om starka droger bland unga.

Under coronaåret har också medicinmissbruk av någon anledning blivit allt vanligare, berättar Engblom.