Vinterbeskärning av äppelträd – eller hur du väljer rätt tidpunkt att beskära
Det finns knappast någon optimal tid för beskärning av äppelträd, eftersom det alltid är ett ingrepp och en stress för trädet. Istället bör man utgå från vad man vill uppnå med beskärningen.
Underhållsbeskärning görs på äldre träd och utförs på hösten medan uppbyggnadsbeskärning för yngre träd görs på våren.
Vinterbeskärning
Många väljer att beskära sina äppelträd på vintern. Då är det några saker man bör tänka på. Det allra viktigaste är att vädret är torrt.

Vinter
Vill man beskära på vintern bör man se till att det görs i kallt och torrt väder. Fukt på snittytan fryser, vilket leder till att såret kan spricka och bli en inkörsport för svampsporer och sjukdomsalstrare senare under säsongen.
Det torra, kalla vädret får gärna hålla i sig några dagar efter beskärningen för att man ska vara på den säkra sidan.
Redan vid temperaturer runt 0 grader finns risken att svampsporer, sjukdomsalstrare och bakterier angriper snittytan. Det bästa är att utföra beskärningen antingen innan eller efter nolltemperaturer.
När temperaturskillnaderna rör sig både under och ovanför nollstrecket på samma dygn är riskerna för frostskador störst.
Trädet står i vila under vintern så läkningen efter vinterbeskärning kommer inte igång förrän på våren. Ur ett läkningsperspektiv är därför augusti bästa tiden att beskära. Då sker läkningen, den så kallade övervallningen, av såret snabbast.
Vår
Eftersom vårbeskärningen främst utförs på yngre träd kallas den även för uppbyggnadsbeskärning.
Beskärning av unga träd är viktigt för trädets framtida form och välmående. Det är med uppbyggnadsbeskärningen vi skapar förutsättningarna för att trädet ska orka bära frukt för flera generationer äppelätare.
Vänta gärna med beskärningen tills temperaturen överstiger noll. Precis innan saven stiger i trädet, dvs. precis innan trädet vaknar och börjar fyllas med vätska är det dags.
Om man är osäker på när detta är kan man göra en testbeskärning på en mindre kvist.
Om det bildas fukt på snittytan har saven redan stigit och du är för sent ute. Trädet behöver all energi det kan få för knoppsprickning, tillväxt och blomning. Vänta i så fall med beskärningen till hösten.
Vårbeskärning stimulerar tillväxt och utförs oftast på yngre träd.
En del tycker att det är lättare att beskära på våren eftersom grenarna är kala och formandet blir lättare.
Men det finns även utmaningar med vårbeskärning. Vid beskärning i fuktigt väder kan frostskador uppkomma om temperaturen varierar och då kan bakterier och sjukdomar lättare komma in i trädet.
Sommar
Om man beskär på sommaren riskerar man att de nya skotten som kommer efter beskärningen inte hinner mogna och förvedas innan hösten kommer. Det här kan leda till frostskador och därmed även olika typer av angrepp.
Vänta hellre till hösten och beskär under JAS perioden.
Höst
Höstbeskärningen utförs helst under månaderna juli-september och kallas därför även JAS beskärning.
Om man beskär för tidigt kan nya skott börja bildas redan på hösten. Om hösten blir kall och fuktig finns risk för frostskador på de känsliga skotten.
Man vill beskära trädet på hösten innan det går i vila för att det skall hinna påbörja läkningen av såren innan vintern.
En annan fördel med att beskära på hösten är att man tydligt ser vilka grenar som är döda eftersom de saknar blad. Detta ser man inte lika tydligt på våren eftersom alla grenar då är kala.
Kontinuerlig beskärning
Med kontinuerlig beskärning undviker man större ingrepp på trädet. Genom att beskära lite åt gången, men istället oftare, klarar trädet bättre av läkningen och stressen som ingrepp medför. Det är trots allt bättre att beskära än att inte göra det.
Vid beskärning är det viktigt att man använder rena och vassa verktyg. Ovassa verktyg river upp såret och försvårar läkningen medan smutsiga verktyg sprider sjukdomar från växt till växt.
Sårbalsam påskyndar läkningen och skyddar såret. Kolla alltid temperaturanvisningarna på förpackningen om du tänker använda sårbalsam vid minusgrader.