Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Efter brexit: Nordirland avbröt varukontroller på grund av hot mot hamnarbetare

Från 2021
Hamnen i Belfast.
Bildtext Anställda vid hamnen i Belfast har utsatts för hot för att de arbetar med att kontrollera varor som transporteras mellan Nordirland och England.
Bild: imago images/Xinhua/ All Over Press

Varukontrollerna mellan Nordirland och den brittiska huvudön har tillfälligt avbrutits på grund av hot mot hamnarbetare. EU och Storbritannien fördömer hoten mot arbetarna.

I flera veckor har anställda som jobbar vid de nordirländska hamnarna i Belfast och Larne hotats, bara för att de gjorde sitt jobb och granskade vissa matvaror som transporterades mellan England och Skottland genom Nordirland till Irland.

Nu har Nordirlands jordbruksministerium meddelat att de fysiska varukontrollerna tillfälligt avbryts. Just nu utförs endast dokumentkontroller vid hamnarna.

Nordirland-protokollet

EU och Storbritannien försökte in i det sista undvika att en hårt kontrollerad landgräns mellan Nordirland och EU-medlemmen Irland skulle kunna utnyttjas av politiska krafter i Nordirland.

Det här lyckades förhandlarna uppnå och det nordirländska protokollet trädde i kraft 1 januari 2021.

Den hårda gränsen på den irländska ön uteblev,istället slår Brexit-avtalet fast att vissa matvaror som fraktas sjövägen ska kontrolleras i nordirländska hamnar.

Oron för att kontrollerna skulle ställa till med problem – eller åtminstone extra byråkrati – har varit stor.

Nu har dessa kontroller vid hamnarna i Larne och Belfast blivit mål för en politiskt motiverad hotkampanj.

Trakasserier mot "måltavlor"

EU-tjänstemän som jobbar med varukontroller har i flera veckor utsatts för hot, och okända personer sägs ha antecknat registernumren på de anställdas bilar.

Det här är en form av trakasserier som hos många äldre nordirländare väcker otäcka minnen från årtiondena av blodiga konflikter på Nordirland under de så kallade "The Troubles".

Polisen i Nordirland har utökat sin närvaro vid hamnen i Larne efter att hamnarbetare hotats.
Bildtext Polisnärvaron har ökat efter att hamnarbetare i hamnarna Larne (på bilden) och Belfast utsatts för hot.
Bild: /All Over Press

Graffititexter har under de senaste dagarna målats i bostadsområden i Nordirland med pro-brittisk majoritet med budskap som motsätter sig kontrollerna vid Irländska sjön.

I graffititexterna, som tros vara skrivna av så kallade unionister, utmålas EU-kontrollanterna som "måltavlor".

En sådan text skrevs också på en mur intill hamnen i Larne.

Ingen politisk gruppering har hittills sagt sig ligga bakom hotkampanjen.

EU och Storbritannien fördömer hoten

På tisdagen fördömde både Storbritanniens regering och EU-representanter skarpt hoten mot hamnarbetarna och kom med uppmaningar om lugn för att undvika ökade politiska spänningar.

Den nordirländska polisen har nu ökat sin närvaro vid hamnarna i Belfast och Larne i ett försök att lugna ner situationen.

Källor: BBC, Guardian, AFP

Diskussion om artikeln