Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Restaurangrestriktionerna i kraft till slutet av juni – 211 fall av muterat coronavirus i Finland

Från 2021
Uppdaterad 04.02.2021 16:09.
Svenska Yle live: THL och SHM håller pressinfo om coronaläget - Spela upp på Arenan

Fortsätt orka med restriktionerna! Det går inte ännu att säga hur det muterade coronaviruset har spritts i Finland. Institutet för hälsa och välfärd samt Social- och hälsovårdsministeriet höll presskonferens om nuläget.

Huvudtema blev om det muterade coronaviruset har spritt sig i Finland. Testanalyserna och sekvenseringen är tekniskt krävande och kräver specialutrustning, sa Mika Salminen från institutet.

Tillsvidare vet man om drygt 220 fall av muterat coronavirus i Finland. Det muterade viruset verkar hållas på en rimlig nivå, sa experterna.

Men det är inte säkert att det betyder att vi har klarat oss undan det. Orsaken kan också vara att testresultaten inte ännu är klara, sa Salminen.

Därför är det fortfarande viktigt att följa restriktionerna, att testa sig och inte resa mer än absolut nödvändigt. Inom några veckor vet man betydligt mer och då kommer resultat publiceras också för den regionala fördelningen av muterat virus.

Varför varierande åldersgränser för vaccin?

Cirka 159 000 finländare är nu vaccinerade mot coronaviruset. En fjärdedel av landets äldsta över 85 år har fått vaccin.

Beslut om vilka riskgrupper som ska få vaccin efter de äldsta fattas idag eller i morgon. Många prognoser för hur vaccinet sprids över Finland presenterades, men allt hänger på tillgången till vaccin.

Länderna följer olika tolkningar och praxis när det gäller att ge Astra Zeneca-vaccinet åt olika åldersgrupper och det har väckt många frågor.

De flesta länderna har ingen åldersgräns, alla vuxna kan få det. Men bland annat Finland sätter åldersgräns baserad på ländernas egna utvärderingar och strategi, konstaterade Taneli Puumalainen från Institutet för hälsa och välfärd.

Institutets expertgrupp har utvärderat situationen och tycker att 70 år verkar vara bästa övre åldergräns för just det här vaccinet. Det ger mest effekt.

– Men det kommer ny info varje dag och strategierna kan omprövas, nu visar en artikel i The Lancet en högre effekt på vaccinet än man trodde. Det är en lättnad att höra, sa Puumalainen.

Restaurangrestriktionerna föreslås fortsätta till slutet av juni

Regeringen har i dag avgett en proposition till riksdagen där man föreslår att smittskyddslagen tillfälligt ändras.

Ändringen innebär att de restriktioner som gäller för restaurangerna skulle fortsätta till slutet av juni. Åland tas bort från listan över områden där det behövs restaurangrestriktioner.

Restaurangrestriktionerna i stöd av nuvarande lag är i kraft till och med 28.2.2021.

Ändringen i smittskyddslagen ger statsrådet möjlighet att med stöd av en förordning reglera restaurangernas öppettider och antalet kunder inomhus. Frågan behandlades inte vid presskonferensen.

Studerande och byggnadsarbetare i centrum för smittspårningen

En tredjedel av de finländska coronafallen finns i Helsingfors, men det sker en ökning utanför huvudstaden.

Vid presskonferensen presenterades arbetet med smittspårningen. Över 200 personer arbetar med det detektivarbetet i Helsingfors. De har också kontakt med alla dem som försätts i isolering eller karantän.

Smittan har spridits mer än tidigare på byggarbetsplatserna. På åtta byggen har man hittat betydande smittkluster sedan årsskiftet. Också olika studentfester sprider smitta, sa överläkare Sanna Isosomppi.

De kan se hela presskonferensen simultantolkad till svenska överst i den här artikeln och läsa vår direktrapporteraring här nedan. Om du vill se presskonferensen på finska kan du göra det här.

Diskussion om artikeln