Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Misstankarna om olaglig halalslakt i Österbotten växer – fåruppfödare får regelbundet förfrågan om att sälja levande får: "Det kändes både pressande och skrämmande"

Från 2021
Ett vitt får som kikar fram bakom ett staket.
Bildtext Många fåruppfödare i Finland har fått förfrågan om att sälja levande djur. Många vittnar om att köparna inte godtar ett nej i första taget. Arkivbild.
Bild: Yle/Cecilia Skinnars

Misstankarna om djurskyddsbrott i Österbotten har visat sig vara mer omfattande än man först trott. Polisen undersöker nu olaglig halalslakt av får också under åren 2012-2016. Allt som allt beräknar man att 1 800 får har slaktats olagligt.

Sedan tidigare har polisen undersökt slakt som pågått mellan åren 2016 och 2020. En medelålders man misstänks ha slaktat 1 300 får utan att först bedöva djuren.

- Då vi kom vidare i undersökningen och började titta längre bakåt i tiden märkte vi att verksamheten inte begränsades till 2016, säger förundersökningsledare Sakari Palomäki.

Enligt finländsk lag kan man tappa blod ur djur endast om djuret är bedövat. En del muslimer föredrar ändå traditionell halalslakt där djurets halspulsåder skärs upp medan djuret fortfarande är vid medvetande.

Tiotal fåruppfödare misstänks för medhjälp

Gruppen misstänkta är i huvudsak den samma som tidigare. Den huvudåtalade misstänks ha köpt får i en annans namn och slaktat fåren olagligt för försäljning. Mannen som bor i Österbotten hade ingen egen fårfarm.

Däremot misstänks ett tiotal fåruppfödare för medhjälp, i praktiken har alltså uppfödarna sålt får. De misstänkta fårfarmerna finns i huvudsak längs den österbottniska kusten men också i mellersta Finland. Enstaka farmer finns enligt Palomäki också på andra håll i landet.

Motsvarande utredningar är ovanliga och den olagliga verksamheten verkar ha pågått i åratal. Även om polisen ryktesvägen fått höra om slakten har det behövts tillräckligt starka misstankar för att kunna undersöka saken.

- Vetskapen om ett olagligt slaktat djur räcker inte nödvändigtvis för att kunna misstänka grovt djurskyddsbrott, säger Palomäki.

Brottshärvan började nystas upp tack vare en veterinär. På senare tid har samarbetet mellan polis, åklagare och Livsmedelsverket förbättrats. Palomäki är nöjd över att man numera bättre kommer åt brott som det här.

- Jag kritiserar ingen och kanske det finns skäl att se sig själv i spegeln också. Men bra att vi nu är i det här skedet. Jag hoppas att det här fallet också ska ha en förebyggande effekt.

Regelbunden men sporadisk efterfrågan

Fåruppfödare är vana med att få förfrågan om att få köpa ett levande djur för att slakta själv.

- I medeltal varannan månad får jag sådana förfrågningar, säger Tapio Rintala som är ordförande för fårnätverket inom MTK som är centralförbundet för lant- och skogsbruksproducenter.

Yle har ställt frågan till några slumpmässigt utvalda fåruppfödare runtom i landet om de fått förfrågningar av den här typen. Och hur man i såfall förhållit sig till förfrågningarna.

En del av de tillfrågade svarade att det nu och då kommer förfrågningar. En del fick mycket sällan frågan. Förfrågningarna har inte heller ökat under den sista tiden.

De som frågar följer samma mönster. Den som ringer säger sig vilja köpa levande djur. Avelsdjur intresserar inte utan köparen vill till exempel ha ett får för en annalkande fest.

Då uppfödaren berättar att man bara får köpa kött som är färdigt slaktat och packat slutar samtalet. En farmare uppgav också att uppringaren hade erbjudit sig att slakta fåret på gården.

För det mesta räckte det med ett sakligt samtal men ibland upplevdes situationen pressande.

- De här människorna var till en början jobbiga då jag inte tydligt och bestämt sa nej. Det kom en hel del samtal och textmeddelanden, men sedan slutade de som tur var. Jag upplevde det både pressande och skrämmande, skriver en fåruppfödare som svarade på Yles förfrågan.

På grund av att ärendet är känsligt ville fåruppfödarna som Yle talat med vara anonyma.

I fåruppfödarnas slutna krets diskuteras frågan nu och då.

- En del är känsligare och en del kan också känna sig ångestfyllda av uppringningar, speciellt om uppringaren pressar dem, säger Tapio Rintala på MTK.

De fåruppfödare som upplever uppringningarna som pressande skulle också gärna se mer diskussion om hur man ska tackla uppringarnas köpförsök.

- Det finns inga klara direktiv. Jag tycker vi skulle behöva diskutera det här också i och med att saken fått offentlighet, säger en fåruppfödare.

Brottsmisstanken kom inte som en fullständig överraskning

Fårfarmer som är lätta att hitta råkar mer sannolikt ut för kontakt från suspekta köpare. Tapio Rintala som många andra har en fårfarm med webbshop, webbplats och Facebooksida. En fåruppfödare med låg profil har större sannolikhet att få vara i fred tror Rintala.

I extrema fall har fåruppfödare sett att man hämtat får direkt från betet. Det här är ändå sällsynt.

Sällsynt är det också att köparen får ett jakande svar. Det är ändå inte helt ovanligt, vilket också den pågående polisutredningen vittnar om.

- Det här fallet kom inte som någon överraskning. Då man ringer till tillräckligt många så kan man få ett jakande svar, säger Tapio Rintala på MTK.

Han tror att en orsak till att någon gått med på att sälja levande får är att lönsamheten i branschen gått ner under en lång tid.

Å andra sidan kan det också vara frågan om fåruppfödare som vill gå mot strömmen. En del har redan länge krävt att de skulle få slakta hemma på gården och sälja ogranskat kött. Men önskemålet har inte fått gehör.


Artikeln är en översättning av Epäily laittomista halal-teurastuksista Pohjanmaalla laajenee – Suomen lammastiloilta eläviä eläimiä kysytään säännöllisesti: "Koin sen painostavaksi ja pelottavaksikin" skriven av Sari Vähäsarja. Översättning till svenska: Malin Hulkki.