Hoppa till huvudinnehåll

Samhälle

Erja Yläjärvi är Hufvudstadsbladets nya chefredaktör

Från 2021
Uppdaterad 04.02.2021 17:04.
HBL:s nya chefredaktör Erja Yläjärvi diskuterar på stadsfestivalen Punkten på Medborgartorget.
Bildtext Erja Yläjärvi ska leda arbetet på den största finlandssvenska dagstidningen. Här är hon fotograferad år 2019, på stadsfestivalen Punkten i Helsingfors.
Bild: Laura Hyyti / Yle

Erja Yläjärvi har utsetts av KSF Medias styrelse till ny chefredaktör och ansvarig utgivare för Hufvudstadsbladet.

Erja Yläjärvi lämnar posten som chefredaktör på Iltalehti och tar över på HBL.

Sina arbetserfarenheter inom media ser Yläjärvi som sin främsta styrka.

– Jag har varit i mediebranschen i tjugo år. De senaste åren på stora tidningar, Iltalehti och Helsingin Sanomat och kan branschen, säger Yläjärvi.

Som person är jag nyfiken och framåtriktad

― Erja Yläjärvi

Nyfikenhet och att vara framåtriktad är andra styrkor Yläjärvi räknar att hon har. Allmänt behövs det i mediebranschen att man prövar nya saker, säger Yläjärvi.

Yläjärvi är född och uppvuxen i Savolax med finska som modersmål. Svenska behärskar hon väl, så Finlands största svenskspråkiga dagstidning och dess läsare kan känna sig trygga.

När KSF Media gav sig ut för att söka en ny chefredaktör ville de hitta någon som kan förnya HBL:s profil och behålla de nuvarande läsarna.

– Det är jätteviktigt att produkten och tidningen ska fortsätta att vara bra varje dag men det kan inte ske på bekostnad av att utveckla den digitala sidan, säger Yläjärvi.

Hennes bedömning är att Hufvudstadsbladets största potential är på den digitala sidan.

– Där finns det möjligheter som man inte har utnyttjat fullt ut ännu, anser Yläjärvi.

Klickjournalistik eller starka publicistiska färdigheter

Röster inom mediebranschen efterlyste under rekryteringen mer fokus på publicistiska egenskaper och mindre fokus på färdigheter i så kallad klickjournalistik.

I Erja Yläjärvis vision förenas de två.

– Jag kommer från en kvällstidning och jag tror att det att man har en stor publik och har artiklar som många läsare tycker att är intressanta inte är en nackdel - tvärtom!

– Att ha publicistiska kunskaper är inte något som är alternativt till det att man också har intressant innehåll som tilltalar många, säger Yläjärvi.

En debattglad dagstidning behöver relevant eget innehåll

Ett annat önskemål var att HBL framöver skulle synas mer ute i samhällsdebatten. Vad kan Yläjärvi göra åt det?

– Det kräver att vi på HBL först har eget relevant innehåll varje dag för att delta aktivt i samhällsdebatten och att vi är aktiva med att komma ut med det på olika ställen.

– Det finns inte några genvägar, först måste man ha starkt innehåll och när det fungerar kan man höja sin röst i samhället, säger Yläjärvi.

Personalen säger välkommen Erja!

Anna Svartström som är ordförande för redaktionsfacket för HBL säger att i redaktionspersonalen är det viktigt att chefredaktören profilerar dem och det de gör.

– (Chefredaktören) arbetar för att den journalistik vi producerar når ut och säkerställer att vi har resurser och förutsättningar att göra vårt arbete på bästa sätt, säger Svartström.

– Det ser vi fram emot och hoppas att Erja kommer att göra hos oss, säger Svartström.

Svartström säger att det som talar för Yläjärvi och som personalen uppfattar som positivt är Yläjärvis erfarenheter från många mediehus.

– För några år sedan gick vi igenom tunga samarbetsförhandlingar och nedskärningar. Det är förstås inget vi i redaktionspersonalen vill se utan vi vill betona att det är viktigt att det nu satsas hos oss och inte sparas, säger Svartström.

Rekryteringsprocessen har enligt HBL skötts av IMS Talent i Finland och av bolagets partnerbyrå i Sverige.

Enligt KSF Medias vd Anna Hellerstedt skedde rekryteringen som en öppen rekrytering och genom headhunting.

Det här är HBL

Hufvudstadsbladet - HBL grundades år 1864.

Hufvudstadsbladet är den största svenskspråkiga dagstidningen i Finland och utges av KSF Media.

Medieföretaget är också utgivare av lokaltidningarna Östnyland och Västra Nyland samt Affärsmagasinet Forum och en nyhetstidning för barn HBL Junior.

KSF Media ägs av Föreningen Konstsamfundet och sysselsätter cirka 110 personer. Bolaget har en omsättning på 19 miljoner euro.

Diskussion om artikeln