Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Där sprack drömmen om EM – Finlands basketdamer chanslösa mot storfavoriten Belgien

Från 2021
Uppdaterad 04.02.2021 20:59.
Awak Kuier i landslagströja
Bildtext Awak Kuier var Finlands bästa poängplockare.
Bild: Jarno Kuusinen / All Over Press

Finlands basketdamer skulle ha behövt en seger över storfavoriten Belgien för att han en chans att ta sig till EM. En uppgift som blev omöjlig, då Belgien tog greppet om matchen i den tredje kvarten.

Inför torsdagskvällens EM-kvalmatch i Portugal fick Finland en emotsedd förstärkning, då landets främsta basketlöfte Awak Kuier återvände till landslaget. Kuier kunde inte delta i EM-kvalmatcherna i november på grund av att hon insjuknat i covid-19.

Nu har Kuier varit på benen en tid och tog genast en viktig roll i matchen. Tidvis lyckades hon utmana det belgiska försvaret, men på det stora hela hade Belgien övertaget. Halvvägs in i matchen såg siffrorna ändå hyfsade ut och Belgien ledde med 39–32.

Efter pausvilan lade Belgien in en ny växel, gjorde hela sex trepoängare och drog upp en lucka på 22 poäng i den tredje kvarten. Ett försprång som Finland inte lyckades knappa in på och guldfavoriten i sommarens EM släppte aldrig med Finland i matchen igen.

– Vi inledde modigt, men på slutet tog energin slut och poängskillnaden blev ganska stor, konstaterade Kuier efter matchen till Yle Urheilu.

Belgiens WNBA-stjärna Emma Meesseman stod för 18 poäng, Finlands poängdrottning var Awak Kuier med 20 poäng.

– Jag är helt nöjd med mitt eget spel, men jag kunde ha lyckats bättre med kasten.

Finlands chefstränare Pekka Salminen var trots förlusten nöjd med sitt unga och oerfarna landslag.

– Vi var inte så där mycket sämre, men Belgien spelade ända till slut.

Finland spelar sin avslutande EM-kvalmatch på lördag mot grupptvåan Ukraina. Matchen sänds direkt på Arenan med start klockan 16.55.

Salminen vill se mer av den snabbhet som Finland tidvis visade prov på i matchen mot Belgien.

– Vi fick inte riktigt bollen i rörelse på det sätt vi borde ha fått. Det måste vi få att fungera bättre mot Ukraina, konstaterade Salminen.

De finländska basketdamerna har endast tagit en seger i EM-kvalet hittills, då de i november vann den senare av två matcher mot gruppjumbon Portugal med siffrorna 70–62.

Resultat, EM-kval

Belgien–Finland 82–47 (39–32)
Awak Kuier 20 poäng, Saga Ukkonen 9, Elina Koskimies 7, Sofia Pelander 4, Linda-Lotta Lehtoranta 3, Lotta Vesiluoma 2, Anniina Äijänen 2.

Artikeln uppdaterad med kommentarer av Kuier och Salminen klockan 20.16.

Diskussion om artikeln