Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Ugandisk gerillaledare i Uganda dömdes av ICC för grymma brott – hade själv rekryterats som barnsoldat

Från 2021
Dominic Ongwen ställdes inför ICC den 6 december 2016
Bildtext Dominic Ongwen ställdes inför ICC den 6 december 2016.
Bild: AFP / Lehtikuva

Internationella brottmålsdomstolen i Haag (ICC) dömde i dag en ledare för en ökänd gerillagrupp för en mycket lång rad krigsförbrytelser samt för brott mot mänskligheten.

Den dömda, 45-åriga Dominic Ongwen, riskerar att dömas till livstids fängelse. Straffet offentliggörs senare.

ICC framförde 61 åtal som inkluderade flera mord – bland annat mord på spädbarn-, våldtäkter, tortyr och sexuell förslavning. Mannen dömdes också för att ha gjort sig skyldig till påtvingad graviditet – ett brott som nu togs upp för första gången i ICC:s historia.

Ongwen var en av befälhavarna för en ökänd gerillagrupp som kallade sig Herrens motståndsarmé LRA (Lord's Resistance Army).

Försvaret: Ongwen var själv ett offer

ICC:s domare avslog försvarets hävdanden om att Ongwen själv var ett offer eftersom han blivit kapad av gerillan LRA som nioåring och tvingats bli krigare.

Enligt försvaret hade Ongwens mentala hälsa och förmåga att fatta självständiga beslut brutits ned på grund av de grymma omständigheter som LRA försatt honom i.

Domstolen beaktade inte detta.

Domen är otvetydig och har fattats utom rimligt tvivel

– Domen är otvetydig och har fattats utom rimligt tvivel, sa den ledande domaren Bertram Schmitt då han läste upp domen i Haag.

Han tillade att domstolen är medveten om att Ongwen har lidit mycket, men att fallet handlar om brott som utförts av Dominic Ongwen och att han agerat helt av fri vilja. Han "måste ta sitt ansvar som en vuxen människa och som kommendör för Herrens motståndsarmé".

– Det sexuella och fysiska våld samt de förhållanden som de kidnappade kvinnorna och barnen har tvingats genomlida har inneburit en närmast otänkbar fysisk och psykisk smärta, sa Schmitt.

Enligt domstolen hade Ongwen personligen gett order om massakrer i flyktingläger i norra Uganda mellan åren 2002 och 2005. Attackerna riktades mot civila, bland dem mödrar med spädbarn på ryggen. De sköts ihjäl, slogs ihjäl och brändes ihjäl. En del kvinnor kidnappades och tvingades överge sina spädbarn som lämnades åt sitt öde.

Mohammed Olanyia (till vänster) förlorade hela sin familj i en massaker 2004. Här lyssnar han (4.2.2021)  på ICC-domstolen dom mot krigsherren Dominic Ongwen
Bildtext Mohammed Olanyia (till vänster) förlorade hela sin familj i en massaker 2004. Här lyssnar han på radio där ICC-domstolen dom mot krigsherren Dominic Ongwen kungörs (4.2.2021).
Bild: AFP / Lehtikuva

Tidigare offer och människorättsgrupper har prisat dagens dom och kallar den historisk.

LRA-ledaren Kony är fortfarande på fri fot

Gerillan LRA förde en blodig kampanj i syfte att upprätta en stat som skulle bygga på de tio budorden i bibeln.

LRA grundades för cirka trettio år sedan av Joseph Kony, en självutnämnd profet och krigsherre. Kony terroriserade ugandierna under närmare två decennier i kampen mot president Yoweri Musevenis styre.

LRA hade baser både i norra Uganda och i grannländerna. Gerillan är numera försvagad.

Enligt FN har LRA dödat över 100 000 människor och kidnappat cirka 60 000 barn i våldsvågor som har svept över Sudan, Demokratiska Republiken Kongo och Centralafrikanska republiken.

Dominic Ongwen ledde Konys ökända "Sinia-brigad" som bland annat kidnappade flickor och tvingade dem att tjäna som hemhjälpar och sexslavar medan pojkarna måste bli soldater. Sju kvinnor tvingades bli Ongwens "hustrur" och två av dem födde barn.

Ongwen överlämnade sig till USA:s specialstyrkor som letade efter Kony i Centralafrikanska republiken i början av 2015. USA skickade honom vidare till ICC där han ställdes inför rätta.

Kony är fortfarande på fri fot trots en massiv jakt på honom.

Källor: AP, Reuters

Diskussion om artikeln