Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Nya coronadiskussioner i regeringen – enighet finns redan om testtvång vid gränserna, nu gäller det hälsoriskerna för säsongsarbete

Från 2021
Uppdaterad 04.02.2021 16:33.
Programmet är inte längre tillgängligt

Regeringen samlades på torsdag morgon för att igen fundera på hur coronaepidemin framskrider. Jordbrukets säsongsarbetare och erfarenheterna hittills av krisen stod på agendan.

Regeringens möte började klockan nio i Ständerhuset i Helsingfors. Ministrarna var sparsamma med kommentarer till pressen vid ankomsten.

Statsminister Sanna Marin (SDP) nämnde två huvudfrågor för dagens förhandllingar. Det gällde säsongarbetarna och den utvärdering som har gjorts av det statliga krisarbetet hittills under pandemin.

Friska utländska arbetstagare önskas

På mötet diskuterade ministrarna hur Finland kan få tillräckligt med utländska säsongsarbetare, trots att coronapandemin fortfarande pågår. De första säsongsarbetarna förväntas anlända redan i mars.

Arbetsminister Tuula Haatainen (SDP) vill att alla beslut fattas med hälsoaspekterna i fokus. Hon nämnde speciellt risken för det muterade viruset som tema för förhandlingarna.

Beslut om vilka nya arrangemang som ska gälla säsongsarbetarna kan fattas i dag.

Riksdagen behandlar redan ett lagförslag som gör administrationen lättare för säsongsarbetare och arbetsgivare. Det ska trygga det stora behovet av utländsk arbetskraft. Samtidigt uppmärksammas risken för att utländsk arbestkraft utnyttjas.

Nya restriktioner?

Regeringen lär ha orsak att prata om smittskyddslagen. Tillfälliga ändringar har gjorts i lagen, men de är i kraft endast till slutet av februari.

Det finns ett förslag om att låta ändringarna gälla ända till slutet av juni.

De tillfälliga ändringarna i smittskyddslagen ger bland annat möjligheten att begränsa restaurangverksamheten.

Om coronaläget försämras kommer regeringen förmodligen att införa nya restriktioner mot restaurangerna snart.

Testtvång aktuellt

Inom en snar framtid tros det också bli aktuellt för regeringen att diskutera testtvång. Man skulle kunna kräva att en person som kommer till landet låter coronatesta sig.

Det skulle i så fall gälla personer som inte har ett färskt coronatest att visa upp.

Justitiekansler Tuomas Pöysti sade vid ankomsten till Ständerhuset att en sådan testning är juridiskt besvärlig, men nog möjlig. Det kräver en noggrant skriven lag med goda motiveringar, sa han.

Kommunikationsminister Timo Harakka (SDP) ignorerade pressens frågor om saken då han anlände till förhandlingarna.

Social- och hälsovårdsminister Aino-Kaisa Pekonen från Vänsterförbundet hoppas på snabba beslut om saken, så riksdagen kan börja behandla den. Hon hänvisade ändå till omsorgsminister Krista Kiuru (sdp) som har ansvar för saken. Kiuru slank förbi pressen utan kommentarer.

Enligt statsminister Sanna Marin finns det redan en politisk enighet om testtvånget. De sista finslipningarna görs för att få lagförslaget till riksdagen.

Diskussion om artikeln