Bellingcats grundare blev förbluffad då han insåg att han visste mer än proffsen
Det grävande nätverkets tidigare finländska medlem säger att myndigheterna numera tar offentliga källor på större allvar.
Kort efter att det grävande nätverket Bellingcat vid slutet av 2014 hade publicerat sin rapport om nedskjutningen av passagerarplanet MH-17 över östra Ukraina fick Bellingcats grundare och chef Eliot Higgins ett brev från polisen i Leicestershire i England där han bor.
Det var den internationella grupp som utredde fallet med det nedskjutna planet som ville höra Higgins som vittne. En nederländsk forskare bad Higgins berätta vad han fått reda på och hur.
Bellingcat hade med sina obetydliga resurser och med hjälp av offentliga källor snabbare än underrättelsetjänster klarlagt att det var rebeller i östra Ukraina som hade skjutit ned planet.
- Ju mera jag pratade och ju mera gensvar jag fick, desto mera förstärktes en förbluffande känsla; vi var de enda som gjorde det här. Utredarna insåg att de måste ta det här med öppna källor på allvar, skriver Higgins i sin bok We are Bellingcat (Vi är Bellingcat) som publiceras i dag.
Samtalet på polisstationen i Leicester var inte den första gången Higgins förstod hur dåliga myndigheter och underrättelsetjänster kunde vara på att utnyttja öppna källor på nätet.
Higgins berättar i boken om en skrämmande insikt han fick flera år tidigare då han hade en blogg om kriget i Syrien.
- Många opinionsledare, höga tjänstemän och politiker som fattade beslut om krigshandlingar visste mycket mindre om konflikten i Syrien än jag som bara hade ägnat mig åt att utforska offentliga källor. Jag hade stött på en gapande lucka i informationssystemet, en lucka som jag sedan dess jobbat på att täppa till.
Öppna källor tas nu på större allvar
Finländaren Veli-Pekka Kivimäki var aktiv i Bellingcat 2014-2016. Han anser att underrättelsetjänsterna till en början var dåliga på att använda öppna källor eftersom världen förändrades så snabbt och sociala medier plötsligt blev så stora.
- Mängden innehåll som skapades av användare ökade explosionsartat. Och när man tänker på stora statliga ämbetsverk och liknande, de reagerar inte alltid så snabbt.
Kivimäki anser att enskilda människor mycket snabbare kunde anpassa sig till det förändrade läget och kunde se sådana möjligheter som institutioner inte nödvändigtvis ser eller inte kan anpassa sig till.
Kivimäki tror att myndigheterna numera tar öppna källor på mycket större allvar än tidigare.
”Det finns länder jag inte besöker”
Under de senaste åren har Bellingcats synligaste utredningar handlat om lönnmordsförsök utförda av ryska myndigheter.
Higgins skriver att han inte är särdeles rädd trots att Bellingcat har fått mäktiga fiender och han själv ibland får hotfulla meddelanden.
- Jag är så vaksam som jag tycker är nödvändigt. Det finns vissa länder jag inte besöker. Det torde vara lätt att gissa vilka de är. Men utöver förnuftiga försiktighetsåtgärder finns det ingen anledning att gripas av panik.
- Våra motståndare kan försöka skada mig. Men Bellingcat har blivit mer än en person.
Källa: STT