Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Kokkotyöstiftelsen söks i konkurs – flera hundra personer blir utan sysselsättning

Från 2021
Uppdaterad 04.02.2021 08:15.
Kokoon shop & café
Bildtext Kokkotyöstiftelsen driver bland annat loppis och café i Jakobstad och Karleby.
Bild: Nathalie Lindvall

Kokkotyöstiftelsen lägger ner sin verksamhet och ansöker om konkurs. Flera hundra långtidsarbetslösa och drygt 50 personer i personalen blir utan jobb.

Kokkotyöstiftelsens högsta beslutande organ, förvaltningsrådet, beslöt enhälligt på sitt möte på onsdagen att föreslå för styrelsen att stiftelsen ska sökas i konkurs.

Stiftelsen har länge dragits med stora ekonomiska problem och medlemskommunerna kunde inte skrapa ihop tillräckligt med kapital för att reda upp finanserna.

Stiftelsens omsättning var ungefär tre miljoner euro förra året. Under 2020 genomfördes samarbetsförhandlingar som resulterade i att man krympte verksamheten.

Stiftelsen har inte fått några stödpengar under coronapandemin och Skatteverket kräver Kokkotyö på mervärdesskatt på flera hundra tusen euro.

Personal och arbetslösa blir utan jobb

Kokkotyöstiftelsen erbjuder sysselsättning och arbetsrehabilitering för långtidsarbetslösa i Karleby, Jakobstad och Kaustbyområdet.

Över 50 anställda och 364 långtidsarbetslösa blir utan arbetsplats när stiftelsen lägger lapp på luckan. Stiftelsen driver också ungdomsverkstäder.

Karleby stad har redan signalerat att man söker en ny lösning i samarbete med vårdsamkommunen Soite.

Jakobstads personaldirektör Eva-Maria Emet sa tidigare till Yle Österbotten att man inväntar beslut om stiftelsens framtid för att sedan diskutera en lösning tillsammans med grannkommunerna.