Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Republikanska konspirationsteoretikern Marjorie Taylor Greene blir av med sina utskottsplatser i USA:s representanthus

Från 2021
Uppdaterad 05.02.2021 07:49.
Den omstridda republikanen Marjorie Taylor Greene brukar bära munskydd med budskap på i representanthuset. Så också på torsdagen då det stod "Free Speech", det vill säga "yttrandefrihet" på hennes munskydd.
Bildtext Den omstridda republikanen Marjorie Taylor Greene brukar bära munskydd dekorerade med budskap. Så också på torsdagen då det stod "Free Speech", det vill säga "yttrandefrihet" på hennes munskydd.
Bild: EPA-EFE/MICHAEL REYNOLDS

Den kontroversiella kongressledamoten, republikanen Marjorie Taylor Greene blir av med sina uppdrag i budget- och utbildningsutskotten i USA:s representanthus.

Det sker efter en omröstning i representanthuset där rösterna föll 230-199.

Röstfördelningen följde i stort sett partilinjerna, då endast elva republikaner sällade sig till 219 demokrater, som samtliga röstade för att avsätta Greene från utskotten.

Greene har upprört demokrater och andra efter att ha spridit en rad konspirationsteorier och framfört hätska påhopp mot ledande demokrater under flera år.

Hon har tidigare uttalat sitt stöd för konspirationsteorin Qanon och bland annat påstått att flera skolskjutningar varit iscensatta, till exempel masskjutningen i skolan Sandy Hook i Newtown år 2012 då 26 människor mördades. De flesta av offren var barn.

Greene har också påstått att skogsbränder i Kalifornien orsakats av “sionistiska laserstrålar från rymden” och gillat inlägg på sociala medier där det uppmuntras till grovt våld mot toppdemokrater som representanthusets talman Nancy Pelosi och ex-presidenten Barack Obama.

Greene tog avstånd från tidigare utspel - och framställde sig som ett offer för medieföretagens klappjakt

På torsdagen försökte Greene distansera sig från sina tidigare utspel. Hon sade att de handlar om “ord från det förgångna” som “inte är representativa för mig, mitt valdistrikt och mina värderingar” men utan att framföra en ursäkt.

Greene sade hon inte längre tror på konspirationsteorin Qanon och att hon tror att skolskjutningar ägt rum på riktigt. Hon bar ett svart munskydd med texten “free speech”, det vill säga “yttrandefrihet” och porträtterade sig som ett offer för en klappjakt från stora medieföretag.

Demokrater har varit särskilt upprörda över Greenes medlemskap i utbildningskommittén, efter att hon ifrågasatt skolskjutningar tidigare. De har efterlyst åtgärder mot Greene, som de anser utgöra ett hot för att hon understött hatiska eller konspiratoriska utspel och teorier.

Green vann kongressvalet i november i ett av landets mest konservativa valdistrikt i sin hemdelstat Georgia. Hon svors in i sitt ämbete i januari.

Kontroverserna kring Greene blottar spänningar inom Republikanska partiet

Vissa republikaner har fördömt Greenes retorik. Bland de mest framträdande finns senatens minoritetsledare Mitch McConnell som nyligen sade att “galna lögner och konspirationsteorier är som cancer för det republikanska partiet”.

Men rundorna kring Greene blottar också maktspelet och motsättningarna inom republikanerna. Hon står nära ex-presidenten Donald Trump. Trump berömde flera gånger Greene under förra årets valkampanj.

Greenes politiska framtoning påminner om Trumps och genom att distansera sig alltför mycket från Greene riskerar republikanerna att reta upp flera trumpanhängare. Det kan kosta röster i framtida val. Det är en orsak till att många republikaner är motvilliga till att fördöma Greene.

Cheney fick fortsatt förtroende

En annan republikan som stått i rampljuset de senaste dagarna är Wyomingledamoten Liz Cheney, den tredje högst rankade republikanen i representanthuset.

Hon var en av tio republikaner som röstade för att åtala Trump inför riksrätt, ett beslut som gjort henne impopulär bland flera republikaner.

På onsdagen röstade representanthusets republikaner om Cheneys förtroende, efter att Trumpfalangen inom republikanerna krävt att hon avsätts från sin ledarpost inom partiet.

Cheney fick behålla sin plats i en sluten omröstning där rösterna föll 145-61.

Källor: AP, New York Times, Politico, CNN.

Diskussion om artikeln