Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Pia Hovi blir kurator för det nya konstmuseet i Ekenäs

Från 2021
Uppdaterad 11.02.2021 12:24.
En kvinna med långt hår och turkos, stickad tröja står ute i vinterlandskap.
Bildtext Konstmuseet i Eknäs kommer att locka många besökare säger nyvalda kuratorn Pia Hovi. Hon har många idéer, bland annat olika konst- och turismpaket.
Bild: Bild / Privat

Filosofie magister Pia Hovi har utnämnts till kurator och konstkritiker vid Albert de la Chapelles konststiftelse. Hon börjar sitt jobb på måndag (8.2).

Som kurator har Pia Hovi ansvar för konstutställningarna, olika koncept och vilken inriktning det blivande museet i centrum av Ekenäs ska ha. Hovi säger att hon har många tankar och idéer.

- Förstås gäller det att följa verksamhetsplanen och att respektera donatorns tankar. Det gäller konst från Östersjöområdet och modern och nutidskonst. I konceptet ingår också design och arkitektur, säger Hovi.

Pia Hovi har ett utställningskoncept i vilket hon vill ha med lokala samarbetspartner.

- Med lokala konstnärer, konsthantverkare, museer och kulturorganisationer som man kan samarbeta med och planera något väldigt unikt och fint. Jag tror att det här blir väldigt bra för Ekenäs.

Pia Hovi kan bland annat tänka sig ett koncept där människor först ser utställningen i museet och sedan besöker olika områden i Raseborg.

- Man kan göra olika rundturer med buss, olika konst- och kulturpaket för besökarna, säger Hovi.

Också enbart byggnaden kommer att locka besökare

Det har inte undgått blivande kurator och konstkritiker Pia Hovi att det finns en del motstånd mot konstmuseet, både vad gäller arkitekturen och också farhågor för kommande kostnader.

Skiss på nya museet Kronan i Ekenäs.
Bildtext Det nya konstmuseet i Ekenäs ska stå klart sommaren 2022.
Bild: JKMM

- Jag har läst att många tycker att stadshuset skulle passa som museum, men donatorns samling är inte speciellt stor, bara runt 50 verk. Det gäller att locka med olika utställningar och program som folk kommer för att se och så också den unika miljön.

Pia Hovi betonar också samarbetet med Ekta museum och Pro Artibus.

Själva byggnaden, det nya konstmuseet, är också något som kommer att locka besökare från när och fjärran, säger Pia Hovi.

- Så sällan som det numera byggs museer i Finland, i synnerhet konstmuseer. Arkitekterna är också väldigt kända, så nog kommer det folk hit enbart för att kolla arkitekturen, säger Pia Hovi.

Genom samarbete med olika konst- och kulturaktörer tror Pia Hovi inte heller att kostnaderna för konstmuseet kommer att skena iväg.

- Man borde ha en positiv inställning. Konst och kultur är det som behövs i dag för att människorna ska se vad livet innebär och hur vi kan leva i samarbete med naturen när man tänker på klimat och hållbarhet.

Pia Hovi säger att museet byggs med tanke på miljö och hållbarhet och då ska också innehållet i konsten följa samma linje och koncept.

Pia Hovi bor i Åbo, men hon har planer på att flytta till Raseborg senare i vår.

Hon är doktorand vid Åbo universitet. Hennes doktorsavhandling behandlar hur man kan främja samverkan mellan stadsplanering och konst samt invånarnas delaktighet i kulturarvsprocesser.

Hon har arbetat som planerare för växelverkan vid Åbo museicentral i utvecklings- och projektenheten under åren 2016–2021.

Hovi har bland annat varit med om att planera Museum för historia och framtiden till Åbo.

Pia Hovi var intendent för utställningsverksamheten vid Björneborgs konstmuseum under åren 2009–2015.

Kurator Pia Hovi om det blivande konstmuseet i Ekenäs och den kritik museet har fått

8:29

Diskussion om artikeln