Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Europeiska centralbankens förre chef Mario Draghi regeringsbildare i Italien – "Super Mario" försöker lösa regeringskrisen

Från 2021
Uppdaterad 03.02.2021 15:34.
Den förre chefen för Europeiska centralbanken, Mario Draghi försöker lösa regeringskrisen i Italien.
Bildtext Den förre chefen för Europeiska centralbanken, Mario Draghi, försöker lösa regeringskrisen i Italien.
Bild: EPA-EFE/ROBERTO MONALDO

Den Europeiska centralbankens förra chef Mario Draghi har fått i uppdrag att bilda en ny bredbasig enhetsregering i Italien. President Sergio Mattarella gav den 73 år gamla Draghi uppdraget efter att ex-premiärminister Giuseppe Conte hade misslyckats i sina försök att bilda en ny regering.

Giuseppe Conte avgick nyligen då regeringen, som bestod av den populistiska Femstjärnerörelsen och Demokratiska partiet, föll på grund av en tvist om EU:s coronastöd till Italien.

Nu ska Mario Draghi – som i folkmun kallas "Super Mario" för sin roll under EU:s skuldkris – bilda en teknokratisk och "opolitisk" bredbasig regering.

Mattarella motiverade sitt beslut att inte utlysa nyval med det akuta coronaläget. Han ansåg att det inte skulle vara klokt att lösa krisen med nyval, eftersom landet tampas med pandemin och vaccinationsprogrammet.

Italien har registrerat över 89 000 personer som har dött i sviterna av coronaviruset, vilket är näst högst i Europa efter Storbritannien. Nu försöker myndigheterna genomföra ett ambitiöst vaccinationsprogram.

– Det är därför min plikt att vädja till alla krafter i parlamentet så att de kan stödja en regering med hög profil, som inte är bunden till en politisk kraft, sade Mattarella.

Italien, som har den tredje största ekonomin i Europa, var på väg in i recession redan innan pandemin började och läget har bara förvärrats sedan dess.

BNP krympte med nära nio procent i fjol, då ytterligare 450 000 italienare förlorade sina jobb.

Oklart vem som vill med i regeringen

Det är tills vidare oklart vilka partier som är redo att delta i en ny enhetsregering med Draghi som premiärminister.

Han hoppas sannolikt på stöd åtminstone från Femstjärnerörelsen, som har den största gruppen i parlamentet, samt mitten-vänsterblocket Demokratiska partiet.

Det är oklart om hela högeroppositionen är redo att delta i en samlingsregering. Högern hoppas i allmänhet på nyval eftersom den har vind i seglen, enligt opinionsmätningar.

Silvio Berlusconis högerparti Forza Italia har i alla fall antytt sig vara redo för regeringssamarbete.

Mario Draghi åtnjuter stor respekt i Italien, på grund av sin roll som chef för landets riksbank åren 2005–2011 och som chef för Europeiska centralbanken fram till år 2019.

Han har också varit verkställande direktör vid Världsbanken och marknaderna har som väntat reagerat positivt. Räntorna på italienska statslån sjönk snabbt efter nyheten om att Draghi hade kallats till presidentpalatset i Rom.

Källor: Reuters, AFP

Diskussion om artikeln