Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Kriminell grupp smugglade in en enorm mängd droger till Finland – gömde dem bland blommor

Från 2021
Uppdaterad 04.02.2021 16:41.
Tulpanodling i Lisse, Nederlännderna.

En enorm mängd droger har förts in i Finland och sålts mellan juni 2018 och maj 2020. Den kriminella verksamheten har letts från Nederländerna. Det handlar om sjutton fall där polisen misstänker grova narkotikabrott.

Den kriminella gruppen spred sammanlagt 310 kilogram marijuana och 312 kilogram amfetamin i olika delar av Finland och Stockholm. De spred också mindre mängder av hasch, kokain, MDMA, kristall, ecstasytabletter, lsd-tabletter, Xanax-tabletter och andra läkemedel. Polisen uppskattar att drogernas värde i gatuhandeln är över 20 miljoner euro.

I samband med förundersökningen beslagtog polisen över en miljon euro och egendom värd omkring 700 000 euro. Polisen har varit i kontakt med över 50 personer i Finland i samband med utredningen.

– Det här är ett väldigt stort fall vad gäller mängden narkotika, pengarna vi beslagtagit och antalet personer som är inblandade. Jag har jobbat med liknande utredningar i 20 år och det är den största smugglingshärvan jag minns, säger undersökningsledaren, kriminalöverkommissarie Jari Räty vid Centralkriminalpolisen.

Anskaffningen av narkotikan, försäljningen, förpackandet och smugglingen från Nederländerna sköttes av personer som hör till en nederländsk kriminell grupp. De som beställde narkotikan tog emot den och spred den sedan vidare i Finland.

Narkotikan gömdes i blomtransporter

De två huvudmisstänkta personerna är två nederländska män som är 44 och 47 år gamla. De misstänkta tog emot narkotikan i Nederländerna och packade och lastade den för transporten till Finland. Narkotikan gömdes i blom- och krukväxtlaster.

De misstänkta hade grundat ett företag som importerade och sålde blommorna och krukväxterna. Rullcontainrarna med blommorna transporterades med frakt från Nederländerna till hamnen i Nordsjö. De misstänkta bedrev alltså parallellt laglig och kriminell verksamhet. Det företag som skötte frakten är inte misstänkta för något brott.

Blomlasterna anlände till Finland och kördes till blomaffärer. Personer väntade på drogerna längs med rutten som bilarna körde till affärerna. Pengarna för narkotikaförsäljningen packades i blomföretagets returlast och på det sättet fick de huvudmisstänkta pengarna tillbaka till Nederländerna.

- Att smuggla droger med blommor är inget nytt, det har vi stött på tidigare. Nederländerna är ju ett blomland. Men de stora mängderna är exceptionella och de misstänkta har agerat väldigt proffessionellt, säger Räty.

Centralkriminalpolisen och polisinrättningarna i Helsingfors, Tavastland, Sydöstra Finland och Österbotten har samarbetat för att utreda fallet. Den finska polisen har också samarbetat med Europol och nederländska och tyska myndigheter.

Diskussion om artikeln