Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Klart: IIHF har fattat beslut om hockey-VM – alla matcher ska spelas i Riga

Från 2021
Uppdaterad 02.02.2021 19:20.
Finlands landslag jublar.
Bildtext Lejonen får försvara sitt VM-guld i Riga i maj.
Bild: All Over Press

Internationella ishockeyförbundet IIHF har bestämt var vårens världsmästerskap för herrar kommer att spelas. Det blir ingen ersättande värdnation till Belarus – i stället kommer alla matcher att spelas i Lettlands huvudstad Riga.

Efter rejäla påtryckningar valde IIHF att frånta Belarus arrangörskapet för årets herr-VM i ishockey.

Kvar fanns Lettland som värdland, men frågan var om landet skulle kunna klara av att ordna hela mästerskapet på egen hand. Slovakiska Bratislava och danska Herning nämndes också som alternativ till värdstäder tillsammans med Riga.

Under tisdagen bekräftade IIHF att man bestämt att alla matcher kommer att spelas i den lettiska huvudstaden.

Förbundet motiverar beslutet med den pågående pandemin och olika tekniska orsaker. Med osäkerhet kring reserestriktioner tycker IIHF:s styrelse att en värdstad är det tryggaste och mest kostnadseffektiva alternativet.

"Vi välkomnar publik om det är säkert"

Arena Riga kommer att vara huvudscen för mästerskapet, medan Olympics Sports Centre kommer att fungera som den andra matchplatsen. Den sistnämnda byggnaden omvandlas till en ishall med plats för 6 000 åskådare under mästerskapet, och kommer att stå som värd för den ena gruppen, samt två kvartsfinaler.

Arenorna ligger ett stenkast från varandra. Alla lag kommer att bo på samma hotell under turneringen.

– Att ha turneringen i ett land tillåter oss att vara flexibla. Vi kan göra kostnadseffektiva lösningar för att förverkliga ett koncept med en "bubbla". Men vi kan även göra oss redo för att välkomna supportrar till VM om det är säkert, kommenterar IIHF:s ordförande René Fasel i förbundets pressmeddelande.

Beslutet ser inte ut att innebära några förändringar i matchprogrammet. Mästerskapet ska spelas mellan den 21 maj och den 6 juni.

Dam-VM:s nya datum inte officiellt ännu

IIHF:s viceordförande Kalervo Kummola beskriver dagens beslut som "tydligt och enhälligt" för Yle Urheilu. Den lettiska regeringens stöd i kostnadsfrågorna avgjorde ärendet.

– Vi hade en stor delegation i Lettland under helgen som kikade på platserna och experterna var säkra på att allt blir bra, säger Kummola.

– Den enda tråkiga saken är att vi inte ännu vet om vi kan ha publik på plats och hur mycket i så fall.

Dam-VM i ishockey i Kanada har flyttats framåt från den ursprungliga tidpunkten i april. Enligt Kummola ska mästerskapet spelas den 6-16 maj, precis före herr-VM, men beslutet är inte bekräftat än.

Artikeln uppdaterad med Kummolas kommentarer klockan 19.20.

Diskussion om artikeln