Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Topprepublikan sågar partikollegan och konspirationsteoretikern Greene: "Galna lögner och konspirationsteorier är cancer för republikanska partiet"

Från 2021
Marjorie Taylor Greene
Bildtext Marjorie Taylor Greene får skarp kritik från det egna partiet
Bild: STELLA Pictures / Splash News

Flera ledande republikaner, bland dem senatens minoritetsledare Mitch McConnell, kritiserar i skarpa ordalag partikollegan och kongressledamoten Marjorie Taylor Greene. Hon har uttalat stöd för Qanon och en rad andra extrema konspirationsteorier.

Trycket på republikanerna att vidta åtgärder mot Marjorie Taylor Greene har bara ökat under den senaste tiden.

- Vansinniga lögner och konspirationsteorier är som cancer för det republikanska partiet, säger nu senatens minoritetsledare Mitch McConnell.

- Den här typen av konspirationsteorier har inte något att göra med de utmaningar som amerikanska familjer står inför, eller de hårda debatter som kan stärka republikanernas väg framåt.

Senatens majoritetsledare Mitch McConnell
Bildtext "Vansinniga lögner och konspirationsteorier är som cancer för republikanska partiet" säger Mitch McConnell
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Republikanen Marjorie Taylor Greene valdes in som ledamot i representanthuset i november och svors in i början av januari.

Hon har vid upprepade tillfällen uttryckt stöd för flera konspirationsteorier, bland dem Qanon, där anhängarna tror att det finns en stor sammansvärjning av satanistiska pedofiler som styr USA.

Marjorie Taylor Greene
Bildtext Marjorie Taylor Greene stöder konspirationsteorin Qanon
Bild: STELLA Pictures / ddp

Hon har också upprepat ex-presidenten Donald Trumps ogrundade anklagelser om valfusk och hennes retorik innehåller stråk av såväl islamofobi som antisemitism.

Gillade inlägg om att avrätta demokratiska politiker

Kritiken mot Greene har vuxit under den senaste tiden efter att det kom fram att hon upprepade gånger har gillat inlägg på sociala medier om att demokratiska politiker ska avrättas, bland dem talmannen Nancy Pelosi.

Nancy Pelosi iförd i ett mönstrat munskydd.
Bildtext Greene gillade bland annat ett inlägg om att talmannen Nancy Pelosi borde avrättas
Bild: AFP / Lehtikuva

Hon har också påstått att flera skolskjutningar har varit iscensatta på förhand. Bland annat massakern på lågstadieskolan Sandy Hook i Newtown år 2012, där 26 människor sköts ihjäl.

Och i en video som nyligen publicerades följer Greene efter en av dem som överlevde skolskjutningen i Parkland i Florida år 2018 och trakasserar honom.

Vidare har hon påstått att skogsbränder i Kalifornien har orsakats av ”sionistiska laserstrålar från rymden”.

Demokraterna kräver att republikanerna gör sig av med Greene

Demokrater i kongressen misstänker att Greene också kan ha hjälpt mobben som tog sig in i Capitolium den sjätte januari.

Och nu har demokrater i representanthuset tagit fram en resolution som skulle avlägsna Greene från hennes platser i utbildnings- och budgetkommittéerna.

- Vi kan inte stoppa henne från att prata, säger demokraten Debbie Wasserman Schultz, men vi kan i princip göra henne maktlös.

För att resolutionen ska godkännas krävs enkel majoritet i representanthuset, där demokraterna har 221 platser och republikanerna 211.

Det betyder att resolutionen har större chans att gå igenom än ett separat initiativ som demokraten Jimmy Gomez driver.

Det går ut på att Greene helt enkelt stängs av. Men det kräver två tredjedels majoritet.

Ska besöka Trump

Marjorie Taylor Greene bedöms ändå ha en stark ställning eftersom hon har ex-presidenten Donald Trumps stöd.

I slutet av förra veckan meddelade Taylor Greene att Trump i ett telefonsamtal ska ha gett henne sitt hundraprocentiga stöd.

Donald Trump viftar med handen i en talarstol.
Bildtext Greene: Trump gav mig sitt hundraprocentiga stöd
Bild: EPA-EFE/OLIVER CONTRERAS / POOL

Och under måndagen meddelade Greene att hon snart kommer att besöka Trumps residens Mar-a-Lago i Florida.

- Jag är så glad över att jag snart ska besöka honom, och jag ringer och pratar med honom ofta, säger hon enligt Politico.

Källor: BBC, Politico, CNN, New York Times, CBS news