Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Nokia har svårt övergångsår framför sig – bolaget redo att investera stort i 5G

Från 2021
Uppdaterad 04.02.2021 14:24.
En bild på Nokias logotyp.
Bildtext Ska Nokia klara övegången till 5G-eran?
Bild: imago images / Sch�ning/ All Over Press

Nokias bokslut visar att bolaget höll sig till förväntningarna 2020, men inte mycket mer än så. År 2021 kan bli avgörande när bolaget satsar på att bli en ledande aktör på marknaden för 5G-teknik.

Nokias resultat lite bättre än väntat men bolaget förlorar marknadsandelar

1:19

Nokia har ett stabilt sista kvartal 2020. Resultatet för hela året slutade i överkant, men inom förväntningarna. Så summerar vd Pekka Lundmark.

Företagets vinst för det sista kvartalet 2020 sjönk med 4 procent jämfört med föregående år och landade på ungefär 1,1 miljarder med en omsättning på knappt 6,6 miljarder.

För hela året var vinsten 2,1 miljarder och omsättningen 21,9 miljarder.

Ovanstående uträkningar har inte gjorts enligt IFRS-standard för ekonomiredovisning. Men Nokia redovisar också enligt IFRS-standard, och då är vinsten 0,9 miljarder för hela året. Omsättningen är ungefär samma, 21,9 miljarder.

5G kommer, är Nokia redo?

Enligt vd:n är ett av de viktigaste målen 2021 att förbättra lönsamheten för bolagets mobilnätsavdelning.

”Som jag sade redan i samband med det tredje kvartalet, så är vi redo att investera så mycket som det krävs för att bli ledande inom 5G-teknik”, skriver Lundmark i ett pressmeddelande.

Enligt Lundmark blir 2021 ett svårt övergångsår för Nokia. Bolaget måste i viss mån offra lönsamheten på kort sikt för att försäkra sig om en hållbar ekonomi på lång sikt.

För att ha pengar att investera väljer Nokia att inte dela ut någon vinst till aktieägarna för år 2020. Nokia ska ge en uppdatering om sin vinstutdelningspraxis senast den 18 mars.

Källor: STT, Nokia

Diskussion om artikeln