Hoppa till huvudinnehåll

Strömsö

Lär dig beskära unga äppelträd – de första åren är de viktigaste i ett äppelträds liv

Från 2021
Lena Gillberg visar med vanten var hon ska klippa toppen på ett äppelträd
Bild: YLE/Strömsö/Monica Storm

Är man noggrann med beskärningen av sitt äppelträd de första åren efter plantering blir det lättare att uppehålla skötseln av trädet i fortsättningen. De första årens beskärningar är de viktigaste i ett äppelträds liv.

Det kan inte nog understrykas hur viktigt det är att beskära unga träd. Det är det här tidiga formandet som ger förutsättningarna för trädet att växa till ett kraftigt och friskt träd som ger stor skörd och välsmakande frukt under en lång tid.

Äppelträd behöver luft och sol

Ett oklippt träd blir till en stor buske. Om trädkronan inte är luftig kan det samlas fukt bland kronans grenar, vilket ökar risken för sjukdomar.

Solen kommer inte åt frukten om trädets krona är för tät, vilket gör att äpplena inte smakar lika gott som solmogna äpplen. Frukten kanske inte ens hinner mogna innan hösten.

Svaga grenar orkar heller inte bära lika mycket frukt som en kraftig gren.

Trädgårdsmästare Lena Gillberg väljer ut vilken gren på äppelträdet som ska bli topp
Bildtext Ibland får man hjälpa trädet att välja topp
Bild: YLE/Strömsö/Monica Storm
Hur klipper man ett litet träd - Spela upp på Arenan

Få ordning på toppen

Börja med att kolla toppen. Har trädet en tydlig topp eller finns där flera konkurrerande toppskott. Det vinnande toppskottet tas av lite grann, max ⅓ . De övriga toppskotten tar du av ungefär till hälften för att få en tydlig topp och naturliga förgreningar.

Om trädet har två toppar får man välja vilken som ska få vara topp i fortsättningen.

Om man har väldigt många grenar från grundstammen så kan man ta bort hela grenar för att i framtiden få en luftigare krona.

Finns det grenar med väldigt snäv grenvinkel, dvs. grenar som växer nästan rakt uppåt, kan även dessa tas av helt intill stammen.

Checklista

  1. Ta bort grenar som växer inåt.
  2. Ta bort grenar som skaver mot andra grenar.
  3. Ta bort döda och skadade grenar.
  4. Färre grenar ger inte sämre skörd, så gallra bland grenarna.
  5. Ta bort rotskott och oönskade skott från grundstammen.

Det viktigaste är att försöka forma kronan så att man får en balanserad, jämn och luftig krona. Färre grenar ger inte mindre skörd.

Var noggrann då du lägger snittet

Lägg snittet precis ovanför en knopp som riktar sig ut från kronan, detta blir den nya grenens riktning.

Vid början av en gren finns alltid en s.k. grenkrage. Om man skall ta bort en hel gren läggs snittet precis intill grenkragen, eftersom det är den som kommer att valla över sårkanterna och läka såret.

Klipper man bort grenkragen kan inte såret läka. Samma sak gäller om man lämnar en för lång tapp, då orkar inte grenkragen valla över såret.

Noggranna anvisningar för grenkragar och hur du lägger snittet kan du se här.

Vid beskärning på våren stimuleras tillväxten. Om äppelträdet får för kraftig tillväxt t.ex. ifall ingreppet varit stort, kan man gallra bland de nya skotten på hösten.

På ett familjeäppelträd har varje sort sin egen gren

Familjeäppelträd - Spela upp på Arenan

Har man en liten trädgård eller bara önskar ett äppelträd, kan man välja ett s.k. familjeäppelträd. Det är ett träd som man ympat in 3 - 4 sorter på samma grundstam. Det finns familjeäppelträd med ännu fler sorter.

Då man beskär familjeäppelträd skall man hålla koll på var ympstället sitter så att man inte klipper bort en hel sort av misstag.

Om man tittar noggrant på grenarna kan man se ympstället där barken läkt såret och kanske blivit lite skrynklig.

Varje sort ses som ett eget “träd” där grenarna skall växa naturligt utåt. Korta därför in toppen för att skapa fler förgreningar, men se till att det inte uppstår för många grenar. En luftig krona bär fler och godare äpplen.

Hjälpmedel för en lyckad beskärning

Vid beskärning är det viktigt att man använder rena och vassa verktyg. Ovassa verktyg river upp såret och försvårar läkningen medan smutsiga verktyg sprider sjukdomar från växt till växt.

Sekatörer
Bild: Yle/Strömsö

Sårbalsam påskyndar läkningen och skyddar såret. Kolla alltid temperaturanvisningarna på förpackningen om du tänker använda sårbalsam vid minusgrader.

Vill du se Lena beskära Strömsös äppelträd så hittar du du det här.

Mer om ämnet på Yle Arenan

På andra språk

Diskussion om artikeln