Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Myanmar blockerar Facebook medan FN-chefen lovar att göra allt för att fälla militärjuntan

Från 2021
Uppdaterad 04.02.2021 07:47.
Många har dragit ut på gatorna för att protestera mot militärkuppen genom att skramla med kastruller, byttor och plåt.
Bildtext Många har dragit ut på gatorna för att protestera mot militärkuppen genom att skramla med kastruller, byttor och plåt.
Bild: EPA-EFE/NYEIN CHAN NAING

Militären i Myanmar har stängt av delar av den sociala medietjänsten Facebook för att förhindra folk från att kommunicera med varandra. Myndigheterna ha bland annat stängt meddelandetjänsten Whatsapp, som för många i Myanmar är inkörsporten till internet.

Den sociala medietjänsten Facebook har tidigare fått hård kritik för att den har använts i Myanmar för att svartmåla och orkestrera våld mot etniska minoriteter så som muslimska rohingyer.

Nu har även arméledningen, som genomförde en militärkupp i måndags, angripit Facebook genom att blockera mediejättens tjänster i landet.

Det är absolut oacceptabelt att ändra på valresultaten och folkets vilja.

― FN:s generalsekreterare Antonio Guterres

Tillgången till själva Facebook, Whatsapp samt Instagram begränsas eller förhindras, medger bolaget.

- Vi är medvetna om att tillgången till Facebook har förhindrats för en del människor, säger bolagets talesman.

Facebook har också meddelat att bolaget behandlar kuppen i landet som en kris och att man aktivt tar bort inlägg som hyllar eller stödjer kuppen.

Den prisbelönta tidigare Reutersjournalisten Hnin Zaw bekräftar att telekombolag har böjt sig för militärens krav. Ett hopp tillbaka till 2000 på tre dagar, skriver Hniw Zaw på Twitter.

- Det här är oroväckande eftersom alla i Myanmar använder Facebook som internet och skickar meddelanden via tjänsten, skriver Hnin Zaw.

Medborgarorganisationen Access Now, som arbetar för digitala friheter och rättigheter, säger att minst 22 miljoner av landets 54 miljoner invånare använder Facebook och att dess olika tjänster är ytterst viktiga för att folk ska kunna organisera sig och dela med sig av information.

Det blir också betydligt svårare att förmedla ocensurerad information om läget inne i Myanmar till omvärlden.

Mobiltelefonbolaget Telenor Myanmar hör till de mobiloperatörer som har böjt sig för militärens krav på censur. Telenor försäkrar ändå att bolaget är oroat över människorättsbrott och att det tror på öppen kommunikation. Bolaget försäkrar att det försöker återställa alla tjänster så snabbt som möjligt.

Suu Kyi och Win Myint åtalas, riskerar fängelse

Arméledningen har skärpt sitt grepp om landet på många olika sätt efter måndagens militärkupp.

Den fängslade regeringschefen Aung San Suu Kyi åtalades igår för brott mot importlagar medan president Win Myint, hans fru och dotter åtalas för att ha brutit mot coronarestriktioner och därigenom ha äventyrat landets säkerhet.

Agenter som hade genomsökt Suu Kyis residens hävdade att de hittade ett tiotal bärbara radiotelefoner som hade tagits in i landet olagligt och att hon kommer att åtalas för det.

Åtalen mot Suu Kyi kan leda till två års fängelsestraff, men de ger juntan också ett juridiskt fikonlöv att hålla den populära ledaren häktad i minst två veckor framöver.

Kuppen, åtalen och fängslandet av demokratiskt valda ledare har fördömts världen över.

Militärens bundsförvanter Kina och Ryssland har som befarat blockerat en fördömande resolution i FN:s säkerhetsråd, men generalsekreterare Antonio Guterres är desto mer högljudd.

- Vi kommer att göra vårt yttersta för att mobilisera alla nyckelaktörer och det internationella samfundet för att sätta tryck på Myanmar så att denna kupp misslyckas, konstaterade Guterres i ett ovanligt skarpt uttalande.

- Det är absolut oacceptabelt att ändra på valresultaten och folkets vilja, sa Guterres.

Demonstranter visar upp bilder av den fängslade Aung San Suu Kyi under en protest utanför FN:s högkvarter i Bangkok i Thailand.
Bildtext Demonstranter visar upp bilder av den fängslade Aung San Suu Kyi under en protest utanför FN:s högkvarter i Bangkok i Thailand.
Bild: EPA

Men det verkar i det här skedet omöjligt att driva igenom sanktioner mot kuppmakarna via FN.

Länder som USA har därför hotat att införa egna sanktioner mot militärjuntan och arméchefen Min Aung Hlain. Problemet är att militärledningen redan har utsatts för stränga sanktioner på grund av den brutala förföljelsen av muslimska rohingyer.

Militären har infört undantagstillstånd och lovat att ordna fria val om ett år, men det är det få som tror på.

Soldater patrullerar synligt överallt och det har inte ännu förekommit stora massprotester. Folk har ändå dragit ut på gatorna för att demonstrera mot militären genom att skramla med kastruller, byttor och plåt i en ljudlig protest.

Tusentals människor visar också sitt motstånds mot kuppmakarna genom att sjunga. Personal på sjukhus, skolor och andra statliga inrättningar har börjat arbetsvägra i protest mot militären och lagt ut videor där de sjunger.

Folk har också sökt sig till sociala medier för att uttrycka sina åsikte och för att söka information, men nu kommer det alltså att försvåras i och med att Facebooks tjänster delvis blockeras.

Källor: Reuters, AFP, Washington Post

Diskussion om artikeln