Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Nya användarvillkor för Whatsapp orsakar oro – flera flyr till konkurrenter

Från 2021
Uppdaterad 11.02.2021 14:42.
Applikationer på en smarttelefon.
Bildtext Sms kan inte läsas av andra än officiella myndigheter, men man måste ändå akta sig för bedrägerier.
Bild: EPA-EFE/RITCHIE B. TONGO

Meddelandetjänsten Whatsapp uppdaterade nyligen sina användarvillkor, vilket ledde till att användare av tjänsten började ifrågasätta appens datasäkerhet trots att de nya villkoren inte skulle gälla inom EU. Nu söker bland annat många åbolänningar alternativ som kan garantera att deras personliga data hålls hemlig.

- Jag är rädd för att Facebook stjäl min information, säger en åbolänning som vi pratat med.

Jan Wennström, som är informationssäkerhetschef vid Åbo Akademi, säger att de nya villkoren redan har lett till att användarna lämnar appen.

- En stor emigration från appen har redan börjat. Orsaken är svår att avgöra. Mycket av det beror på oklar kommunikation från företagets sida. Whatsapp är ju en del av Facebook och det finns säkert många som har tänkt att de är separata företag, men nu märker de sambandet och överger appen, berättar Wennström.

Ung kvinna håller i mobiltelefon.
Bildtext Många byter nu till alternativa appar, som anses vara mer datasäkra.
Bild: Jani Aarnio / Yle

Wennström säger att användarna sist och slutligen inte kommer att märka av de nya användarvillkoren i särskilt hög grad när de använder appen.

- Förändringen är inte så stor för användarna. Facebook vill att deras egna funktioner och de funktioner som finns i Whatsapp ska knytas samman hårdare. Sen är det också viktigt att minnas att användaren här inte direkt är en konsument, utan snarare en produkt, säger Wennström.

Med det här menar Wennström att appen samlar information om användarnas personlighet för att sedan sälja informationen vidare till marknadsföringsbolag. Så här betalar man för att använda Whatsapp.

Det är även vanligt att större grupper, såsom skolklasser och föreningar, använder liknande appar.

- Det här är något som varje organisation måste tänka på. De flesta större användare har betalat för tjänsten och har därför speciella avtal för att garantera sekretessen. Det är mest de vanliga användarnas konton som information samlas från, säger Wennström.

Håll ögonen öppna för social manipulation

Men vilka är då alternativen om man inte vill använda Whatsapp? Är det säkrare med SMS?

- Där finns ingen som följer efter en på samma sätt som via meddelandetjänsterna. De enda som kan följa med den kommunikationen är myndigheterna, men de behöver speciella lov för att få göra det. Naturligtvis förekommer också bedrägeri via sms, så helt säkert är inte heller det, upplyser Wennström.

Vilka tips skulle du ge dem som vill skydda sin information?

- Fundera noga för det första på vad du publicerar på nätet. Sen ska man hålla ögonen öppna för social manipulation, då skurkar låtsas vara kundtjänstlinjer för stora företag i hopp om att få ens personliga data. Sen ska man alltid slå på flerstegsverifikation där man kan, avslutar Wennström.

Artikeln uppdaterad 14:42: De nya användarvilkoren gäller inte inom EU.

Diskussion om artikeln