Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

BBC: Uiguriska kvinnor vittnar om systematiska våldtäkter i kinesiska läger – USA och Storbritannien fördömer händelserna, också Marin röt till

Från 2021
Uppdaterad 05.02.2021 08:54.
Turkar och uigurer i landsflykt demonstrerade nyligen i Istanbul mot interneringslägren i Xinjiang
Bildtext Uigurer i landsflykt har tidigare demonstrerat mot integreringslägren.
Bild: EPA-EFE/SEDAT SUNA

Systematiska våldtäkter och sexuellt våld. I intervjuer för brittiska BBC vittnar kvinnor om våldet som sker i de så kallade omskolningslägren i Xinjiang. USA, Storbritannien och Australien fördömer händelserna medan Kina kallar rapporterna falska.

Det brittiska tv- och radiobolaget BBC:s rapportering bygger på vittnesmål av kvinnor som varit i lägren. En av kvinnorna, uiguren Tursunay Ziawudun beskriver hur kvinnor tagits från celler och våldtagits av en eller flera maskerade kinesiska män. Hon har också utsatts för gruppvåldtäkter och tortyr vid tre tillfällen.

– Skriken ekade i byggnaden, uppger hon.

Även en tidigare lägervakt, som uttalar sig för BBC under anonymitet, vittnar om att människor torterats och blivit utan mat.

Enligt oberoende uppskattningar sitter över en miljon uigurer i så kallade omskolningsläger som enligt Kina "omskolar" uigurer och andra minoriteter. Det är frågan om politisk indoktrinering som enligt aktivister ämnar frånta uigurerna deras kultur, språk och religion. Det har även rapporterats om påtvingade preventivmedelskampanjer.

Flera rapporter har avslöjat grova människorättsbrott mot uigurerna. Uigurerna är en etnisk minoritet i Kina på ungefär 10 miljoner, majoriteten av dem är troende muslimer.

Uigurerna bor i den autonoma regionen Xinjiang - hjärntvättas av Kina

USA: "Djupt upprörande"

BBC:s rapportering har väckt omvärlden reaktioner. En talesperson för USA:s utrikesministerium uppger för Reuters att man är "djupt upprörd över rapporteringarna, som inkluderar förstahandskällor, om systematiska våldtäkter och sexuellt våld mot kvinnor i interneringsläger för etniska uigurer och andra muslimer i Xinjiang".

Enligt talespersonen måste händelserna få allvarliga konsekvenser, uppger Reuters.

Talespersonen specificerade ändå inte vilka konsekvenserna kunde bli, men att Washington tillsammans med allierade kommer att uttala sig om grymheterna och "överväga alla lämpliga verktyg för att främja att de som är ansvariga ställs till svars och avskräcks från framtida våldshandlingar."

Storbritanniens Nigel Adams, minister med fokus på Asien, sa under torsdagen att BBC:s rapporteringar visar på "klart onda ageranden".

Den brittiska parlamentsledamoten Nus Ghani kräver att Adams ser till att britterna inte stärker sina band med Kina innan man utrett brotten. Han anser att BBC:s rapporteringar "tillägger till den stora och växande mängd bevis som visar på de grymheter som kinesiska myndigheter begår i Xinjiang – grymheter som till och med kan vara folkmord".

Enligt Adams har Storbritannien tagit en ledande roll i att ställa Kina till svars, och man fortsätter arbeta med de europeiska länderna och den nya administrationen i USA för att pressa Kina.

Rapporteringen har också väckt uppmärksamhet i Australien där utrikesminister Marise Payne kräver att FN ska få tillgång till Xinjiang så fort som möjligt.

Marin: "Kan inte blunda för Kinas politik"

Finlands statsminister Sanna Marin reagerade också på BBC:s rapportering och behandlingen av uigurerna. Hon skriver på Twitter att "de internationella samfunden inte kan blunda för Kinas politik, som trampar på mänskliga rättigheter och förtrycker minoriteter".

Marin uppgav också att man inte kan ignorera grymheter av handels- eller ekonomiska skäl. Hon betonade att mänskliga rättigheter måste ligga i centrum för bilaterala och multilaterala diskussioner.

Kinas utrikesministerium förnekar att medieuppgifterna om hur uigurerna behandlas skulle vara riktiga och anklagar BBC för falsk rapportering.

Källor: BBC, Reuters, AFP, Yle, Helsingin Sanomat

Diskussion om artikeln