Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

"De frivilligas stöd gör det lättare för de professionella att koncentrera sig på sitt arbete" – Röda Korset erbjuder viktig hjälp under coronavaccineringarna

Från 2021
En i Raseborgs stads vådpersonal får den första dosen coronavaccin den 11 januari 2021.
Bildtext Röda Korset finns på plats och hjälper till då massvaccineringarna mot coronaviruset inleds i Pargas och Åbo.
Bild: Raseborgs stad

Då massvaccineringarna mot coronaviruset kör igång finns Röda Korset på plats för att underlätta personalens arbete. Den som vill hjälpa till får gärna anmäla sig som frivillig till Röda Korset.

I Åboland har Pargas stad meddelat att de gärna tar emot hjälp från Röda Korset i samband med vaccineringarna. Enligt Annalena Sjöblom, verksamhetsledare för Röda Korsets distrikt i Åboland kan de frivilliga hjälpa till på flera sätt.

- Vi kommer framför allt att leda människorna rätt och att se till att de som kommer för att vaccinera sig håller avstånd, bär munskydd och använder handdesinfektionsmedel. Efter vaccinationen ska man vänta i 15 minuter innan man får gå, ifall det skulle komma en allergisk reaktion eller annan reaktion efter vaccineringen. Då finns vi där för att kalla på hjälp ifall någon börjar må dåligt, säger Sjöblom.

Röda Korsets verksamhetsledare Annalena Sjöblom.
Bildtext Annalena Sjöblom hoppas att många nya frivilliga hittar till Röda Korset.
Bild: Yle/Niclas Lundqvist

Nya frivilliga behövs

Röda Korset i Åboland har ungefär 500 frivilliga i sitt register. De kommer nu att fråga sina nuvarande frivilliga vem som ställer upp och under vilka tider de har möjlighet att hjälpa till med vaccinationerna.

Men det kommer också att behövas nya frivilliga. Alla nya frivilliga deltar i en kvällskurs i frivilligarbete, där de får lära sig mer om hur Röda Korset arbetar.

- Vi ordnar även en kort första hjälpen- utbildning för de som deltar i vaccineringsarbetet. Vi går igenom vad man ska se på i fall någon reagerar på vaccinet, säger Sjöblom.

Även i Åbo kommer Röda Korsets finska avdelning att hjälpa till med vaccineringarna. Avdelningen hjälpte också till med influensavaccineringarna. Röda Korset har även meddelat Kimitoöns kommun att de kan hjälpa till under vaccineringarna, men där har inget beslut ännu tagits.

"De frivilligas stöd gör det lättare för de professionella att koncentrera sig på sitt arbete"

Röda Korset har aktivt erbjudit hjälp under coronapandemin. De har bland annat erbjudit butikshjälp och telefonhjälp i Pargas, Kimitoön och Åbo.

- Röda Korset är till för uppgifter där samhället behöver stöd, så att de som är professionella får koncentrera sig på sitt arbete, säger Sjöblom.

En röd väst med ett rött kors på ryggen.
Bildtext Röda Korset finns till som en extra resurs, så att vårdpersonalen kan koncentrera sig på sitt jobb.
Bild: Yle/Juho Teir

Exakt när massvaccineringarna kan köra igång i Åboland är fortfarande oklart. Först måste det finnas tillräckligt med coronavaccin att tillgå. Men Röda Korset i Åboland förbereder sig redan nu så att de är redo att börja arbetet så fort det är möjligt.

- I princip är vi ganska snabbt igång med våra nuvarande frivilliga. Men det tar förstås lite tid att utbilda våra nya frivilliga. Vi hoppas på många nya frivilliga, vi tar väl hand om dem och ger all stöd och utbildning som behövs. Man behöver inga speciella kunskaper, bara en vilja att hjälpa sin medmänniska, säger Sjöblom.

De som är intresserade av att hjälpa Röda Korset kan anmäla sig som frivillig på adressen oma.rodakorset.fi. Man kan också understöda Röda Korsets arbete genom att bli medlem i föreningen.

Diskussion om artikeln