Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Finlands tidigare förbundskapten i blåsväder i Indien – fick sparken efter kommentar om våldtäkt: "Fullständigt oacceptabelt"

Från 2021
Uppdaterad 02.02.2021 17:08.
Stuart Baxter ser upprörd ut.
Bildtext Stuart Baxter (arkivbild).

Veterantränaren Stuart Baxter har hamnat i rejält blåsväder efter ett kontroversiellt uttalande. Den förre förbundskaptenen för Finlands fotbollsherrar har nu sparkats av sin indiska klubb Odisha FC, efter att han tyckt att hans spelare måste ”bli våldtagen för att få en straff”.

Det var efter Odishas förlust i måndagens match mot Jamshedpur i den indiska superligan som 67-årige Baxter drog en olämplig parallell i en tv-intervju.

Engelsmannens mannar fick inte någon straff i matchen, vilket en arg Baxter tyckte var fel.

– Man behöver få domslut att gå ens väg, vilket de inte gjorde.

– Jag vet inte när vi kommer att få en straff. Jag tror att någon av våra spelare borde våldta någon eller själv bli våldtagen för att det ska bli straff, dundrade Baxter för indisk tv enligt The Guardian.

Tidningen berättar vidare att Baxters klubb Odisha FC tog avstånd från kommentarerna och kallade dem bland annat ”fullständigt oacceptabla”.

Ångerfull efter orden: "Kände direkt att det var dumt sagt"

På tisdagen meddelade klubben att Baxter får foten.

När svenska Sportbladet nådde 67-åringen på tisdagseftermiddagen var han besviken och förbannad på sig själv. Baxter sade sig acceptera klubbens beslut och poängterade att intervjun inte på något sätt speglar honom som person.

– Jag har bott över hela världen och var jag än har kommit har jag respekterat och försökt anamma de kulturella skillnaderna – och försökt smälta in så gott jag kan. Det är därför jag är så förbannad på mig själv: att jag, i min frustration efter matchen, är så klumpig och så vilsen med att försöka hitta en jämförelse. Jag kände direkt att det var dumt sagt, sa Baxter till tidningen.

Baxter tog över Odisha i juni i fjol, efter att närmast ha tränat Sydafrikas herrlandslag i ett par år. Han har under sin långa karriär verkat på flera kontinenter, och bland annat tränat flera svenska klubbar och Finland mellan 2008 och 2010.

Artikeln uppdaterad med Baxters kommentarer till Sportbladet klockan 16.57.

Diskussion om artikeln