Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

"En diplomat har inte immunitet för kriminella handlingar" – 20 års fängelsestraff för iransk diplomat som planerade terrordåd mot konferens i Paris

Från 2021
Uppdaterad 04.02.2021 16:08.
Iranska oppositionella aktivister demonstrerar i Bryssel
Bildtext Iranska oppositionsaktivister som protesterar mot Irans regim och Asadollah Assadi i Bryssel 22 oktober 2018.
Bild: EPA

En belgisk domstol i Antwerpen dömde på torsdag den iranska diplomaten Assadolah Assadi till 20 års fängelsestraff för att han planerade ett terrordåd mot exiliranier i Paris 2018.

Domstolen avvisade Assadis anspråk på diplomatisk immunitet. Straffet är det strängaste straffet han kunde ha fått.

– Domen visar två saker: En diplomat har inte immunitet för kriminella handlingar och den iranska staten bär ansvar för vad som kunde ha blivit ett blodbad, sade åklagaren Georges-Henri Beauthier till Reuters utanför domstolen.

Den 49-årige Assadi, som var en iransk tjänsteman vid landets ambassad i Wien, arresterades på en semesterresa i Tyskland och utlämnades till Belgien i oktober 2018 för rättegång.

Eftersom han greps utanför Österrike hade han inte immunitet mot att åtalas.

Det här var den första rättegången i ett EU-land mot en iransk tjänsteman som misstänks för terrorism sedan Irans revolution 1979.

Tre medanklagade som också ställdes inför rätta i den belgiska domstolen dömdes till fängelsestraff på mellan 15 och 18 år.

De hade alla iran-belgiskt medborgarskap men förlorade sitt belgiska medborgarskap i och med domen.

Iranska oppositionella aktivister demonstrerar i Bryssel
Bildtext Medlemmar av det Iranska nationella motståndsrådet (NCRI), en iransk oppositionell exilorganisation, krävde att EU inför sanktioner mot Irans regim efter att Assadi greps i oktober 2018. Terrordådet planerades mot en av NCRI:s konferenser.
Bild: EPA

Skulle bomba konferens

Assadi och hans kumpaner planerade att bomba en iransk oppositionspolitisk konferens nära Paris i Frankrike den 30 juni 2018.

Attentatet förhindrades genom en gemensam insats av franska, tyska och belgiska säkerhetstjänster.

Den belgiska polisen satte i juni 2018 stopp för försöket att smuggla sprängämnen till Frankrike inför det planerade dådet.

Assadis medbrottslingar var ett par som arresterades när de höll på att köra från Antwerpen till Paris, med en bomb som innehöll 550 gram av det kraftiga sprängämnet acetonperoxid och en detonator i bagaget.

Belgiens bombtekniker säger att bomben kunde ha förorsakat en ganska stor explosion och skapat panik bland de omkring 25 000 personer som deltog i konferensen.

Paret greps dagen före evenemanget.

Åklagarna sa att paret hade fått sprängsatsen från Assadi, som transporterat den på ett kommersiellt flyg från Iran till Österrike.

Den tredje medbrottslingen var en man som skulle vägleda paret när de kommit fram till konferensen.

Frankrike anklagade Irans underrättelsetjänst

Efter gripandet av Assadi 2018 anklagade den franska regeringen Irans underrättelsetjänst för att stå bakom operationen.

Den islamiska republiken har i arga ordalag flera gånger förnekat anklagelsen sedan dess, och kallat det planerade terrordådet för ett falskt påhitt av den iranska oppositionella exilorganisationen NCRI.

NCRI är en terrorstämplad organisation i Iran.

Den belgiska domstolen slog ändå fast att Assadi stöddes av den iranska staten.

Poliser utanför domstolen i Antwerpen
Bildtext Rättegången mot Assadi övervakades hårt av polisen och var stängd för allmänheten.
Bild: AFP / Lehtikuva
Poliser utanför domstolen i Antwerpen
Bildtext Poliserna var tungt beväpnade och helikoptrar övervakade byggnaden från luften.
Bild: AFP / Lehtikuva

Iran har anklagats för flera attacker

Europeiska länder har anklagat Iran för flera attacker mot politiska motståndare under de senaste åren.

Anklagelserna inkluderar två mord i Nederländerna 2015 och 2017 och ett mordförsök i Danmark 2018. Iran har nekat till alla brott.

Hur EU kommer att reagera på domen mot Assadi är oklart.

Sedan det internationella avtalet om Irans kärnkraftsprogram slöts 2015 har EU sökt närmare diplomatiska och ekonomiska förbindelser med Teheran.

Unionen har ändå gjort klart att den inte tänker blunda för brott mot mänskliga rättigheter eller terrorism.

Men Assadis dom kommer vid en kritisk tidpunkt då USA:s president Joe Bidens administration överväger att återansluta USA till Irans kärnavtal.

Sedan den tidigare presidenten Donald Trump drog ut USA ur avtalet 2018 och införde nya ekonomiska sanktioner mot Iran, har Iran frångått avtalet allt mer.

Både EU och USA vill att Iran ska börja följa avtalet igen.

Källor: Reuters, France 24, DW, AP