Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Längre tid mellan vaccindoserna snabbar upp coronavaccineringarna – Astra Zeneca-vaccinet ska inte ges till personer över 70 år

Från 2021
Uppdaterad 03.02.2021 17:24.
Helena Mäki blir vaccinerad mot coronavirus på Busholmen i Helsingfors den 1 februari.
Bildtext Vaccinering på Busholmen i Helsingfors.
Bild: Silja Viitala / Yle

Finland har beslutat att från och med nu förlänga tiden mellan coronavaccindoserna från nuvarande 3-4 veckor till 3 månader. Det gör att fler kan vaccineras snabbare och skyddet kan bli bättre i längden. Det blir också en åldersgräns för vilka som får Astra Zenecas vaccin – det ges åtminstone tills vidare inte till personer över 70 år.

Längre tid mellan vaccindoserna, och åldersgräns på 70 år för Astra Zeneca-vaccinet

3:09

Alla coronavacciner som hittills är godkända inom EU ges i två doser.

Nu rekommenderar Institutet för hälsa och välfärd att doserna för vaccinerna från Pfizer, Moderna och Astra Zeneca framöver ska ges med tolv veckors mellanrum, i stället för 3–4 veckor såsom hittills.

De som redan har fått vaccinets första dos kommer nu att få vänta upp till tolv veckor på den andra dosen.

– Det har visat sig att vaccinen skyddar bättre när dosintervallen förlängs, säger Hanna Nohynek som är överläkare på hälsomyndigheten.

Särskilt om Astra Zenecas coronavaccin finns det en hel del data på att det verkar vara mer effektivt när tiden mellan doserna förlängs.

En färsk studie från Oxford-universitetet - det universitet som har utvecklat vaccinet - väntas publiceras i den ansedda vetenskapliga tidskriften The Lancet så småningom. Studien har preliminärt visat att Astra Zenecas vaccin har en effektivitet på 82 procent när det ges med tre månaders mellanrum mellan doserna.

Det var 76 procent effektivt efter bara en dos, i tre månader, och skyddet minskade knappt alls under den tiden.

Europeiska läkemedelsmyndigheten uppskattade förra veckan att Astra Zenecas vaccin hade ett skydd på 60 procent, men då utgick man från att tiden mellan dos 1 och 2 var bara tre veckor.

– Ett längre dosintervall hjälper också att snabbt öka vaccinationstäckningen under en allvarlig epidemi, eftersom doserna då räcker för fler människor, säger Nohynek.

Finland räknar i det här skedet med att alla i vårt land som är 70 år eller äldre, senast i slutet av april kommer att ha fått minst en vaccindos, om de vill.

Finland är inte ensam om sin linje att förlänga tiden mellan doserna. Hälsomyndigheten i Storbritannien har till exempel rekommenderat det här. Frankrike hade liknande planer, men man ångrade sig för att det saknas vetenskaplig konsensus kring saken tills vidare.

Hälsovårdsminister Matt Hancock besöker en vaccinationscentral i brittiska Surrey.
Bildtext Storbritannien väckte tidigare i år stor uppståndelse då de förlängde dosintervallen. Nu finns det ganska klara bevis på att den strategin fungerar. På bilden Storbritanniens hälsovårdsminister Matt Hancock.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Finland räknar ändå med att få data från Storbritannien under de kommande veckorna som styrker beslutet att öka tiden mellan den första och den andra dosen till tre månader. Det finns alltså redan preliminära studier som gör det.

– Också i allmänhet är det oftast så med vacciner att det leder det till ett bättre och mer långvarigt skydd om tiden mellan doserna är längre, kommenterar Ville Peltola vid expertgruppen för vaccinfrågor (KRAR), i en intervju med Svenska Yle.

Lasten infektiotautiopin professori Ville Peltola Tyksin lasten ja nuorten klinikalla
Bildtext Ville Peltola verkar vid Åbo universitet och är ordförande för den nationella expertgruppen för vaccinfrågor.
Bild: Päivi Leppänen / Yle

Han menar att anledningen till att läkemedelsbolagen har testat sina coronavacciner med kortare mellanrum mellan doserna främst är att de snabbare ska kunna redovisa resultat från sina studier.

Beslutet att förlänga tiden mellan doserna innebär att fler finländare kommer att få vaccin snabbare. Det är goda nyheter för både Astra Zenecas vaccin och RNA-vaccinerna från Pfizer och Moderna bedöms vara ungefär lika bra på att skydda mot allvarlig covid-19.

Bäst är skyddet några dagar efter den andra dosen, men skyddet bedöms vara ganska bra redan efter en dos.

Beslutet innebär alltså att fler nu under våren kommer att kunna få en första dos och ha ett medelbra skydd. Och troligen kan de på längre sikt få ett bättre skydd, om det är så att en längre tid mellan doserna ger ett högre skydd, såsom forskning preliminärt har visat.

Flera ampuller med vaccin och i förgrunden en injektionsnål som stuckits in i en ampull.
Bildtext Nästa vecka kommer Finland att få ett litet antal doser Astra Zeneca-vaccin.
Bild: Sven Simon / AOP

Astra Zenecas vaccin ges inte till 70-plussare

Dessutom begränsar expertgruppen för vaccinfrågor Astra Zenecas coronavaccin i Finland till vuxna som är yngre än 70 år – åtminstone tills vidare.

Astra Zenecas vaccin kommer först att ges till de i som är i en riskgrupp på grund av sjukdom, och till sjuk- och hälsovårdspersonal. Efter att de grupperna har vaccinerats kommer andra under 70 års ålder att vaccineras, med start bland de äldsta.

Hälsomyndigheten kommer snart att precisera vilka alla som anses höra till en riskgrupp.

– Det finns ännu inte tydliga data på hur bra Astra Zenecas coronavaccin fungerar på äldre personer. Astra Zeneca har främst hittills redovisat data för personer under 55 år, kommenterar Ville Peltola som är ordförande vid expertgruppen för vaccinfrågor (KRAR).

Expertgruppen för vaccinfrågor konstaterar ändå att det finns uppgifter från annat håll som visar att vaccinet fungerar bra också för personer som är 55–69 år gamla, men efter det blir det mer osäkert.

– Det finns inget som antyder att vaccinet plötsligt skulle fungera sämre när man har fyllt 55 år, och vi bedömer att det fungerar bra åtminstone upp till 70 års ålder. Det finns tecken på att det skapar en bra immunrespons och höga antikroppsnivåer, säger han.

Tyskland, Sverige, Österrike och Frankrike har åtminstone tills vidare begränsat så att bara vuxna under 65 år får vaccineras med Astra Zeneca-vaccinet.

De länder som har satt en övre åldersgräns på vem som ska få Astra Zeneca-vaccinet motiverar det med att det inte finns tillräckligt med data för att garantera att att det är säkert för personer över 65.

Finlands rekommendation kan ändras ifall det kommer mera information om hur effektivt det är bland personer över 70.

Storbritannien har vaccinerat personer i alla åldrar med Astra Zenecas vaccin.

– Om fem veckor får vi veta mera om vilken effekt Astra Zenecas vaccin har på äldre, säger Hanna Nohynek som är överläkare på Institutet för hälsa och välfärd.

Man har i Finland märkt att dödligheten i covid-19 är avsevärt större bland de finländare som är över 70 år gamla. För att trygga dem som har störst risk att dö i sjukdomen drar man därför gränsen vid just 70 år.

I det här skedet vill man ge 70-plussare de vacciner som man har säkrast kunskap om, alltså RNA-vaccinerna från Pfizer och Moderna.

– Vi vill förhindra så många dödsfall som möjligt, säger Nohynek.

THL:n ylilääkäri Hanna Nohynek.
Bildtext Det är ännu omöjligt att veta när vardagen återgår till det normala, främst då vi inte vet hur stor del av befolkningen som behöver vaccineras för att vi ska kunna uppnå flockimmunitet, säger Hanna Nohynek som är överläkare på Institutet för hälsa och välfärd.
Bild: Benjamin Suomela / Yle

Finland har fått 230 000 doser

Snart kommer Finland att få omkring 100 000 vaccindoser i veckan och de kommer gradvis att öka under våren.

– Pfizer-Biontech har nu trappat upp sin produktion och kommer att producera två miljarder doser i året, säger Sari Ekholm, överläkare på Social- och hälsovårdsministeriet.

Hittills har Finland fått 230 000 vaccindoser och ungefär 54 000 personer som är äldre än 70 har vaccinerats. Det är ungefär sju procent av den äldre befolkningen.

– Vi uppskattar att vi kommer att ha fått två miljoner doser vid slutet av april, säger institutets ledande expert Mia Kontio.

Med de nya vaccinplanerna kommer de som är äldre än 70 år att ha vaccinerats senast då. Men ingen vet när livet kan återgå till det normala.

– Vi vet inte ännu hur stor del av befolkningen som behöver vaccineras för att vi ska uppnå flockimmunitet, säger Hanna Nohynek.

En färsk studie som inte är referentgranskad visar ändå att till exempel Astra Zenecas vaccin minskar avsevärt på smittspridningen, vilket är mycket lovande.

Erkki Partanen sai koronavirusrokotteen Helsingissä 1. helmikuuta.
Bildtext De vanligaste biverkningarna av coronavaccinerna är huvudvärk och muskelvärk.
Bild: Silja Viitala / Yle

En ny stor studie av Astra Zenecas vaccin pågår också för tillfället och den väntas redovisa preliminära resultat i slutet av februari eller i mars. Senast då får vi mer klarhet om hur bra vaccinet är. Studien omfattar 30 000 testpersoner i USA, och personer i olika åldrar.

Men redan nu står det alltså enligt myndigheterna klart att vaccinet är ungefär lika effektivt mot en allvarlig form av covid-19 som RNA-vaccinerna från Pfizer och Moderna.

– De verkar vara ungefär lika bra, bekräftar Ville Peltola vid expertgruppen för vaccinfrågor (KRAR).

Han betonar att man till exempel inte behöver vara oroad över att Astra Zenecas vaccin skulle vara sämre i det här viktigaste avseendet.

Alla vacciner säkra

Fimeas enhetschef Jukka Sallinen rapporterar att det inte har framkommit några nya bieffekter av vaccinen. Alla vacciner som har fått försäljningslov i Finland anses vara säkra och effektiva, men man vet inte ännu hur länge deras skydd räcker (Pfizer-Biontech, Moderna och Astra Zeneca)

EU har börjat behandla Johnson & Johnson:s försäljningstillstånd, och flera andra vaccintillverkare står på tur. EU har diskuterat möjliga försäljningstillståndsansökningar med 50 vaccintillverkare.

– Beskedet gällande Johnson & Johnson-vaccinet väntas inom den närmaste tiden, säger överläkare Sari Ekholm.

Finland har också tillsammans med EU möjlighet att köpa in vacciner av Novavax och Venelva (den sistnämna handlar bara om några hundratusen doser) nu under våren, om de godkänns inom EU.

Det ryska Sputnik V-vaccinet kan inte bli aktuellt för Finlands del innan det eventuellt får försäljningstillstånd inom unionen. Tillståndsprocessen för ett vaccin som kommer från länder utanför EU kan ta lång tid, men är fullt möjlig.

Diskussion om artikeln