Hoppa till huvudinnehåll

Sport

MTV: Lotta Harala slipper böta 50 000 euro till förbundet – ordföranden tycker hon har straffats tillräckligt

Från 2021
Lotta Harala
Bildtext Disciplinnämnden ansåg att Harala fått i sig ämnet oavsiktligt och att det inte hade påverkat hennes prestationsförmåga
Bild: Vesa Pöppönen / All Over Press

Häcklöparen Lotta Harala slipper böta 50 000 euro för avtalsbrott till friidrottsförbundet, rapporterar MTV på sin webbplats. Enligt friidrottsförbundets ordförande Sami Itani kan en idrottare som åker fast för dopning tvingas betala ersättning till förbundet. I Haralas fall valde man att inte tillämpa avtalspunkten.

För en knapp vecka sedan avslöjade häcklöparen Lotta Harala på instagram att hon åkt fast i en dopningskontroll. Hon hade fått i sig ett förbjudet ämne, sannolikt från kosttillskott.

MTV har fått tillgång till det avtal som idrottarna tecknar med friidrottsförbundet och där står klart och tydligt att friidrottsförbundet har rätt att kräva tillbaka allt stöd och all den ersättning idrottaren fått av förbundet, samt böta 50 000 euro för avtalsbrott ifall idrottaren åker fast för dopning.

Friidrottsförbundets ordförande Sami Itani säger ändå till MTV att någon sådan bötessumma inte kommer att krävas av Harala. Enligt Itani har Harala lidit tillräckligt, efter att nyheten om att hon åkt fast för dopning spreds i offentligheten. Enligt Itani kommer friidrottsförbundet inte att straffa Harala på något sätt.

Enligt Itani finns klausulen i avtalet, men det är upp till förbundet om den tillämpas.

"Jag tror inte att det här blir något prejudikat, som gör oaktsamhet eller misstag mindre skrämmande, men tiden får utvisa."

Diskussion om artikeln