Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Högsta domstolen fäller Paf för penningtvätt – nästan en miljon euro förskingrades via spel

Från 2021
Uppdaterad 03.02.2021 13:47.
Närbild på en laptop där det pågår ett penningspel på nätet.
Bildtext Den misstänkta har spelat upp till två miljoner euro i penningspel för att kunna förskingra 819 000.
Bild: Nella Nuora / Yle

Högsta domstolen har dömt Ålands Penningautomatföreing Paf till samfundsbot i ett ärende som gällde penningtvätt av oaktsamhet. Det kommer att kosta Paf en summa på cirka 415 000 euro.

Paf gjorde i januari 2012 en anmälan om penningtvätt till Centralkriminalpolisen efter att en kunds spelande hade väckt misstankar om penningtvätt. Gärningspersonen har i nio månader efter anmälan fått fortsätta spela till ett belopp av 580 000 euro.

Mellan åren 2009 och 2012 har den misstänkta förskingrat 819 000 euro genom att spela olika onlinespel till ett belopp på två miljoner euro. Den misstänkta är bokförare och hade lurat upp till 15 personer på summan.

Gärningspersonen har inte blivit känd, men enligt högsta domstolen står det klart att hen "har varit i Pafs tjänst" och att "brottet har begåtts till förmån för föreningen".

Både tingsrätten och hovrätten har tidigare dömt Paf till samfundsbot för samma brott. I besväret till högsta domstolen år 2019 ansåg spelbolaget att de i deras verksamhet inte hade gjort sig skyldig till något brott.

Men högsta domstolen skriver i sitt pressmeddelande att de anser att Paf inte har vidtagit tillräckliga åtgärder för att förebygga brottet.

Den före detta vd:n för Paf har tidigare åtalats för penningtvätt, men har sedan dess blivit friad.

Artikeln uppdaterades 3.2 klockan 13.45 men summan som Paf ska betala.

Källor: Högsta domstolen, Nya Åland, Ålands radio

Diskussion om artikeln