Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Pro Haddom-gruppen jobbar för att rädda sin byskola igen: "Det är jätteviktigt att staden lyssnar på oss"

Från 2021
Haddom skola
Bildtext Haddom skola i Lovisa. Arkivbild.
Bild: Yle/Jeanette Winberg

Föräldrar och andra aktiva i Haddom i Lovisa vill behålla sin byskola vars framtid återigen är öppen. De vill göra en egen konditionsgranskning av skolhuset och har förslag på var barnen kan placeras i höst.

Haddom skola lider av problem med inomhusluften och det behövs en omfattande renovering för att skolbyggnaden ska kunna tas i bruk igen.

Sedan hösten håller skolans elever och personal till i baracker vid Gamla strand i Lovisa centrum.

Om huset alls ska renoveras eller om skolan stängs eller flyttas är något stadens politiker ska ta ställning till så småningom.

Föräldrar och andra aktiva i Pro Haddom-gruppen är på det klara med vad de vill: att skolbyggnaden ska renoveras så att Haddom skola kan fortsätta jobba där i fortsättningen också.

Gruppen möttes på tisdagen och kom då överens om att man ska samla in pengar och låta göra en egen konditionsgranskning av skolhuset trots att staden redan låtit utreda husets skick.

- Det är väl för att få en till åsikt på det, det finns väl en liten rädsla där bakom att någon från politikerhåll ska tycka att det här är ett bra svepskäl för att stänga skolan. Vi vill veta vad som på riktigt behöver göras, att man inte börjar hitta på jättedyra saker som sedan gör att skolan inte får vara kvar, säger Heidi Lunabba.

Hon är aktiv i Pro Haddom-gruppen och har själv barn i skolan.

Lunabba säger att gruppen också tidigare gjort egna utredningar som sedan har påverkat beslutsfattandet.

Det finns väl en liten rädsla där bakom att någon från politikerhåll ska tycka att det här är ett bra svepskäl för att stänga skolan

― Heidi Lunabba

Haddom skola har hotats av stängning i två omgångar de senaste åren då staden behövt hitta sparobjekt. Nu är framtiden igen osäker.

- Det känns som att det är bra att verkligen veta vad vi talar om när vi försöker få till stånd en renovering, säger Lunabba.

Det är ännu inte klart exakt hur mycket en renovering kan komma att kosta, men det handlar om stora summor eftersom i princip hela golvet ska bytas ut, enligt de undersökningar staden låtit göra.

Utredningarna som staden låtit göra hittas här.

Förutom frågan om skolan ska renoveras eller inte har staden också ett annat problem att bita i.

Oklart var Haddomeleverna ska hålla till i höst

Haddom skola kan hålla till i barackerna i Lovisa centrum i vår, men sedan måste barackerna flyttas eftersom bygglovet upphör. I egenskap av tillfälliga byggnader får barackerna vara på samma ställe bara en viss tid.

Skolbyggnaden i Haddom kommer inte att hinna renoveras innan hösten, så eleverna måste placeras någon annanstans. Var det kunde vara har staden ännu inte hunnit utreda.

Flera barn står på trappan utanför Haddom skola. De håller i skyltar där det står att de vill rädda Haddom skola.
Bildtext Haddom skola har kämpat för sin överlevnad i flera omgångar då Lovisa behövt spara pengar. Bilden är från 2019.
Bild: Pro Haddom

Pro Haddom-gruppen vill inte att barnen ska behöva fortsätta åka in till centrum i höst utan ser hellre att skolans tillfälliga utrymmen skulle finnas i Haddom eller i någon av byarna intill.

- Det blir ju ganska långt att åka, speciellt för dem som bor längre bort. Om skolan är nära kan en stor del av barnen ta sig dit och hem själva, säger Lunabba.

På det nuvarande stället, vid barackerna i Gamla strand, finns inga lekredskap så barnen har haft ganska lite att göra på rasterna.

- Det har märkts i trivseln, säger Lunabba.

Flera alternativ

Pro Haddom-gruppen har flera förslag på var skolan tillfälligt kunde placeras i höst.

Ett alternativ skulle vara att flytta baracker antingen till Haddom skolas gård eller till Kuggom daghems parkeringsplats. Då skulle barnen ha tillgång till lekredskapen vid skolan eller dagiset.

- Sen hade vi också som förslag Kuggom traditionscentrum som också är en gammal skola och har stora fina utrymmen som inte utnyttjas till fullo. De har meddelat därifrån att de gärna tar emot eleverna, säger Lunabba.

Heid Lunabba på Kuggom daghems gård
Bildtext Heidi Lunabba jobbar för att få behålla barnens skola i Haddom.
Bild: Yle/ Stefan Paavola

Ett annat alternativ kunde vara att placera skolan inne i Kuggom daghem.

- Det är ju också en gammal skola och där är stora utrymmen. Där finns ju en fin gårdsplan med leksaker och skogen bredvid, säger Lunabba.

Några personer som är aktiva i Pro Haddom-gruppen ska vara med i inneluftsarbetsgruppen för Haddom skola.

- Det är ju jätteviktigt att de lyssnar på oss och vi hoppas att det kommer att ha betydelse för hur besluten fattas, säger Lunabba.

Staden tar tacksamt emot förslag

Utbildningschef Timo Tenhunen vid Lovisa stad är glad över att få förslag av gruppen.

- Att Pro Haddom är aktiva och så här uppbyggande hittar alternativ, det tycker jag är bra. Det uppskattar jag stort, säger Tenhunen.

Han tycker det är logiskt att i första hand vilja placera skolan nära ursprungsplatsen, men han kan inte på rak arm säga om de föreslagna alternativen fungerar.

Först måste man tillsammans med fastighetssidan undersöka om lokalerna är lämpliga.

- Grundprincipen när vi flyttar elever till ersättande lokaler från en lokal som har utmaningar med inomhusluften är att de ersättande lokalerna är garanterat friska. Det är säkert det vi i första hand bör ta reda på, att de här som nu föreslås granskas så att eleverna säkert och tryggt kan jobba där en viss tid, säger Tenhunen.

bild på baracker
Bildtext Haddom skola håller till i barackerna i Lovisa centrum men måste flytta därifrån till hösten. Arkivbild.
Bild: Sandra Crawford/Yle

När det gäller alternativen med baracker så konstaterar han att de ju är flyttbara, men att det är grundarbetena med vatten och avlopp som brukar vara kostsamma.

- Då måste man ta ställning till hur lång tid det gäller och vad de slutliga kostnaderna blir med den omplaceringen, säger Tenhunen.

- Nog löser vi det, men allt tar lite tid innan vi får alla delar att passa ihop, konstaterar Tenhunen.

Föräldrakväll på kommande

Tenhunen är lite skeptisk till Pro Haddom-gruppens planer på att göra en egen konditionsgranskning av skolhuset.

- Jag är ju inte sakkunnig på byggnadsfrågor, men här har ju gjorts två undersökningar: först en grundundersökning och sedan en djupare analys av byggnadens skick. Jag tror inte det har så mycket mervärde att göra en egen undersökning, säger Tenhunen.

Stadens lokalchef Antti Kinnunen som är sakkunnig på byggnadsfrågor är på semester den här veckan.

Tenhunen säger att han och skolans rektor tillsammans kommit fram till att staden snart borde ordna ett infomöte om skolans skick och utredningarna som gjorts så att vårdnadshavarna också skulle kunna diskutera och ställa frågor.

- Det som jag funderar på nu är att om man gör en renovering, så hur stor tilläggsdel kommer det i och med att man behöver göra andra förbättringar i samma veva? Det är den beräkningen på det totala beloppet som behövs för kommande beslut, säger Tenhunen.

Om stadens politiker beslutar att skolan ska renoveras så hoppas Tenhunen på att få byggnaden i sådant skick att man inte snart igen måste fixa någonting annat.

- Tanken är att vi får helheterna i skick, så har vi dem fixade och kan leva tryggt där en längre tid.

Vad gäller avsaknaden av lekredskap vid barackerna i Gamla strand säger Tenhunen att det kan vara svårt att flytta dit några lekredskap tillfälligt till exempel från Haddom skola, men att han förstår problemet.

Från början var tanken, och hoppet, att barnen bara skulle behöva vara i barackerna en liten tid innan de kan återvända till skolan.

- Det är tacksamt med snön, de får rutscha och pulkor och sådant kan vi ju fixa åt dem. Annars är det lite tråkigt nog att bara vara i en barack och sedan ute på planen, säger Tenhunen.