Hoppa till huvudinnehåll

Mat och dryck

Varför exportera en fiskdelikatess när vi kan äta den själv? Testa smörstekt nors och gyllengul norsrom

Från 2021
Uppdaterad 12.02.2021 10:08.
Testa smörstekt nors och gyllengul norsrom - Spela upp på Arenan

Norsen är en utmärkt matfisk men har ett dåligt rykte, möjligen p.g.a. lukten. Luktar fisken gurka är det garanterat nors du har i handen.

Rensar du eller fiskaren den rätt försvinner lukten.

Speciellt vid islossningen fångas det stora mängder nors. En stor del åker på export till Baltikum eller Ryssland, där fisken anses vara en stor delikatess.

Alternativet är förstås att vi skapar en efterfrågan här hemma – det förtjänar både vi och norsen.

Kocken Kenny Sundqvist har experimenterat med olika sorters smartfiskar, bl.a. nors. Här är två av hans bästa tips.

Elin Skagersten-Ström och Kenny Sundqvist i Strömsököket
Bildtext "Norskocken" Kenny Sundqvist hälsar på i Strömsököket.
Bild: Yle

Tunnbröd med nors, dillmajonnäs och picklad rädisa

En portion med tunnbröd med nors, dillmajonnäs och picklad rädisa
Bild: Carina Ahlskog/YLE

Börja med att göra degen till tunnbröden och stek dem klara.

Tunnbröd

Ingredienser, 5–6 bröd:

  • ca 1,5 dl vetemjöl
  • ca 1,5 dl rågmjöl
  • 150 g smetana
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk socker
  • 30 g smör
Stekt bröd i en form
Bildtext Tunnbröden är ett bra alternativ till blinier.
Bild: Carina Ahlskog/YLE

Gör så här:

  1. Smält smöret.
  2. Blanda alla ingredienser tills degen är lätt att forma och slät och fin.
  3. Låt stå en stund i rumstemperatur.
  4. Forma små bröd enligt önskad storlek och stek i panna med lite olja.
  5. Lägg bröden i en ugnsform/på en plåt och grädda 5–10 minuter i ugnen på 150 grader. Gör du bröden tunna räcker det att steka dem i pannan.
En nors på en skärbräda
Bildtext Norsen är en fet fisk som rör sig i stim. Speciellt under vårarna kan fångsterna bli stora.
Bild: Carina Ahlskog/YLE

Rågmjölspanerad smörstekt nors

Stekt nors i en form
Bild: Carina Ahlskog/YLE

Ingredienser, 6 portioner:

  • 20 st norsar, rensade utan huvud
  • 1 dl rågmjöl (glutenfria skorpsmulor gör rätten glutenfri)
  • 1 tsk salt
  • lite peppar
  • smör till stekning
Rensad nors på ett fat
Bild: Carina Ahlskog/YLE

Gör så här:

  1. Blanda rågmjöl, salt och peppar i en skål.
  2. Slunga norsarna i blandningen just innan stekning.
  3. Stek i rikligt med smör tills de är knapriga.

Tips:
Du kan hålla tunnbröden och fiskarna varma i ugnen på ca 100 grader tills det är dags att äta.

Syrad rädisa

Syrad rädisa på glasburk
Bild: Carina Ahlskog/YLE

Ingredienser:

  • 1 del ättika
  • 2 delar socker
  • 3 delar vatten
  • ett knippe rädisor eller en bit rättika

Gör så här:

  1. Koka upp socker och ättika.
  2. Tillsätt kallt vatten och låt svalna.
  3. Skär önskad mängd rädisa i tunna skivor eller använd mandolin. Lägg skivorna i en steriliserad burk och häll över lagen så att den täcker helt.
  4. Låt burken stå minst en timme i kylskåp.

Tips:
Man kan pickla andra grönsaker och rotsaker man gillar på samma sätt. Tunt skivade och picklade rotsaker är ett gott, enkelt och syrligt tillbehör till många rätter.

Dillmajonnäs

Dillmajonäs i ett glas på ett bord
Bild: Carina Ahlskog/YLE

Ingredienser:

  • 2 äggulor
  • 3 dl olja
  • 1 kruka dill, grovskuren
  • 1/2–1 tsk salt
  • 1–2 tsk socker
  • saften av en halv citron
  • 1 tsk dijonsenap eller annan senap

Gör så här:

  1. Mixa dillen och kryddorna med oljan tills blandningen är grön och slät.
  2. Blanda äggulorna, senapen och citronsaften i en skål.
  3. Häll i dilloljeblandningen droppvis under konstant vispning.

Montering:

  1. Sätt norsen på det nystekta tunnbrödet.
  2. Sprid ut dillmajonnäs på norsen.
  3. Dekorera med dill, syrade rädisor och en citronklyfta.
  4. Det är trevligt att också toppa portionen med bladspenat eller annat bladgrönt.
Portion tunnbröd med nors, dillmajonnäs och picklad rädisa
Bild: Carina Ahlskog/YLE

Norsrom med våffla

Om du gillar sikrom eller rom från siklöja kommer du att älska norsrommen. Tänk att vi missat en så fantastisk råvara.

Norsrommen är som bäst från medlet av februari till slutet av mars – då är den gyllengul, fast och romsäckarna är lätta att få loss.

Norshonan känner man igen på profilen, den är helt enkelt lite bredare om magen.

I förhållande till sin storlek innehåller norsen förvånansvärt mycket rom, nästan 10 % av norsens vikt kan vara rom.

Norsrom kan vara svår att få tag på men om du har kontakter med en fiskare eller fiskhandlare kan du be dem leverera norsrom eller nors som du kan ta rommen ur. Här är en video av Marthaförbundet som visar hur du gör.

Rom från vild fisk skall frysas minst ett dygn innan användning.

Norsrom i ett fat på ett bord
Bild: Carina Ahlskog/YLE

Våfflor på råmjölk

Ingredienser, ca 6 våfflor:

  • 5 dl råmjölk
  • 1 ägg
  • 1/2 tsk salt
  • 1/2 tsk socker
  • 3 dl mjöl
  • 50 g smält smör

Gör så här:

  1. Blanda alla ingredienser.
  2. Låt smeten stå i någon timme innan stekning.

I den här våffelsmeten används råmjölk för den fina fylliga smaken. Eftersom råmjölken innehåller så mycket protein så behövs väldigt lite ägg i smeten.

Ifall du inte får tag i råmjölk kan du använda ett vanligt våffelrecept.

Tillbehör till våfflan

Ingredienser, 6 portioner:

  • norsrom (saltad, 3 gram salt per 100 gram rom, dvs. 3 %)
  • 1–2 finhackade rödlökar
  • 1 burk vispad smetana
  • dillkvistar att toppa med

Gör så här:

  1. Placera rommen, smetanan och rödlöken på våfflan på önskat sätt eller blanda rom och smetana färdigt och servera finhackad rödlök i en skål bredvid.
  2. Dekorera med dill och lite flingsalt.
En våffla med norsrom på ett fat.
Bild: Carina Ahlskog/YLE

Tips:
Du kan också fylla våfflan med den stekta norsen. Servera med majonnäs, hackad rödlök och sallad.

Artikeln uppdaterades 12.2..2021 kl. 10:08 med tillägget om att rom alltid bör frysas innan användning.

Mer om ämnet på Yle Arenan

På andra språk

Diskussion om artikeln